Jestem nauczycielem bibliotekarzem. MAiC opracowało projekt ustawy umożliwiajacy likwidację bibliotek szkolnych i co za tym idzie pozbawienie nas tak z dnia na dzień całego dorobku zawodowego (stopnie awansu) i zatrudnienie z KP. Minister Boni nie bierze pod uwagę żadnych argumentów przeciw.

Poparło nas juz ponad 50tyś. osób. Proszę o dalsze poparcie i przekazanie zanjomym tego adesu:
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/poparli.phpb
Tu jest rys problemu w formie prezentacji:
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/f ... ntacja.pdf
PS. Wprawdzie już prosiłam na tym forum o poparcie, ale boje sie, że moja/nasza (nauczycieli bibliotekarzy) prośba zginie w natłoku wpisów i postanowiłam nadać nowy temat. Czas jest krótki, bo minister Boni w porozumieniu z samorządami chce zakończyc sprawę szybko.
Niżej wklejam wpis z forum "Biblioteki w Szkole", gdzie bibliotekarze dyskutuja i współpracują w sprawie akcji Stoplikwidacjibibliotek. To już jest bezczelność władzy.
"Witam Dyrektorów!!!
W związku z poleceniem w punkcie 14 z narady kadry kierowniczej UG Dębica w dniu 12 marca 2013 roku proszę o przedstawienie opinii „za i przeciw” opartej na własnej analizie w sprawie rozważenia możliwości połączenia bibliotek szkolnych i publicznych w swojej szkole.
Termin ostateczny przesłania opinii jest do dnia 18 marca 2013 roku (poniedziałek) do godziny 1000. Brak informacji w terminie będzie potraktowany jako opinia pozytywna wydana ze strony dyrektora placówki i przedstawiona do dalszych rozważań przy reorganizacji dwóch rodzajów bibliotek.
Wydana Wasza opinia będzie przedstawiona na najbliższej naradzie kadry kierowniczej UG Dębica.
Przy analizie proszę wziąć pod uwagę: warunki lokalowe, ilość woluminów w bibliotekach, możliwość instalacji dotychczasowych internetowych centrów informacji multimedialnych, zatrudnionych dotychczas pracowników na stanowiskach bibliotekarzy (możliwość odejścia na zasiłki przedemerytalne lub wcześniejsze emerytury, itp.), lokalizację biblioteki w szkole i dostępność dla uczniów i zarazem dla czytelników z zewnątrz, ewentualnie wspólną odpowiedzialność dwóch osób, itp.
Nadmieniam, że powyższą wiadomość proszę potraktować tylko dla własnych wewnętrznych potrzeb bez rozszerzania tej informacji w środowisku szkolnym lub lokalnym.
Będzie też to tematem na najbliższej naradzie kadry kierowniczej placówek oświatowych."
Jak to mówią jeszcze nogi nie ostygły, a juz się poduszke spod głwy wyrywa".
Troche sie rozpisałam, ale emocje/nerwy już mnie ponoszą.
BARDZO PROSZĘ O POPARCIE AKCJI I NAGŁOŚNIENIE WŚRÓD ZNAJOMYCH.
dziękuję