Lubię gotować.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

anna883
Posty: 7
Rejestracja: 2023-01-30, 22:49
Kto: student
Przedmiot: Przyroda, Ekonomia
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Lubię gotować.

Postautor: anna883 » 2023-02-02, 21:15

Ja nie tylko lubię gotować ale tez i piec. Ostatnio wyszukałam przepis na pyszną karpatkę, która później własnoręcznie zrobiłam. https://kuchniaeweliny.pl/karpatka/ Ciasto karpatka jest tradycyjnym wypiekiem z Polski, który charakteryzuje się warstwami kruchych, cienkich płatów ciasta, które są napełniane kremem czekoladowym lub kremem budyniowym. Ten smaczny wypiek jest popularny w kawiarniach i cukierniach w całym kraju i cieszy się dużym uznaniem ze względu na swój smak i konsystencję.
Kiedy rzucam wszystko i jadę w Bieszczady, czuje jak budzą się we mnie energii pokłady. Po górach wędruje, zwiedzam, maszeruje. Odkrywam wszystko co mnie intryguje.

maleczka
Posty: 4
Rejestracja: 2023-09-15, 14:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Lubię gotować.

Postautor: maleczka » 2023-09-15, 15:09

Eksperymentowanie z jedzeniem to wspaniała zabawa! Sama często próbuję różnych przepisów i dodatków, które dodają wypiekom wyjątkowego charakteru. Aha, a jeśli szukasz dodatkowych akcesoriów czy dekoracji do swoich słodkich arcydzieł, ostatnio natknęłam się na stronę https://www.cake-land.pl/ gdzie mają sporo ciekawych rzeczy do cukiernictwa. Może coś Cię zainteresuje.

M_rysia90
Posty: 1
Rejestracja: 2023-11-17, 11:32
Kto: rodzic
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Lubię gotować.

Postautor: M_rysia90 » 2023-11-17, 11:37

hejka, ja bardzo lubię eksperymentować z kuchnią włoską. W poprzednim roku spędziłam tydzień wakacji w Neapolu i było fantastycznie. Niby tylko wakacje, ale ja chodząc po różnych restauracjach miałam okazję odkryć dużo potraw i ciekawych połączeń. Też udało mi się trochę doedukować i przy okazji nauczyć się dużo o makaronach. Ciekawe jest to, że jest dużo rodzajów, możesz o tym poczytać np. tutaj:https://www.sukceskobiety.pl/2023/01/25/rodzaje-wloskich-makaronow-poznaj-najpopularniejsze-wersje/, ale chyba jeszcze ciekawsze jest to, że nie zawsze świezy makaron jest lepszy. Do takiej carbonary nie warto własnoręcznie robić pasty, bo będzie mieć za mało skrobi. Polecam też spróbować pasta e patate. Bomba węglowodanowa, ale jaka pyszna!


Wróć do „Ciekawe strony”

cron