Witajcie. Bardzo często zaglądam na tę stronę, lecz nigdy wcześniej nie potrzebował konta. Aż do teraz. Przejdę od razu do sedna sprawy.
Otóż zawsze byłam wzorową uczennicą - przez całą "podstawówkę" miałam średnią "grubo" ponad 5,0, ale zmieniło się to, gdy poszłam do gimnazjum. Tu nauczyciele zaczęli o wiele więcej wymagać, nie wystarczyło być przygotowanym na sprawdzian, gdyż nauczyciele w gimnazjum mają zwyczaj "brania do odpowiedzi"... I w tym roku "nie poszczęściło" mi się, co do ocen, miałam wystawione aż 8 czwórek, a do "czerwonego paska" można mieć maksymalnie trzy. Dodam tylko, że w mojej szkole ocenę na koniec roku wylicza się za pomocą średniej ważonej. Wpadłam więc z koleżankami - które były w podobnej sytuacji - na pewien pomysł... Otóż panu od wf-u powiedziałyśmy, że pani od fizyki prosi o dziennik. Ten oczywiście nic nie podejrzewał i dał go nam... Chyba każdy się domyśla, co było dalej. We 4 weszłyśmy do kabiny w toalecie, a piąta z nas stała przed wejściem, stale nas informując, czy ktoś nie idzie. W dziennika każda wpisywała sobie, że prace klasowe ma poprawione na "5" (wszystkie!) i dopisywałyśmy też oceny z odpowiedzi. Zmianie oczywiście uległy również oceny końcoworoczne. Ja zmieniłam sobie oceny z aż pięciu przedmiotów! Wiedziałyśmy, że gdy nauczyciel pomyli się przy wystawianiu oceny końcoworocznej, przekreśla ją i z boku pisze czerwonym długopisem ocenę właściwą. Tak też poprawiałyśmy swoje oceny.
W sumie, to wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że wpisałam sobie, że z poprawy pracy klasowej z matematyki dostałam "5", ale... ona jej jeszcze nie oddała!
Obawiam się, że to się wyda, gdyż jeszcze rano, gdy wychowawczyni przeglądała dziennik, nie miałam żadnej końcoworocznej oceny poprawionej na czerwono, a teraz mam aż pięć... W dodatku to pismo: przy każdej ocenie takie samo. Jest małe prawdopodobieństwo, że wszystko ujdzie nam płazem i będziemy miały świadectwa z czerwonym paskiem.
Wydaje mi się, że na radzie pedagogicznej nie będą dociekać, kto się pomylił, czy kto pamięta jaką mi wystawił ocenę...
Pomóżcie, doradźcie...