Badanie opinii nauczycieli- ubiór i zachowanie uczniów

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Badanie opinii nauczyciel
Kto: student

Badanie opinii nauczycieli- ubiór i zachowanie uczniów

Postautor: Badanie opinii nauczyciel » 2013-04-07, 14:45

Jesteśmy grupą studentów Pedagogiki szkolnej z socjoterapią na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do projektu badawczego zbieramy informację na temat opinii nauczycieli dotyczącej ubioru i zachowania uczniów i serdecznie zapraszamy Państwa do dyskusji:

Szanowni Państwo!Studentki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Sopocie przeprowadziły badanie, które miało na celu dowieść, że nauczyciele oceniają uczniów na podstawie ich wyglądu. Niektórzy uważają, że badania były przeprowadzone w niewłaściwy, zbyt tendencyjny sposób. Czy w Państwa odczuciu problem „szufladkowania uczniów” rzeczywiście istnieje? Czy zdarza się Państwu ocenić ucznia po wyglądzie, a potem zmienić do niego podejście po bliższym poznaniu go?Czy uważają Państwo, że strój uczniowski ukazuje postawę ucznia wobec szkoły?

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Badanie opinii nauczycieli- ubiór i zachowanie uczniów

Postautor: vuem » 2013-04-07, 18:33

Badanie opinii nauczyciel pisze:nauczyciele oceniają uczniów na podstawie ich wyglądu

Co to znaczy "oceniają"? Na podstawie wyglądu wyrabiają siebie o nich opinię, jako o ludziach, czy, że ocenianie wiedzy i umiejętności jest wypaczone jakimiś stereotypami związanymi z wyglądem, a więc w gruncie rzeczy chodzi o dyskryminację?

Badanie opinii nauczyciel pisze:Niektórzy uważają, że badania były przeprowadzone w niewłaściwy, zbyt tendencyjny sposób.

A może podrzuć trochę informacji?

Badanie opinii nauczyciel pisze:Czy w Państwa odczuciu problem „szufladkowania uczniów” rzeczywiście istnieje?

W skali globalnej nie, natomiast zdarzają się takie osoby, również wśród nauczycieli.
To wiem z pewnością,z własnych obserwacji.
Natomiast nie jestem w stanie określić skali problemu.

Badanie opinii nauczyciel pisze:Czy zdarza się Państwu ocenić ucznia po wyglądzie, a potem zmienić do niego podejście po bliższym poznaniu go?

Pytanie sugeruje chyba negatywną ocenę, tak?

No więc zdarzyło mi się może raz, czy dwa ... gdy poznawałem ucznia odniosłem wrażenie,że jest niechlujem, śmierdział, nie grzeszył czystością ubrań.
To był incydentalny przypadek, jak się okazało później.

Odmienność wyglądu nie jest dla mnie problemem, sam miewałem różne pomysły w wieku dorastania, więc nie mam z tym problemu.

Badanie opinii nauczyciel pisze:Czy uważają Państwo, że strój uczniowski ukazuje postawę ucznia wobec szkoły?

A to już absolutnie pytanie na które nie można odpowiedzieć kategorycznie i jednoznacznie.

No bo zależy to od regulaminu, zwyczajów panujących w danej szkole.

Znam takie, gdzie różnica w podejściu do sprawy jest dość odmienna i to co nie jest niczym niezwykłym w jednej, może powodować niezadowolenie nauczycieli, czy dyrekcji i oczekiwanie zmiany wyglądu w czasie pobytu na terenie szkoły.

Wiele zależy też od wieku uczniów, wszak inaczej traktuje się tych z podstawówki, a inaczej licealistów, jak również rodzaju szkoły. Zespół szkół mający w swym kompleksie klasy fryzjerów, czy wizażystek,zakładam że z przyjemnością widzą inwencję twórczą swych podopiecznych ;)

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-04-07, 20:44

Czy w Państwa odczuciu problem „szufladkowania uczniów” rzeczywiście istnieje?

Być może. Osobiście starałam się tego nie robić.

Czy zdarza się Państwu ocenić ucznia po wyglądzie, a potem zmienić do niego podejście po bliższym poznaniu go?

Oczywiście, że oceniamy po wyglądzie- wszyscy to robią.
Niemniej, co wygląd wygląd ma się nijak do mojej oceny wiedzy i umiejętności danego ucznia? Miałam uczniów wyglądających niestosownie
( przynajmniej nieregulaminowo)a osiągających bardzo dobre wyniki z nauki i odwrotnie.
I jak napisał Vuem- jakąś tam opnię sobie człowiek wyrabia na podstawie tego, co widzi, a pozory czasem mylą...jednak nie mam jakiegoś osobnego "podejścia" do osób odbiegających w wyglądzie zewnętrznym od przyjętej normy. Staram się zrozumiec przyczyny takiego postępowania. Chyba, że wygląd zewnętrzny "współgra" z chamstwem, arogancją i bezczelnością danego ucznia- wtedy go po prostu...nie lubię. I staram wychowywać. O ile się da- a to rzadko się zdarza.

Czy uważają Państwo, że strój uczniowski ukazuje postawę ucznia wobec szkoły?

Czasem tak. Zdarza się, że uczeń swój bunt wobec szkoły demonstruje poprzez pewną nonszalancję czy niechlujstwo, czy awangardę. Strój w ogóle dużo mówi o człowieku. Sprawa jest bardziej skomplikowana i chyba nie można dać prostej i jednoznacznej odpowiedzi na tak zadane pytanie...

Podsumowując: ubiór ucznia nie ma wpływu na jego ocenę z danego przedmiotu, może jednak wpływać na ocenę z zachowania. Wyrabiam sobie pewną opinię o uczniu na podstawie wyglądu.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-04-07, 20:52

Sorry za błąd w zdaniu: Niemniej, co wygląd wygląd ma się nijak do mojej oceny wiedzy i umiejętności danego ucznia?
Miało być: Niemniej, wygląd ucznia ma się nijak do mojej oceny jego wiedzy i umiejętności.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-07, 22:32

Cytryn pisze:Chyba, że wygląd zewnętrzny "współgra" z chamstwem, arogancją i bezczelnością danego ucznia- wtedy go po prostu...nie lubię.

Brzmi frapująco. Jaki wygląd współgra z chamstwem, Cytrynku?

Postautor: Badanie opinii nauczyciel » 2013-04-08, 17:11

http://wyborcza.pl/1,75478,12844814,Grz ... ja_po.html
poniższy link opisuje przeprowadzone badanie przez studentki SWPS

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-09, 21:07

Pierwsze co mnie uderza to, że "badanie miało na celu dowieść, że nauczyciele oceniają uczniów na podstawie ich wyglądu" i by udowodnić tę tezę zmuszono nauczycieli do oceniania uczniów na podstawie ich wyglądu.

No bo jak inaczej mieliby oceniać zdjęcia uczniów i dopasować do nich cechy osobowości, stosunek do nauki itd.

Proponuję badaczom udowodnić rasizm polskich matek zmuszając do wyboru opiekunki do dziecka na podstawie zdjęć:
1. ładnej, miło uśmiechniętej białej kobiety w tradycyjnym stroju
2. czarnej wykrzywionej w agresywnym grymasie kobiety w stroju rodem klubów go-go, obowiązkowo w biustem na wierzchu. :wink:

Postautor: Badanie opinii nauczyciel » 2013-04-10, 18:55

Jeżeli nauczyciele kształtują swoją opinię na temat uczniów na podstawie ich wyglądu, to czy ma na to wpływ płeć dziecka? Czy Państwa zdaniem nauczyciele zwracają uwagę bardziej na wygląd chłopców czy dziewczynek?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-10, 20:16

Badanie opinii nauczyciel pisze:Jeżeli nauczyciele kształtują swoją opinię na temat uczniów na podstawie ich wyglądu, to czy ma na to wpływ płeć dziecka? Czy Państwa zdaniem nauczyciele zwracają uwagę bardziej na wygląd chłopców czy dziewczynek?

Jeżeli ... Większość tego nie robi, co najwyżej może mieć pozytywną lub negatywną opinię o wyglądzie, bo jeden lubi formalne a inny codzienne ciuchy.
ktos może tolerować "subkulturowe" ubiory, a inny uważać, że szkoła to miejsce, gdzie jak w biurze obsługi klienta należy być "schludnym" ... cokolwiek to oznacza.

Natomiast jakie wnioski mają być wyciągane?

Co jest tezą?

Nadal nie wiem, bo nie odpowiedziałeś na pytanie co oznacza "oceniać".

Co ma do tego płeć?
U kogo łatwiej tolerujemy np. niechlujny wygląd? Pewnie u chłopców, ale znów nie rozumiem czego to ma dowodzić.

Postautor: Badanie opinii nauczyciel » 2013-04-11, 23:08

Mówiąc o ocenianiu, mamy na myśli ocenianie w szerokim kontekście - nie tylko jako wystawanie stopni, ale w ogóle wpływ wyglądu na relacje między nauczycielem, a uczniem, na ewentualne problemy wychowawcze, które może ten wygląd stwarzać.
Nie usiłujemy jeszcze stawiać żadnej tezy, bo prostu próbujemy zbadać, która płeć może mieć większe problemy związane ze swoim odbiegającym od normy wyglądem w szkole.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2013-04-12, 07:05

Badanie opinii nauczyciel pisze:Mówiąc o ocenianiu, mamy na myśli ocenianie w szerokim kontekście - nie tylko jako wystawanie stopni, ale w ogóle wpływ wyglądu na relacje między nauczycielem, a uczniem, na ewentualne problemy wychowawcze, które może ten wygląd stwarzać.

W kwestii stopni, no powszechnie wiadomo, że oddzielamy ocenę wiedzy, czy umiejętności od kwestii zachowania, a wygląd tu by pasował, o ile w ogóle jest niewłaściwy i komuś przeszkadza, czy łamie jakieś reguły.
To, że są od tej reguły wyjątki, a więc jedna pani lub drugi pan bezprawnie obniży ocenę, bo włosy jakieś takie brzydkie, faktu nie zmienia.
Zresztą porównując sytuację teraz do tej sprzed 20+ jest znacznie lepiej.

Relacje z nauczycielem?
Jeśli założymy, że oryginalny wygląd nie przeszkadza nauczycielowi, to nie wpływa na relacje. Jeśli założymy konserwatywne podejście nauczyciela do kwestii wyglądu, to nie musi wpływać, bo myślę, że większość takich nauczycieli będzie z dezaprobatą patrzeć na irokeza, ale nie będzie mieć to wpływu na stosunek do niego.
Oczywiście są wyjątki, które podświadomie takiego ucznia nie będą lubić.
Moim zdaniem znów niewielki margines.

Badanie opinii nauczyciel pisze:Nie usiłujemy jeszcze stawiać żadnej tezy, bo prostu próbujemy zbadać, która płeć może mieć większe problemy związane ze swoim odbiegającym od normy wyglądem w szkole.

Akurat postawienie pytania "która płeć" zamiast tezy "to dziewczynki" niewiele zmienia. ;)

Moim zdaniem nadal istnieje tendencja, by chłopakom więcej wybaczać, choć dążymy do tego unisex-u pod każdym względem.
Wygląd niechlujny pewnie częściej zdarzy się chłopakom, choć to brzmi jak stereotyp.
Ubiór, czy styl "subkulutrowy", nadzwyczaj oryginalny chyba nie zna płci, istnieje po prostu pewien margines.
U kogo łatwiej zaakceptować zieleń włosów? Chyba płeć nie ma znaczenia. Albo ktoś toleruje to w szkole albo nie.

Natomiast obecna moda, fejsbukowe życie (konieczność imponowania masom)
i znajdywanie idoli w tabloidowych mediach, głównie w w jakichś tapmadelach, "zmusza" dziewczyny do prób upodobnienia się stąd prędzej one mogą mieć problem ale z ubiorem zbyt "swobodnym".
I tu chyba najczęściej zdarzają się problemy i wpływanie na uczennice, by zmieniły styl ubioru szkolnego.
Nawet najbardziej tolerancyjny nauczyciel przyzna, że dekolt do pasa,szpile i ostry makijaż to nie jest właściwy ubiór "roboczy".

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-04-12, 18:21

Badanie opinii nauczyciel pisze:Czy zdarza się Państwu ocenić ucznia po wyglądzie,
Mnie absolutnie NIE :P
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2013-04-13, 00:03

Jakby ktoś mnie zapytał jak dziś był ubrany mój uczeń, to odpowiadam - nie mam zielonego pojęcia :)
Bo na co mi to?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-04-13, 00:28

Badanie opinii nauczyciel pisze:Niektórzy uważają, że badania były przeprowadzone w niewłaściwy, zbyt tendencyjny sposób.
A co sami bez konsultacji z profesorem co do metod i form badawczych wyrwaliście się w świat? :ass:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-04-13, 09:48

Badanie opinii nauczyciel napisał/a:
Czy zdarza się Państwu ocenić ucznia po wyglądzie,
Mnie absolutnie NIE

No...rozumiem, że nie może mieć to wpływu na ocenę z przedmiotu. Ale zachowanie...? U nas a Statucie są zapisy dot. schludnego wyglądu i pewne wytyczne.
Mnie np. razi, kiedy dziewczyna wymaluje do szkoły na jaskrawo paznokcie, ufarbuje na nienaturalny kolor włosy, ma dekolt do pasa i majtki na wierzchu...Wam nie?
Albo jak chłopak ma kolczyki w nosie i w uchu, ufarbowane na świński blond włosy i siedzi w koszulce na ramiączkach...
Wtedy siłą rzeczy myślę- ale próżna dziewczyna, pusta, albo-ale szpaner, dyskotekę ze szkoła pomylił...I na ogół taki wygląd "współgra" z innymi nagannymi zachowaniami, acz nie zawsze, Vuemku.

Wróć do „Pogaduszki”