ZazziXi pisze:Witam.
Bardzo lubię j.angielski, szybko uczę się słówek, gramatyka też nie sprawia mi kłopotu.Problem polega na tym, że naukę angielskiego na poziomie podstawowym zaczełam dopiero w gimnazjum.Moim pierwszym językiem jest niemiecki, którego nie lubię.W liceum jest profil rozszerzona biola lub hista i angielski(5lekcji angielskiego w tyg).I zastanawiam się czy dam rade z angielskim, bo będę zacofana z stosunku do reszty.Oczywiscie zapisałabym się na korepetycje.Szkoda mi czasu na niemiecki, wole się ostro przyłożyc i uczyc się tego co mnie interesuje i wykorzystam w zyciu.Czy to jest możliwe?

Uważam, że powinnaś dać sobie radę
W nauce (nie tylko) języka bardzo ważna jest motywacja, bardzo dużo można zrobić samodzielnie. Można dużo czytać, oglądać tv, korzystać z programów komp. , samodzielnie robić ćwiczenia gramat. itp.
Niekoniecznie muszą to być od razu korepetycje.
"Dla chcącego nie ma nic trudnego"
Muszę Cię jednak zmartwić - w LO nauka drugiego j. obcego jest obowiązkowa, więc jesli nie chcesz się uczyć niemieckiego, musisz wybrać LO, w którym drugim będzie jakiś inny język - nie niemiecki
Chociaż - jeśli juz trochę ten znienawidzony niemiecki znasz, może warto byłoby kontynuować jego naukę?
W dzisiejszych czasach znajomość j. angielskiego nikogo nie dziwi - to podstawa. Aby zdobyć dobrą pracę warto wykazać się dobrą przynajmniej znajomością drugiego j. obcego
Życzę dobrych i przemyślanych wyborów i powodzenia w nauce j. angielskiego