wypracowanie na Wos... PILNE!!!

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

gabriela2630
Kto: uczeń
Przedmiot: WOS

wypracowanie na Wos... PILNE!!!

Postautor: gabriela2630 » 2012-01-06, 11:20

[glow=blue]Witam, bardzo proszę o pomoc. Musze napisać wypracowanie z WOS-u na poniedziałek, a kompletnie nie wiem jak to zrobić.
Temat: Scharakteryzuj stosunek Polaków do mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce oraz czynniki, które na niego wpłynęły. Uwzględnij czynniki polityczne i prawne, społeczno ekonomiczne, historyczne oraz religijno - kulturowe. Wypowiedz uzasadnij odwołując się także do konkretnych przykładów.
PS: trzeba do każdego czynnika podać przykład z mniejszości narodowej i etnicznej. Ten temat był kiedyś na maturze.[/glow]

Awatar użytkownika
dushka

Re: wypracowanie na Wos... PILNE!!!

Postautor: dushka » 2012-01-06, 11:56

No to pisz, broni ci ktoś? :mrgreen: Prosty temat.

gabriela2630

Postautor: gabriela2630 » 2012-01-06, 12:04

dushka pisze:No to pisz, broni ci ktoś? :mrgreen: Prosty temat.

Próbowałam już dwa razy i za każdym razem jest źle. Jak mówisz że jest to taki prosty temat to udziel kilku wskazówek. Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2012-01-06, 12:35

gabriela2630 pisze:Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

Ze wszystkimi.

Tutaj masz zbiorcze opracowanie nt stanu ilościowego mniejszości narodowych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszo%C ... e_w_Polsce

A teraz spróbuj sama ruszyć głową, jaki może być stosunek Polaków do wymienionych w artykule mniejszości. Pomogę ci ze Ślązakami, a resztę będziesz musiała analogicznie sama wymyśleć.

Wobec Ślązaków panuje mnogość postaw od niechęci i traktowania ich w charakterze separatystów, po pogardę wobec ich gwary, która jest przemieszaniem polszczyzny i języka niemieckiego. Pod względem religijnym Ślązacy są najczęściej katolikami, zaś mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego także wyznań protestanckich. Jeżeli chodzi o kwestie ekonomiczne, to panuje także niechęć z powodu żerowania górnictwa na wspólnym budżecie i konflikt społeczny pomiędzy Zagłębiem, które jest częścią Małopolski, a Górnym Śląskiem.

W podobny sposób musisz sobie rozpisać pozostałe narodowości i z tak przygotowanego konspektu wyciągnąć własne wnioski. Najpierw wymieniasz narodowości i grupy etniczne, możesz także dodać, skąd one się w Polsce wzięły, a potem podsumowujesz uzyskany materiał i wyciągasz wnioski.
<3

gabriela2630

Postautor: gabriela2630 » 2012-01-06, 13:17

haLayla pisze:
gabriela2630 pisze:Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?

Ze wszystkimi.

Tutaj masz zbiorcze opracowanie nt stanu ilościowego mniejszości narodowych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszo%C ... e_w_Polsce

A teraz spróbuj sama ruszyć głową, jaki może być stosunek Polaków do wymienionych w artykule mniejszości. Pomogę ci ze Ślązakami, a resztę będziesz musiała analogicznie sama wymyśleć.

Wobec Ślązaków panuje mnogość postaw od niechęci i traktowania ich w charakterze separatystów, po pogardę wobec ich gwary, która jest przemieszaniem polszczyzny i języka niemieckiego. Pod względem religijnym Ślązacy są najczęściej katolikami, zaś mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego także wyznań protestanckich. Jeżeli chodzi o kwestie ekonomiczne, to panuje także niechęć z powodu żerowania górnictwa na wspólnym budżecie i konflikt społeczny pomiędzy Zagłębiem, które jest częścią Małopolski, a Górnym Śląskiem.

W podobny sposób musisz sobie rozpisać pozostałe narodowości i z tak przygotowanego konspektu wyciągnąć własne wnioski. Najpierw wymieniasz narodowości i grupy etniczne, możesz także dodać, skąd one się w Polsce wzięły, a potem podsumowujesz uzyskany materiał i wyciągasz wnioski.

dzięki, to mi troche pomogło...... Napisałm juz te wypracowanie, tylko niestety nie mam jeszcze wszystkiego. Potrzebuję po jednym przykładzie mniejszości etnicznej do tych czynników, bo mniejszości narodowe już mam....

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2012-01-06, 15:09

Nie, żebym jakoś chciał wnikać w twoją metodykę pracy, ale mam jedno zastrzeżenie. Z tematu wydaje mi się, że chodzi o określenie tych czynników dla każdej grupy etnicznej, a nie do każdego czynnika przypisując jakąś grupę.
<3

gabriela2630

Postautor: gabriela2630 » 2012-01-06, 15:25

haLayla pisze:Nie, żebym jakoś chciał wnikać w twoją metodykę pracy, ale mam jedno zastrzeżenie. Z tematu wydaje mi się, że chodzi o określenie tych czynników dla każdej grupy etnicznej, a nie do każdego czynnika przypisując jakąś grupę.

Niee... Trzeba podać do każdego czynnika po jednym przykładzie z mniejszości narodowej i z mniejszości etnicznej.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-01-06, 15:46

Raczej trzeba podać czynniki, które wpłynęły na taki, a nie inny stosunek Polaków do poszczególnych grup.

gabriela2630

Postautor: gabriela2630 » 2012-01-06, 15:55

malgala pisze:Raczej trzeba podać czynniki, które wpłynęły na taki, a nie inny stosunek Polaków do poszczególnych grup.

Wyjaśniał nam to nauczycielka i kazała zrobic to tak, jak wcześniej napisałam.

Wróć do „Kącik uczniowski”