Szkoła muzyczna, a zwykła, różnice w programie

kącik dla rodziców

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Paulo99
Kto: rodzic

Szkoła muzyczna, a zwykła, różnice w programie

Postautor: Paulo99 » 2019-03-14, 17:21

Mój syn chodzi do trzeciej klasy szkoły muzycznej. Mam wrażenie, ze ma mniej zadań domowych od rówieśników. Pytanie: czy w szkole muzycznej jest inny program ze względu na naukę gry na instrumencie? Czy dzieci mają mniej lekcji matematyki, jęz. polskiego, historii i innych ze względu na przedmioty artystyczne?

kank

Re: Szkoła muzyczna, a zwykła, różnice w programie

Postautor: kank » 2025-03-31, 15:06

Cześć!
Różnice programowe między ogólnokształcącą szkołą muzyczną a zwykłą nie występują.

Ilość prac domowych zależy po prostu od nauczycieli. W OSM-kach zazwyczaj zdają sobie sprawę z tego, jak dużo czasu dzieci przeznaczają na ćwiczenie gry i starają się umożliwić im maksymalnie rozwój muzyczny. To ogromna zaleta tych szkół, bo młodzież nie jest aż tak przeciążona niepotrzebnymi często zadaniami.
Kiedy łączy się "zwykłą szkołę ogólnokształcącą" z popołudniową muzyczną, to, uwierz mi, nie jest tak kolorowo. Ilość prac domowych, które często wcale nie są potrzebne, przytłacza i odbiera to "dzieciństwo". Zaufaj więc nauczycielom. Najpewniej wiedzą, co robią.
Pozdrawiam,
absolwentka trybu "zwykła+popołudniowa".

P.S. Gdyby nie zrozumienie nauczycieli szkoły muzycznej (http://muzycznalowicz.pl/), to nie wiem, jak dałabym sobie radę w gimnazjum i liceum...

Wróć do „Rodzice”