Ankieta dla nauczycieli szkół podstawowych

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

studentkaPielegniarstwa
Kto: student
Przedmiot: Inne

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-05, 16:55

Witam Was drodzy nauczyciele, mam ogromną prośbę, potrzebuje zbadać Waszą wiedzę na temat padaczki i cukrzycy. Bardzo mi zależy, ponieważ jest to mój temat pracy magisterskiej na kierunku Pielęgniarstwo. Uważam, że to ważne by te chore maluchy czuły się bezpiecznie również na terenie szkoły a to Wy mili Państwo możecie im to zapewnić, jeśli wiecie jak się zachować, gdy wpadają w hipoglikemię lub mają atak padaczki..
To tylko 20 pytań,ale nie są takie proste, dlatego będę ogromnie wdzięczna wszystkim odważnym i wytrwałym osobom :)
Z góry dziękuję za poświęconą na to chwilę.
Monika.
https://www.ankietka.pl/ankieta/142753/ ... rzycy.html

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Ankieta dla nauczycieli szkół podstawowych

Postautor: linczerka » 2014-04-05, 17:17

Witaj
Pomimo szczerych chęci mam problemy z wypełnieniem, bo:

Pyt. 1
Należałoby dopisać więcej objawów, bo te są podobne do hiperglikemii.

Pyt.3
Przy niedocukrzeniu dziecko także nie może podejmować żadnego wysiłku.

Pytanie 4
A gdzie ta insulina ma być? W penie, w pompie czy w zbiorniku?
Różnie jest z przechowywaniem, często przechowują w temperaturze pokojowej i często w lodówce. To rodzic decyduje, tu nic nie ma do powiedzenia nauczyciel.

Pytanie 5
Pierwszą rzeczą, którą robię, to mierzę cukier glukometrem. Postępowanie jest uzależnione od wyniku. Podanie glukagonu bez zmierzenia poziomu cukru jest dość ryzykowne.

Pytanie 7.
1 ww to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm

Pyt. 8
Glikemia to poziom cukru we krwi. Glikemia jest zawsze. Wysiłek fizyczny dziecka jest uzależniony od jego poziomu.

Pyt. 15
IG to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Ta wiedza akurat nauczycielowi nie jest potrzebna.

Ragnar Hanas - podstawowa literatura.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-04-05, 18:24

I wszystko jasne :wink:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

studentkaPielegniarstwa

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-05, 20:22

Witam Cię linczerko :)
Bardzo Ci dziękuje za uwagi, są dla mnie bardzo cenne i w niektórych pytaniach na pewno naniosę poprawki. Np w pytaniu 8 nie zauważyłam, że zabrakło części pytania..Powinno byc: Czy uczeń może podjąć wysiłek fizyczny przy glikemii <5,6mmol/l? Z resztą uwag zgadzam się częściowo bo w literaturze znalazłam np ze 1 wymiennik węglowodanowy to zakres od 10-12g i przy niedocukrzeniu sportu uprawiać nie można to fakt ale przy prawidłowej, kontrolowanej glikemii już tak, natomiast słuszna uwaga, że w pytaniu nr 5 powinnam najpierw wymienić pomiar glikemii.
Wprowadzę korektę i umieszczę ankietę ponownie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-04-05, 20:51

studentkaPielegniarstwa pisze:przy glikemii <5,6mmol/l

Tego nie używaj, mało który nauczyciel będzie wiedział, ile to jest. Używaj wskazań glukometru (mg %).
Przy tej glikemii może - z podaniem ww, natomiast przy glikemii poniżej 70 mg/dl już nie wolno.
studentkaPielegniarstwa pisze:ze 1 wymiennik węglowodanowy to zakres od 10-12g

O! Już bardziej właściwie. Na szkoleniach uczą, że to 10
studentkaPielegniarstwa pisze:przy prawidłowej, kontrolowanej glikemii już tak

I trzeba go docukrzyć w odpowiednim momencie, bo prawidłowa glikemia (np. badana do jedzenia), już do wysiłku fizycznego jest niestety za niska.
Zamiast pytania o IG powinno być coś związane z korektą. Tu już nauczyciel powinien cokolwiek o tym wiedzieć.
Zerknij na broszurę "One są wśród nas". Jeśli ktoś z nauczycieli cokolwiek czytał, to tę broszurę raczej tak. Jest jeszcze poradnik dla nauczycieli "Nie bójmy się cukrzycy w szkole". Patrz przez pryzmat nauczyciela, a nie pielęgniarki.
Nie ma, a powinno być pytanie dotyczące podania czegoś na wzrost poziomu cukru, bo nie wszystko się nadaje.
Z piciem to też na dwoje babka wróżyła. Przy hiperglikemii podaje się ile wlezie wodę mineralną, najlepiej z sokiem naturalnym z cytryny. Natomiast jest to niewskazane przy hipoglikemii. Tu do picia to tylko cola lub naturalny sok.

W pytaniach o padaczkę analogicznie usunęłabym pytania, które nie mają racji bytu, bo nie są nauczycielowi potrzebne.

studentkaPielegniarstwa

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-12, 14:45

Tyle wyświetleń a tylko 2 ankiety wpłynęły.. ciekawi mnie z czego to wynika. To góra 10minut zajmie a dla mnie byłaby to ogromna pomoc.. a można się przy okazji sprawdzić ;)
pozdrawiam,
Monika.

https://www.ankietka.pl/ankieta/142753/ ... rzycy.html

studentkaPielegniarstwa

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-12, 14:52

Ironia polega na tym, że gdybym miała tyle wyników co wyświetlań, badanie miałabym dawno skończone ;) Stąd gorąca prośba, jeśli ktoś z Państwa tu zaglądnie, mógłby poświecić te 10 minut? I dobry uczynek przedświąteczny byłby poczyniony ;) Z góry bardzo dziękuję!

studentkaPielegniarstwa

Do "linczerka"

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-12, 15:10

Nie wiem z jakiego powodu, ale nie mogę odpowiedzieć Pani na wiadomość prywatną..
Dlatego niestety ale muszę jeszcze tu to napisać.
'Dziękuję Pani bardzo za zaangażowanie w mojej sprawie:)
Problem w tym, że ankieta została już zaakceptowana przez moja promotorkę, podrukowałam ich mnóstwo, mam zgodę z Dziekanatu na wejście do szkół i przeprowadzenie takiego badania właśnie takim narzędziem badawczym (niedługo się tego podejmę) w związku z czym jest to dla mnie teraz problem zmienić to wszystko.. Poza tym czas nieubłaganie leci.. Mimo, iż z częścią Pani sugestii się zgadzam, bo rzeczywiście na coś np nie zwróciłam uwagi itd,a to moja pierwsza w życiu praca badawcza więc liczyłam się z tym, że nie będzie idealnie.. No nic to, spróbuję jeszcze napisac na tych forach co Pani mi poleciła, jeszcze raz dziękuję i za literaturę również, na pewno się zapoznam:)
Pozdrawiam serdecznie'

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-04-12, 15:21

studentkaPielegniarstwa pisze:Nie wiem z jakiego powodu, ale nie mogę odpowiedzieć Pani na wiadomość prywatną..

To taki urok forum. Ignoruj komunikat. Dostałam 6 takich samych wiadomości.
Powodzenia!

studentkaPielegniarstwa

Postautor: studentkaPielegniarstwa » 2014-04-12, 15:40

aha ojej przepraszam..;)

Wróć do „Ankiety”