Rozszerzony j.angielski

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
ZazziXi
Kto: uczeń

Rozszerzony j.angielski

Postautor: ZazziXi » 2009-10-02, 23:00

Witam.

Bardzo lubię j.angielski, szybko uczę się słówek, gramatyka też nie sprawia mi kłopotu.Problem polega na tym, że naukę angielskiego na poziomie podstawowym zaczełam dopiero w gimnazjum.Moim pierwszym językiem jest niemiecki, którego nie lubię.W liceum jest profil rozszerzona biola lub hista i angielski(5lekcji angielskiego w tyg).I zastanawiam się czy dam rade z angielskim, bo będę zacofana z stosunku do reszty.Oczywiscie zapisałabym się na korepetycje.Szkoda mi czasu na niemiecki, wole się ostro przyłożyc i uczyc się tego co mnie interesuje i wykorzystam w zyciu.Czy to jest możliwe? :?
( :

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: Rozszerzony j.angielski

Postautor: antie » 2009-10-03, 09:17

ZazziXi pisze:Witam.

Bardzo lubię j.angielski, szybko uczę się słówek, gramatyka też nie sprawia mi kłopotu.Problem polega na tym, że naukę angielskiego na poziomie podstawowym zaczełam dopiero w gimnazjum.Moim pierwszym językiem jest niemiecki, którego nie lubię.W liceum jest profil rozszerzona biola lub hista i angielski(5lekcji angielskiego w tyg).I zastanawiam się czy dam rade z angielskim, bo będę zacofana z stosunku do reszty.Oczywiscie zapisałabym się na korepetycje.Szkoda mi czasu na niemiecki, wole się ostro przyłożyc i uczyc się tego co mnie interesuje i wykorzystam w zyciu.Czy to jest możliwe? :?

Uważam, że powinnaś dać sobie radę :wink:
W nauce (nie tylko) języka bardzo ważna jest motywacja, bardzo dużo można zrobić samodzielnie. Można dużo czytać, oglądać tv, korzystać z programów komp. , samodzielnie robić ćwiczenia gramat. itp.
Niekoniecznie muszą to być od razu korepetycje.
"Dla chcącego nie ma nic trudnego" :wink:

Muszę Cię jednak zmartwić - w LO nauka drugiego j. obcego jest obowiązkowa, więc jesli nie chcesz się uczyć niemieckiego, musisz wybrać LO, w którym drugim będzie jakiś inny język - nie niemiecki :wink:

Chociaż - jeśli juz trochę ten znienawidzony niemiecki znasz, może warto byłoby kontynuować jego naukę?
W dzisiejszych czasach znajomość j. angielskiego nikogo nie dziwi - to podstawa. Aby zdobyć dobrą pracę warto wykazać się dobrą przynajmniej znajomością drugiego j. obcego :wink:

Życzę dobrych i przemyślanych wyborów i powodzenia w nauce j. angielskiego :wink:

dirty princess
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: dirty princess » 2009-10-04, 12:57

Też myślę, ze powinnaś dać radę. Motywacja to podstawa, jak CI się chce, to naprawdę bardzo dużo jestes w stanie zrobic, nawet sama. Oglądać filmy (z napisami nawet, ale sluchać angielskiego), uczyć się słówek, tłumaczyć piosenki, oglądać filmiki po ang. na youtubie... Nie warto tracić czasu na coś, do czego nie masz przekonania. Powodzenia!
:)

Awatar użytkownika
ZazziXi
Kto: uczeń

Postautor: ZazziXi » 2009-10-27, 17:54

Dziękuje wszystkim za odpowiedź :) :) Ostatnio w sklepie było małżeństwo z anglii chyba.Byłam zachwycona tym językiem jak oni spokojnie mówią very nice, very nice...Świetne:)

antie pisze:Muszę Cię jednak zmartwić - w LO nauka drugiego j. obcego jest obowiązkowa, więc jesli nie chcesz się uczyć niemieckiego, musisz wybrać LO, w którym drugim będzie jakiś inny język - nie niemiecki :wink:

Chociaż - jeśli juz trochę ten znienawidzony niemiecki znasz, może warto byłoby kontynuować jego naukę?
W dzisiejszych czasach znajomość j. angielskiego nikogo nie dziwi - to podstawa. Aby zdobyć dobrą pracę warto wykazać się dobrą przynajmniej znajomością drugiego j. obcego :wink:

Ja nie chcę rezygnować do końca z niemieckiego.Jednak szkoda tylu lat.Nie przepadam, ale jako drugi język idealnie.
( :

Wróć do „Kącik uczniowski”