Brak ocen w dzienniku od początku semstru

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

cubaprovince
Kto: uczeń

Brak ocen w dzienniku od początku semstru

Postautor: cubaprovince » 2011-05-15, 23:33

Mam pytanie, czy jeżeli nauczyciel nie wpisuje od początku semestru ocen
do dziennika, a wysyła je uczniom tylko i wyłącznie mailem, to czy te
oceny są ważne
? Nie ma do nich dostępu ani wychowawca, ani rodzic, ani dyrektor. Nauczyciel jedynie czasami ma na lekcji wydrukowane oceny z maila, ale są często one bardzo nieaktualne. Opieram się na jawności ocen z USTAWY z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty.
Rozdział 3 Art.22. punkt 2. podpunkt 4
a) prawa ucznia do jawnej i umotywowanej oceny oraz informacji o wymaganiach
edukacyjnych.

edzia

Re: Brak ocen w dzienniku od początku semstru

Postautor: edzia » 2011-05-16, 00:25

cubaprovince pisze:czy te oceny są ważne?
Tak, czemu nie?
cubaprovince pisze:Nie ma do nich dostępu rodzic.
To czemu rodzicom nie udostępnicie tych mejli?
cubaprovince pisze:Nie ma do nich dostępu ani wychowawca, ani dyrektor.
Należy je wpisać do dziennika lekcyjnego i po sprawie. Przy czym niewpisane nie są nieważne.

cubaprovince pisze:Opieram się na jawności ocen
No ale skoro nauczyciel przesyła je mejlem, to przecież ich nie ukrywa. Są więc jawne.

cubaprovince

Postautor: cubaprovince » 2011-05-16, 00:52

To w takim razie po co są dzienniki w szkołach? Może je zlikwidujmy i wysyłajmy sobie sprawdziany i oceny mailami?
Dziennik jest dokumentem szkolnym. Mail natomiast nie. Można wykazać, że na miesiąc przed klasyfikacją uczeń nie miał, żadnej oceny (zgodnie ze stanem dziennika), a nagle na 2 tygodnie przed klasyfikacją pojawiają się cztery oceny niedostateczne i przewidywana ocena na koniec też ndst.

Poza tym nie każdy musi mieć maila. Nie ma obowiązku posiadania adresu mailowego przez ucznia albo rodzica. Jeżeli ktoś nie ma maila to co wtedy? Dziennik jest dokumentem szkolnym, a nie mail i tam moim zdaniem powinny być wpisywane na bieżąco oceny.

edzia pisze:To czemu rodzicom nie udostępnicie tych mejli?

Nie mam takiego obowiązku, obowiązkiem nauczyciela jest dopilnowanie, aby oceny były jawne. Mail to jest moja korespondencja prywatna, nie oficjalne pismo. Nie mam obowiązku, ani prawa nikomu tego udostępniać, gdyż mail nauczyciel wysyła do wszystkich osób z klasy. A jak mówi art. 49 Konstytucji:

Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.

Czyli pokazanie tego maila rodzicom, byłoby złamaniem Konstytucji. Zebrania szkolne są m.in. od tego, aby rodzic mógł obejrzeć sobie w dzienniku oceny swojego dziecka. Tych ocen tam jednak nie ma.

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-16, 01:50

cubaprovince pisze:To w takim razie po co są dzienniki w szkołach? Może je zlikwidujmy i wysyłajmy sobie sprawdziany i oceny mailami?
E tam, po co od razu likwidować. Uważam, że jeszcze się przydają.
cubaprovince pisze:Można wykazać, że na miesiąc przed klasyfikacją uczeń nie miał, żadnej oceny
Ale po co wykazywać, skoro miał?
cubaprovince pisze:a nagle na 2 tygodnie przed klasyfikacją pojawiają się cztery oceny niedostateczne i przewidywana ocena na koniec też ndst.
No ale przecież nie nagle, bo pisałeś, że dostawał je mejlem, prawda?

cubaprovince pisze:Poza tym nie każdy musi mieć maila. Nie ma obowiązku posiadania adresu mailowego przez ucznia albo rodzica.
Nie ma też ustawowego obowiązku posiadania zeszytu przedmiotowego, a jakoś uczniowie sobie z tym radzą.

cubaprovince pisze:Jeżeli ktoś nie ma maila to co wtedy?
A jeśli rzeczywiście nie masz komputera w domu i jeśli rzeczywiście nie masz internetu w domu, to pomyśl, pogłówkuj po prostu, co mógłbyś zrobić, żeby dowiedzieć się o oceny, które nauczyciel ma w zwyczaju przekazywać mejlem. ;)

cubaprovince pisze:Dziennik jest dokumentem szkolnym, a nie mail i tam moim zdaniem powinny być wpisywane na bieżąco oceny.
A ty - dyrektorem jesteś, że chciałbyś dyrygować nauczycielem? Co cię to obchodzi? Dostałeś ocenę, to nie kombinuj, by ją unieważniać.
cubaprovince pisze:
To czemu rodzicom nie udostępnicie tych mejli?

Nie mam takiego obowiązku,
Nie rozumiem... Piszesz, że rodzic nie ma do ocen dostępu, a jednocześnie sam odmawiasz mu tego dostępu. Coś w relacjach
między wami szwankuje.
cubaprovince pisze:Mail to jest moja korespondencja prywatna, nie oficjalne pismo. Nie mam obowiązku, ani prawa nikomu tego udostępniać
Ale jeśli chcesz pokazać rodzicom te oceny, to chyba możesz, co? Ostatecznie nie musisz pokazywać treści mejla, żeby przypadkiem jakiejś prywatnej tajemnicy nie ujawnić. Ale same oceny możesz chyba?
cubaprovince pisze:Czyli pokazanie tego maila rodzicom, byłoby złamaniem Konstytucji.
Rany boskie! Nawet za zgodą twoją i rodziców? ;)
cubaprovince pisze:Zebrania szkolne są m.in. od tego, aby rodzic mógł obejrzeć sobie w dzienniku oceny swojego dziecka. Tych ocen tam jednak nie ma.
Należy wyjaśnić temu rodzicowi, żeby w takiej sytuacji udał się po informację o ocenach do tego nauczyciela.

cubaprovince

Postautor: cubaprovince » 2011-05-16, 08:11

Czyli pokazanie tego maila rodzicom, byłoby złamaniem Konstytucji.
Rany boskie! Nawet za zgodą twoją i rodziców?

Po pierwsze nie tylko potrzebna jest moja i rodziców zgoda, ale także nauczyciela i wszystkich pozostałych uczniów, gdyż oni także otrzymują tego maila.

Należy wyjaśnić temu rodzicowi, żeby w takiej sytuacji udał się po informację o ocenach do tego nauczyciela.

Przepraszam bardzo, ale szkoła jest dla uczniów, nie dla nauczycieli i to nauczyciel powinien zrobić wszystko, aby pomóc uczniowi w nauce. Psim obowiązkiem nauczyciela jest uzupełnianie dziennika.

Mail nie jest żadnym dokumentem wiążącym, czyli w świetle prawa oświatowego tak jakby nie istniał. Czyli oceny także nie istnieją.
Poza tym nie każdy musi mieć maila. Nie ma obowiązku posiadania adresu mailowego przez ucznia albo rodzica.
Nie ma też ustawowego obowiązku posiadania zeszytu przedmiotowego, a jakoś uczniowie sobie z tym radzą.

Co ma piernik do wiatraka? Nie widzisz różnicy w prowadzeniu nieobowiązkowe zeszytu, a podawaniem ocen na skrzynkę mailową?

A ty - dyrektorem jesteś, że chciałbyś dyrygować nauczycielem? Co cię to obchodzi? Dostałeś ocenę, to nie kombinuj, by ją unieważniać.

Nie, nie jestem. Ale czemu tylko dyrektor ma dbać o porządek w szkole? Czy ubieganie się o swoje prawa oraz korzyści z tego wynikające jest złe?

Awatar użytkownika
ann
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2011-05-16, 08:17

cubaprovince pisze:Po pierwsze nie tylko potrzebna jest moja i rodziców zgoda, ale także nauczyciela i wszystkich pozostałych uczniów, gdyż oni także otrzymują tego maila.

ale chodzi Ci o to, że rodzic zobaczy oceny innych uczniów?
Jeśli zajrzy do dziennika, też bez problemu będzie widział oceny innych uczniów - nie szukaj problemów tam, gdzie ich nie ma.
cubaprovince pisze:Dziennik jest dokumentem szkolnym. Mail natomiast nie. Można wykazać, że na miesiąc przed klasyfikacją uczeń nie miał, żadnej oceny (zgodnie ze stanem dziennika), a nagle na 2 tygodnie przed klasyfikacją pojawiają się cztery oceny niedostateczne i przewidywana ocena na koniec też ndst.

Uczeń był na bieżąco informowany o ocenach, prawda? Więc te oceny nie pojawiły się nagle i znikąd - uczeń doskonale o nich wiedział.
W mojej szkole - lat temu naście - była podobna praktyka, z tym, że oceny były podawane ustnie do publicznej wiadomości i zapisywane w kajeciku nauczyciela. W dzienniku pojawiały się zwykle pod koniec semestru. I nikt problemów nie robił.
cubaprovince pisze:Psim obowiązkiem nauczyciela jest uzupełnianie dziennika.

Proponuję, by uczniowie zaczęli zmieniać świat od siebie i na początek zajęli się swoimi psimi obowiązkami (których mając same oceny ndst raczej nie wypełniają)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

edzia

Postautor: edzia » 2011-05-16, 09:08

cubaprovince pisze:Po pierwsze nie tylko potrzebna jest moja i rodziców zgoda, ale także nauczyciela i wszystkich pozostałych uczniów, gdyż oni także otrzymują tego maila.
No to jak to jest dla ciebie takim problemem, to wyłuskaj z tego mejla tylko twoją ocenę i ją przekaż swojemu rodzicowi - nie można tak? I w czym konkretnie widzisz problem? Bo na razie gubisz się w określeniu problemu. Raz piszesz, że rodzic nie ma dostępu do ocen, raz że nie masz mejla, to znów że nie ma zgody na zajrzenie do mejla. Wymyślasz sobie wyimaginowane problemy, żeby tylko udowodnić swoją teoryjkę, jakoby to oceny przekazane mejlem miały być nieważne. Jakby to były piątki, też byś robił takie problemy? ;)

Więc piszę ponownie: ocena jest oceną i skoro została prawidłowo wystawiona a twoja wiedza i umiejętności zostały rzetelnie ocenione, to nic, absolutnie nic, nie może spowodować jej nieważności - żaden statut szkoły, nawet dyrektor, nawet minister. Ta ocena już JEST. I doskonale wiesz, JAKA to ocena.

Jeśli twój rodzic chce się dowiedzieć o twoich postępach w nauce, a tych ocen nie ma w dzienniku, to zamiast do wychowawcy niech idzie do nauczyciela przedmiotu z prośbą o wyjaśnienia. Widzisz w tym jakiś problem?

cubaprovince pisze:Przepraszam bardzo, ale szkoła jest dla uczniów, nie dla nauczycieli i to nauczyciel powinien zrobić wszystko, aby pomóc uczniowi w nauce.
A jak się ma podjęty tu temat do niepomagania uczniom w nauce, bo nie załapałam? I w jaki sposób chcesz dowieść, że nauczyciel (szkoła) podając oceny przez mejla, nie jest dla ucznia?

Obowiązkiem, po prostu obowiązkiem. Pisząc "psim obowiązkiem", wykazujesz ogromną pogardę dla nauczyciela, gotów żeś go utopić w szklance wody tylko za to, że się nie uczysz i dostajesz gorsze oceny, czyli sam nie pamiętasz o swoich, jak to ująłeś, psich obowiązkach. Dla mnie jesteś zwykłym chamem i dziwię się sobie, że chciałam w ogóle z kimś takim rozmawiać.

Ale powtórzę - nauczyciel ocenia was, więc spełnia swój obowiązek. Ocen nie zataja, nie ukrywa ich, spełnia więc swój obowiązek. Ocenę roczną też przecież wystawi - spełni więc swój obowiązek. Jakiego więc swojego psiego obowiazku nie wypełnia? Że ocen nie wpisał jeszcze do dziennika? No ale one . Powiedz rodzicowi, jakie to oceny i po sprawie. Jeśli ci nie wierzy, niech porozmawia z tym nauczycielem i po sprawie.

Poza tym dziennik jako dokumentacja szkolna nie podlega kontroli przez uczniów, lecz co najwyżej przez dyrektora, więc co cię obchodzi, że jakieś tam oceny nie są wpisane? Przeszukiwałeś dziennik, grzebałeś w nim? Jeśli się przypadkowo o tym dowiedziałeś, to wyjaśnij, kto nie wie, że te oceny są, i zapewne będą wpisane. Na dowód tego, że , możesz nawet powiedzieć, jakie. ;)
cubaprovince pisze:Nie widzisz różnicy w prowadzeniu nieobowiązkowe zeszytu, a podawaniem ocen na skrzynkę mailową?
Nie widzę. To masz w domu komputer i internet, czy nie masz? Bo jak nie masz, to pomogę ci znaleźć sposób, by dowiedzieć o tych ocenach.

cubaprovince pisze:Nie, nie jestem. Ale czemu tylko dyrektor ma dbać o porządek w szkole?
A tobie rzeczywiście o porządek w szkole chodzi? ;)

Czy ubieganie się o swoje prawa oraz korzyści z tego wynikające jest złe?
No to teraz mnie zabiłeś. Jakie twoje prawa zostały naruszone? :shock: I jakie korzyści cię przez to ominęły? :shock:

Awatar użytkownika
JHN
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2011-05-16, 13:05

miwues pisze:...zdefiniuj najpierw, jaki masz rzeczywiście problem...

I tu jest pies pogrzebany...
Uczeń doskonale zna obowiązki nauczyciela i swoje prawa i nie ma zielonego pojęcia o swoich obowiązkach i prawach nauczyciela!
Pozdrawiam

PS. Nie karmcie, proszę, trolli

edzia pisze:Dla mnie jesteś zwykłym chamem i dziwię się sobie, że chciałam w ogóle z kimś takim rozmawiać.

Czapka z głowy, tak trzymaj!
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-05-16, 15:51

Twoim zaś psim obowiązkiem było również zapoznanie się z regulaminem forum, zanim cokolwiek tu napisałeś.
Nie uczyniłeś tego jednak i założyłeś temat w dziale, w którym uczniowie głosu zabierać nie powinni.

Jeżeli nałapałeś ocen niedostatecznych i chcesz znaleźć jakiś sposób na ich unieważnienie, to takiego nie znajdziesz.
Zajmij się lepiej swoimi obowiązkami i należytym wywiązywaniem z nich.
Rozliczanie nauczycieli z ich obowiązków pozostaw osobom kompetentnym i do tego upoważnionym.

Wróć do „Kącik uczniowski”