Protest przeciwko likwidacji bibliotek szkolnych

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

sławka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Postautor: sławka » 2013-03-14, 21:56

Dłudo zastanawiała sie gdzie umieścic ten temat i wybór padł na prawo oswiatowe bo widzę, że najwiecej osób go odwiedza.
Otóż mam prosbę o poparcie obywatelskiego protestu w obronie bibliotek szkolnych i pracujacych w nich nauczycieli bibliotekarzy.
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/poparli.php
wszystko na temat przebiegu akcji i stanowiska MAC
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/f ... ntacja.pdf

BARDZO PROSZĘ O POPARCIE (18 marca rozmowy z ministrem Bonim)

sławka

Postautor: sławka » 2013-03-15, 18:02

Jestem nauczycielem bibliotekarzem. MAiC opracowało projekt ustawy umożliwiajacy likwidację bibliotek szkolnych i co za tym idzie pozbawienie nas tak z dnia na dzień całego dorobku zawodowego (stopnie awansu) i zatrudnienie z KP. Minister Boni nie bierze pod uwagę żadnych argumentów przeciw. :cry: Poparło nas juz ponad 50tyś. osób. Proszę o dalsze poparcie i przekazanie zanjomym tego adesu:
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/poparli.phpb

Tu jest rys problemu w formie prezentacji:
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/f ... ntacja.pdf

PS. Wprawdzie już prosiłam na tym forum o poparcie, ale boje sie, że moja/nasza (nauczycieli bibliotekarzy) prośba zginie w natłoku wpisów i postanowiłam nadać nowy temat. Czas jest krótki, bo minister Boni w porozumieniu z samorządami chce zakończyc sprawę szybko.
Niżej wklejam wpis z forum "Biblioteki w Szkole", gdzie bibliotekarze dyskutuja i współpracują w sprawie akcji Stoplikwidacjibibliotek. To już jest bezczelność władzy.

"Witam Dyrektorów!!!

W związku z poleceniem w punkcie 14 z narady kadry kierowniczej UG Dębica w dniu 12 marca 2013 roku proszę o przedstawienie opinii „za i przeciw” opartej na własnej analizie w sprawie rozważenia możliwości połączenia bibliotek szkolnych i publicznych w swojej szkole.
Termin ostateczny przesłania opinii jest do dnia 18 marca 2013 roku (poniedziałek) do godziny 1000. Brak informacji w terminie będzie potraktowany jako opinia pozytywna wydana ze strony dyrektora placówki i przedstawiona do dalszych rozważań przy reorganizacji dwóch rodzajów bibliotek.
Wydana Wasza opinia będzie przedstawiona na najbliższej naradzie kadry kierowniczej UG Dębica.

Przy analizie proszę wziąć pod uwagę: warunki lokalowe, ilość woluminów w bibliotekach, możliwość instalacji dotychczasowych internetowych centrów informacji multimedialnych, zatrudnionych dotychczas pracowników na stanowiskach bibliotekarzy (możliwość odejścia na zasiłki przedemerytalne lub wcześniejsze emerytury, itp.), lokalizację biblioteki w szkole i dostępność dla uczniów i zarazem dla czytelników z zewnątrz, ewentualnie wspólną odpowiedzialność dwóch osób, itp.

Nadmieniam, że powyższą wiadomość proszę potraktować tylko dla własnych wewnętrznych potrzeb bez rozszerzania tej informacji w środowisku szkolnym lub lokalnym.
Będzie też to tematem na najbliższej naradzie kadry kierowniczej placówek oświatowych."

Jak to mówią jeszcze nogi nie ostygły, a juz się poduszke spod głwy wyrywa".

Troche sie rozpisałam, ale emocje/nerwy już mnie ponoszą.
BARDZO PROSZĘ O POPARCIE AKCJI I NAGŁOŚNIENIE WŚRÓD ZNAJOMYCH.
dziękuję

sławka

Re: Protest przeciwko likwidacji bibliotek szkolnych

Postautor: sławka » 2013-03-15, 18:09

Pisząc wyżej zdanie: "To już jest bezczelność władzy" nie dopisałam (chyba z emocji), że ten zacytowany list do dyrektorów - wkleiła jedna z koleżanek, gdzie na jej trenie rozesłano go do dyrektorów szkół.
ŻENADA

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-03-15, 19:19

Zmieniło się coś??
http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=355
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

sławka

Postautor: sławka » 2013-03-15, 20:34

Otóż stanowisko MEN jest pokrętne. W końcu MEN i MAi C to Rządy PO. Niby są przeciw, ale nie widza nic złego za. Najlepiej to obrazuje podejscie MEN do zatrudniania bibliotekarzy na 1 czy 2 godziny jako b. szkolni , a 30 publiczni. Pani Szumilas nie widzi nic złego w tym, że wiele samorzadów zlikwidowało biblioteki szkolne robiąc w szkołach b. publiczne choć obowiązujące prawo mówi, że w kazdej szkole musi byc biblioteka szkolna tzn. z nauczycielem b. (nie mylić z biblioteka w szkole). Nikt nie odnosi sie do argumentu bezpieczeństwa dzieci (b. publiczna w szkole to wejście na teren dorosłych w tym może byc pedofil itp ). Badania przeprowadzone przez BN wykazały, że 60% społeczeństwa nie czta książek. To też nie przemawia do utrzymania bibliotek szkolnych. Nie bez znaczenia jest to, że nauczyciele biliotekarze mogą stracić nabyte prawa (degradacja stopni awansu, pensje czy wczesniejsza emerytura). tak z dnia nadzień pozbawia się nas całego dorobku zawodowego, bo w b. publicznej jest inny system awansowania.

Trafnie oddaje to co napisałam artykuł na stronie ZNP, którego częś wkleiłam ponizej:

"MEN wbrew deklaracjom medialnym, nie zamierza podejmować żadnych czynności nadzorczych nad bezprawnymi działaniami samorządu terytorialnego. W omawianej sprawie resort edukacji uznał, że nawet pozorne zagwarantowanie uczniom dostępu do biblioteki szkolnej w wymiarze kilkudziesięciu minut dziennie, stanowi wykonanie obowiązku ustawowego."
to jest cytat z http://www.znp.edu.pl/element/1557/MEN_ ... usza_prawa

Art.3.9.UoSO
Przedmiot: Matematyka

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2013-03-16, 08:06

Biblioteki likwidują ci, którzy należą do tych 60%. Każdy jełop powie, że jemu biblioteka szkolna nie była potrzebna,, do miejskiej też nie chodził, a i tak teraz wyszedł na polityka. Dziadek nie czytał (i żył), ojciec nie czytał (i żył), on nie czytał (i żyje), po co jego dziecko ma czytać (przecież i tak będzie żyć)? Proponuję promocję hasła:
"Jełopie! Zlikwiduj bibliotekę szkolną!"

sławka

Postautor: sławka » 2013-03-16, 09:49

Pragnę dodać, ze protest jest niepolityczny. Rozkręcony przez środowisko bibliotekarzy z głównym inicjatorem akcji społecznej - czyli redakcją - "Biblioteka w Szkole" .
Wyżej podany link chyba już zablokowano?
Wystarczy wpisać np. w Google : stoplikwidacjibibliotek i wyświetli się strona z protestem do poparcia akcji.
Wśród osób patronujący jest wiele organizacji działających na rzecz dzieci oraz osób związanych z oświatą, kulturą i książką . Na liście jest min. Prof. Jan Miodek.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń

Postautor: haLayla » 2013-03-16, 14:53

Ja bym jeszcze tam dorzucił informację, o ile nie napisaliście, o podniesieniu VAT na książki. Nie wiem po co to zrobiono, chyba tylko dla dorżnięcia czytelnictwa w Polsce. Jakoś argumenty np. Francuzów, że to nieuczciwa konkurencja, do mnie nie przemawiają. Chyba, że czegoś nie wiem i Francuzi zaczytują się w polskich książkach.
<3

sławka

Postautor: sławka » 2013-03-17, 20:57

Podniesienie Vatu na ksiązki to jeszcze jeden dowód ignorancji na potrzebę podniesienia czytelnictwa wsród obywateli, ale teraz priorytetową sprawą jest utrzymanie bibliotek szkolnych i publicznych. Głośno sie mówi o zmianie statusu szkolnych, ale proszę zauważyc, że projekt umożliwia utworzenie jednej biblioteki dla kilku mniejszych gmin tzw. miedzygminne centrum biblioteczne czy jak tam nazwac taki twór. W ten sposób wydłuzy sie droga czytelnika do biblioteki i to ma być z korzyścią dla społecznosci lokalnej?

Widze, ze duzo osób czytało ten wątek, ale czy to przedkłada sie na zabranie głosu w protescie?
http://www.stoplikwidacjibibliotek.pl/poparli.php

Wróć do „Pogaduszki”