Bezpieczny pulpit

miejsce spotkań i wymiany doświadczeń nauczycieli przedmiotów informatycznych

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

equ

Bezpieczny pulpit

Postautor: equ » 2024-12-11, 10:39

Hej, szukam sposobu na zwiększenie bezpieczeństwa danych, zwłaszcza że coraz więcej pracujemy zdalnie. Myślałem o VPN-ie, ale ostatnio ktoś wspomniał o bezpiecznym pulpicie. Czy to nie za dużo dla tak małej działalności?

tebeka

Re: Bezpieczny pulpit

Postautor: tebeka » 2024-12-11, 13:12

Zaczęliśmy od VPN-a, ale szybko przeszliśmy na bezpieczny pulpit, bo daje więcej możliwości. Wszystkie dane i programy są na serwerze, do którego masz dostęp przez bezpieczne połączenie – dzięki temu pracownicy mogą się logować z dowolnego miejsca, a Ty nie martwisz się o bezpieczeństwo. W praktyce okazało się to dużo wygodniejsze niż VPN, bo nie musimy pilnować, na jakim urządzeniu ktoś pracuje – wszystko działa z chmury. Dla małych firm to naprawdę fajna opcja, bo odchodzi problem z konfiguracją lokalnych urządzeń i kopii zapasowych. Jak chcesz coś konkretnego, zobacz tutaj: [REKLAMA] Na miejscu powinni Ci wycenić usługę.

jakubkow34122
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Bezpieczny pulpit

Postautor: jakubkow34122 » 2025-01-16, 18:51

Cześć! VPN to świetny pomysł, zwłaszcza jeśli pracujecie zdalnie i zależy Wam na zabezpieczeniu danych. Dzięki VPN szyfrujecie cały ruch sieciowy, co znacząco zwiększa bezpieczeństwo, szczególnie w przypadku korzystania z publicznych sieci Wi-Fi.
Co do secure desktop – to może być dobre rozwiązanie dla większych firm, które muszą spełniać surowe normy bezpieczeństwa, ale dla małej firmy VPN w zupełności wystarczy. Zresztą, dobrze dobrany VPN może naprawdę sporo zmienić. Jeśli nie jesteś pewien, który wybrać, polecam sprawdzić ten ranking: https://vpn-portal.pl/. Tam znajdziesz recenzje i porównania, które mogą ułatwić decyzję.
Mam nadzieję, że pomogłem! :)

Wróć do „Informatyka”