Gdzie na studia?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
anna.kotecka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Gdzie na studia?

Postautor: anna.kotecka » 2010-11-03, 19:58

Witam wszystkich.

Jestem nauczycielką języka polskiego. Uczę w małym społecznym liceum. To, że jest mało uczniów. sprzyja dobremu kontaktowi z młodzieżą. A co za tym idzie, poruszamy różne tematy, niekoniecznie te związane z dydaktyką. Ostatnio rozmawialiśmy o tym, gdzie jest najlepiej studiować. Jakie maturzyści powinni wybrać miasto, w którym mieliby spędzić kilka kolejnych lat? Gdzie w Polsce jest najprzyjaźniej dla studenta?

Będę wdzięczna za sugestie :)
Pozdrawiam,

Anna :)

MatyldaP
Kto: student

Re: Gdzie na studia?

Postautor: MatyldaP » 2010-11-09, 13:02

Hej
ja osobiście polecam Poznań!! Mam w Poznaniu wielu znajomych- studentów i bardzo sobie chwalą to miasto pod kontem życia i studiowania. Jest bardzo duży wybór kierunków i z tego co wiem uczelnie Poznańskie zyskują coraz większy prestiż. Jest dużo stron na których możesz poczytać o studiowaniu w Poznaniu, jedną z nich jest:

http://www.poznanprzyciaganajlepszych.pl

Mam nadzieje że pomogłam:)

Awatar użytkownika
anna.kotecka

Postautor: anna.kotecka » 2010-11-10, 11:05

Tak :) dziekuję :)
Są tu linki do wszystkich uczelni państwowych i prywatnych - istna skarbnica wiedzy :)
Na pewno będę tę stronę polecać do przeglądania.

A jak wygląda miesięczny koszt utrzymania studiującej młodzieży w Poznaniu?
Pozdrawiam,

pocachontas

Postautor: pocachontas » 2010-11-10, 12:39

Ja miałam na swoje potrzeby ok 1000 zł; mieszkałam w akademiku (kończyłam studia 2 lata temu). Moim zdaniem Poznań jest jednym z tańszych miast studenckich w Polsce, jeżeli chodzi o wynajem mieszkań czy opłaty za akademiki.

adner
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: adner » 2010-11-10, 13:15

Ja z kolei się wybieram do Warszawy(UW - informatyka). Niestety, będzie to jednak duże nadwyrężenie budżetu mojej rodziny nawet biorąc pod uwagę kredyt studencki :s, pewnie skończy się na tym, że będę musiał prosić rodzeństwo o pomoc. Najgorzej przetrwać pierwszy rok - potem można już dostać spore stypendium naukowe(bodajże od 4,5 się kwalifikuje, nie więcej niż 10-15% studentów).

Koszt wynajęcia mieszkania to około 1000zł, potem dochodzi jeszcze trochę na jedzenie. Mam nadzieję, że w ok. 1300zł się zmieszczę :?
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

pocachontas

Postautor: pocachontas » 2010-11-10, 13:54

Nie przesadzasz trochę? Chyba, że chcesz kawalerkę wynająć...Poza tym można się starać o stypendium socjalne

adner

Postautor: adner » 2010-11-10, 15:41

pocachontas pisze:Nie przesadzasz trochę? Chyba, że chcesz kawalerkę wynająć...Poza tym można się starać o stypendium socjalne

No cokolwiek, co ma łazienkę i nie jest garażem :) Nie jestem wybredny, tylko chcę mieć swój kawałek kąta, żebym się nie musiał martwić czy mi ktoś nie będzie chodzić po rzeczach. Jak się nie uda, to wtedy będziemy się zastanawiać nad czymś innym - ale na pewno nie chcę dzielić z kimś obcym łazienki :crazy:

Akurat jestem w chyba najgorszej możliwej sytuacji, bo stypendia socjalne przyznają od 600zł netto/osobę, a u mnie w rodzinie jest ciut ponad te 600.

A żeby tak do końca nie odchodzić od tematu, to wybrałem akurat UW, gdyż jest tu Kolegium Indywidualnych Studiów Matematyczno-Przyrodniczych, które (jeżeli się tam dostanę ;)) umożliwia jednocześnie zaspokojenie głodu wiedzy wynikającego z czystego zainteresowania(fizyka, matematyka) a aspektem zawodowym i finansowym(informatyka).

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-11-10, 16:09

Ja zapraszam do Krakowa. Miasto studenckie, wiele ciekawych miejsc i możliwości, zarówno jeśli chodzi o dydaktykę, rozrywkę i kulturę. W dodatku, bogata baza mieszkań, fajny lokal, po podzieleniu opłat między wszystkich w mieszkaniu, można znaleźć nawet od 400 złotych.

Nie muszę chyba też przypominać, że Uniwersytet Jagielloński to najlepsza i najstarsza uczelnia w Polsce o bardzo wysokim poziomie nauczania.
<3

Awatar użytkownika
anna.kotecka

Postautor: anna.kotecka » 2010-11-12, 16:40

Dziękuję bardzo za wasze wpisy :) będę się dzielić tymi opiniami.

Wiem, że niestety kwestie finansowe sa dla młodych ludzi najbardziej hamujące...

Pomyszkowałam trochę w interenecie i znalazłam tu informacje, że w Poznaniu, nie jest najgorzej jeżeli chodzi o koszty utrzymania. Podobno wystarczy niewiele ponad 700 złotych.

http://www.poznan.pl/mim/public/s8a/new ... 10&lang=pl

Jak jest w rzeczywistości? Macie jakieś własne doświadczenia?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-11-12, 18:28

Wiesz, to zależy. W Krakowie też można się łatwo i tanio utrzymać. Akademik to koszt około 250 złotych, jak do tego będziesz się stołować w "Górniku" albo "Żaczku" (obiad w granicach 6-7 złotych), to wliczając w to śniadania i kolacje (koło 20 złotych na dzień) dostajemy ok. 800 złotych miesięcznie za tak zwany ful bord. Jeżeli ktoś decyduje się na mieszkanie, to na zapośladkowiu Krakowa można coś wynająć w podobnej cenie (koszta dzielą się na kilku studentów) + 30 złotych na bilet miesięczny.
<3

MatyldaP
Kto: student

Postautor: MatyldaP » 2010-11-12, 20:16

Kraków fajne miasto, ale ja jednak będę obstawała przy Poznaniu:D Bo obecnie to miasto robi wszystko co tylko może by studentom żyło się tam jak najlepiej, jest mnóstwo specjalistycznego sprzętu, podobno świetni wykładowcy, no i jest tanio, za 250 zł masz pokój z łazienką i internetem, jak dla mnie to wymarzone miejsce do studiowania:)

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-11-12, 20:26

UJ jest najlepszą polską uczelnią biorąc pod uwagę różnorakie rankingi (gdzie niestety, ale trzyma się trzeciej setki :( ) co i tak na warunki ogólnokrajowe jest wyczynem.
<3

Awatar użytkownika
anna.kotecka

Postautor: anna.kotecka » 2010-11-13, 21:01

Swietnie, a jak z innymi kierunkami w Krakowie? Tymi dla ścisłych umysłów? :)
MatyldaP - jak oceniasz uczelnie w Poznaniu? Która jest najlepsza? Jakie masz doświadczenia ?
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-11-14, 00:44

anna.kotecka pisze:Swietnie, a jak z innymi kierunkami w Krakowie? Tymi dla ścisłych umysłów? :)

Collegium Medicum niezmiennie dzierży palmę pierwszeństwa wśród uczelni tego typu :)
<3

adner

Postautor: adner » 2010-11-14, 09:06

haLayla pisze:UJ jest najlepszą polską uczelnią biorąc pod uwagę różnorakie rankingi (gdzie niestety, ale trzyma się trzeciej setki :( ) co i tak na warunki ogólnokrajowe jest wyczynem.

Chętnie bym te rankingi poczytał ;) Rzucisz linka?

Wróć do „Kącik uczniowski”