Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
dushka pisze:No to pisz, broni ci ktoś?Prosty temat.
gabriela2630 pisze:Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?
haLayla pisze:gabriela2630 pisze:Z jakimi mniejszościami narodowymi i etnicznymi wiążą się te czynniki które podałam?
Ze wszystkimi.
Tutaj masz zbiorcze opracowanie nt stanu ilościowego mniejszości narodowych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszo%C ... e_w_Polsce
A teraz spróbuj sama ruszyć głową, jaki może być stosunek Polaków do wymienionych w artykule mniejszości. Pomogę ci ze Ślązakami, a resztę będziesz musiała analogicznie sama wymyśleć.
Wobec Ślązaków panuje mnogość postaw od niechęci i traktowania ich w charakterze separatystów, po pogardę wobec ich gwary, która jest przemieszaniem polszczyzny i języka niemieckiego. Pod względem religijnym Ślązacy są najczęściej katolikami, zaś mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego także wyznań protestanckich. Jeżeli chodzi o kwestie ekonomiczne, to panuje także niechęć z powodu żerowania górnictwa na wspólnym budżecie i konflikt społeczny pomiędzy Zagłębiem, które jest częścią Małopolski, a Górnym Śląskiem.
W podobny sposób musisz sobie rozpisać pozostałe narodowości i z tak przygotowanego konspektu wyciągnąć własne wnioski. Najpierw wymieniasz narodowości i grupy etniczne, możesz także dodać, skąd one się w Polsce wzięły, a potem podsumowujesz uzyskany materiał i wyciągasz wnioski.
haLayla pisze:Nie, żebym jakoś chciał wnikać w twoją metodykę pracy, ale mam jedno zastrzeżenie. Z tematu wydaje mi się, że chodzi o określenie tych czynników dla każdej grupy etnicznej, a nie do każdego czynnika przypisując jakąś grupę.
malgala pisze:Raczej trzeba podać czynniki, które wpłynęły na taki, a nie inny stosunek Polaków do poszczególnych grup.