Chęć przebranżowienia na nauczyciela

zrezygnujmy choć odrobinkę z "internetowej anonimowości", powiedzmy coś o sobie

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Tomasz1981
Przedmiot: Matematyka

Chęć przebranżowienia na nauczyciela

Postautor: Tomasz1981 » 2024-10-11, 14:54

Jestem zainteresowany zawodem Nauczyciel Matematyki w szkole podstawowej lub średniej.
Proszę o informację, czy mam jakiekolwiek szanse na podjęcie pracy w tym zawodzie biorąc pod uwagę:
(1) Ukończone jednolite studia magisterskie na Akademii Ekonomicznej w Katowicach kierunek Zarządzanie. Miałem w programie studiów przedmiot Matematyka 60 godzin ćwiczeń i 30 godzin wykładów.
Studiowałem 4 lata drugi kierunek Informatyka i Ekonometria o specjalności Ekonometria i Statystyka. Tutaj miałem Algebre liniową, Analizę matematyczną, Rachunek prawdopodobieństwa, Ekonomię matematyczną, No, ale to studia mimo wszystko nieukończone.
(2) Nigdy nie pracowałem w placówce oświatowej. Nie uczyłem w szkolnictwie wyższym.
(3) Nie mam żadnego przygotowania pedagogicznego.

Czy w tym przypadku powinienem zrealizować studia podyplomowe:
Podyplomowe Studia Przygotowania Pedagogicznego
Matematyka w szkole

Czy koszt takich studiów może być sfinansowany, czy dofinansowany przez PFRON. Posiadam orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.

Z góry dziękuję za informację

Tomasz1981
Przedmiot: Matematyka

Re: Chęć przebranżowienia na nauczyciela

Postautor: Tomasz1981 » 2024-10-14, 14:41

Dobrze wiem, że muszę przebrnąć przez studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, a następnie z matematyki.

Na studia z przygotowania wybrałbym się jakoś za rok. Tylko gdzie?
Muszą być to studia wiarygodne.
A z matematyki hmmm Politechnika Śląska czy Uniwersytet Śląski, lub inną uczelnia ?

anna883
Kto: student
Przedmiot: Przyroda, Ekonomia

Postautor: anna883 » 2024-11-04, 17:10

Matematyka to dość ważny przedmiot, dlatego nie wiem czy dyrekcja szkoły jakiejkolwiek zdecydowałaby zatrudnić osobę po Zarządzaniu. Drugi kierunek już dużo bardziej zbliżony i szkoda że nie ukończony. Musiałbyś spotkać się z bardzo dobrą wolą dyrekcji lub szukać w małych miejscowościach gdzie nie ma wielu chętnych do nauczania w szkole. Tak czy inaczej powodzenia!
Kiedy rzucam wszystko i jadę w Bieszczady, czuje jak budzą się we mnie energii pokłady. Po górach wędruje, zwiedzam, maszeruje. Odkrywam wszystko co mnie intryguje.

artur0034

Postautor: artur0034 » 2024-11-05, 10:44

moze sie uda, kto wie? powodzenia w kazdym razie :)

Wróć do „Poznajmy się”