Badanie opinii nauczycieli- ubiór i zachowanie uczniów

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Cytryn

Re: Badanie opinii nauczycieli- ubiór i zachowanie uczniów

Postautor: Cytryn » 2013-05-13, 18:16

Sądzę , że:
1.uczennica jest rozpuszczona jak dziadowski bicz i łazi do szkoły z pomalowanymi paznokciami, a potem ma pretensję, że w ogóle ktoś jej zwrócił uwagę
2. Jeśli to, co mówi jest prawdą, a nie wyolbrzymioną reakcją roszczeniowo nastawionej nastolatki to matematyczka postępuje źle. Nie powinna specjalnie wyciągać do tablicy uczniów łamiących przepisy w zakresie dot. wyglądu po to, aby ich specjalnie "łapać na niewiedzy" i stwarzać sobie okazję do zwrócenia im uwagi. Nie rozumiem, po co to robi, skoro może zwrócić uwagę bez żadnego pretekstu.
3. Uważam, że jeśli uczeń publicznie demonstruje łamanie przepisów dot. wyglądu, to nie powinien się obrażać za publiczną naganę ze strony nauczyciela, oczywiście niedopuszczalne jest "chamskie zjechanie".
4. Czasem rozumiem zachowanie nauczycieli, kiedy pozostają w walce o normalność zupełnie sami i sięgają po mało pedagogiczne( za to skuteczne) środki wychowawcze, ale nie pochwalam tego.
"Obyś cudze dzieci uczył"( i wychowywał).

Pozdrawiam przeklętych.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-05-14, 10:17

Basso profondo pisze:Dokładnie tak samo jest w życiu dorosłym. Proszę sobie wyobrazić, że kiedy ostatnio jechałem autem, prawidłowo i zgodnie z przepisami, minęło mnie kilka wozów policyjnych i żaden policjant nawet okiem nie mrugnął. Natomiast kiedyś zdarzyło mi się przekroczyć prędkość, to pierwszy policjant, który to zauważył, zatrzymał mnie, wylegitymował, wylądowałem z mandatem i tyle. Gdybym jeszcze zaczął pyskować, to pewnie wylądowałbym z odciskiem pały na nerkach.

Mam nadzieję, że to tylko taki żart, z tą pałą policyjną.

Swoją drogą, to ja nie widzę takiego przełożenia. Wiele razy zdarzyło mi się przekroczyć dopuszczalną prędkość, albo przejechać na tzw. "wczesnym czerwonym" i policjanci w ogóle nie byli tym faktem zainteresowani. Innym razem jechałem przepisowo, to nie dość, że mnie zatrzymali, to jeszcze kazali dmuchać :mrgreen:

Basso profondo pisze:Czy Waszym, zdaniem, drodzy badacze, jednym z podstawowym zadań szkoły nie jest czasem przygotować i przyzwyczaić dziecko do zasad obowiązujących w społeczeństwie ludzi dorosłych? Czy szkoła ma być ochronką, w której podstawowe zasady współżycia społecznego mają być z jakichś ideologicznych przyczyn zawieszone na kołku?

Problem w tym, że współcześnie ciężko jasno określić, co uznajemy za zasady współżycia społecznego, bo ilu ludzi zapytać, tyle różnych poglądów w tej sprawie usłyszysz. A wiele z nich będzie wzajemnie się wykluczać czy krzyżować.
<3

Badanie opinii nauczyciel
Kto: student

Postautor: Badanie opinii nauczyciel » 2013-05-15, 00:14

Czy Waszym, zdaniem, drodzy badacze, jednym z podstawowym zadań szkoły nie jest czasem przygotować i przyzwyczaić dziecko do zasad obowiązujących w społeczeństwie ludzi dorosłych?

Oczywiście, że tak. Szkoła jest jednym z takich miejsc, gdzie dziecko poza nauką przyrody, języka polskiego itd. uczy się również wielu umiejętności i sprawności potrzebnych w dalszym życiu ale również zasad jakie w nim obowiązują (funkcja adaptacyjna szkoły).
W tym przypadku jeżeli dana uczennica postąpiłaby niezgodnie z regulaminem malując paznokcie to zostaje upomniana, czy też ukarana tylko wtedy, gdy jest nieprzygotowana do zajęć.
Czy nauczyciel nie powinien postępować w stosunku do wszystkich uczniów tak samo i wymagać od nich tego samego nie sugerując ich się wyglądem?

edzia

Postautor: edzia » 2013-05-15, 10:43

Badanie opinii nauczyciel pisze:"Z matematyczką jest inna sprawa: jak zauważy pomalowane paznokcie, to bierze do tablicy. Jeśli jesteś dobra z matmy i poprawnie rozwiążesz zadanie, to nawet okiem nie mrugnie. Gorzej, jeśli nie umiesz, wtedy lądujesz z pałą za odpowiedź, uwagą za "niestosowny wygląd" i jeszcze zostajesz zjechana przy calej klasie, czasem naprawdę po chamsku."

Uważam, że powinien taki punkt być wpisany obowiązkowo do wszystkich szkolnych regulaminów i procedur reagowania na niestosowny strój uczniów.

Ps. Tylko tego nie piszcie, bo promotor nie zaakceptuje, a pedagodzy i psychologowie wszelakiej maści dostaną zawału. ;)

edzia

Postautor: edzia » 2013-05-15, 10:45

Badanie opinii nauczyciel pisze:W tym przypadku jeżeli dana uczennica postąpiłaby niezgodnie z regulaminem malując paznokcie to zostaje upomniana, czy też ukarana tylko wtedy, gdy jest nieprzygotowana do zajęć.
Jeśli będzie zawsze przygotowana do zajęć, to dla mnie może mieć i te pomalowane paznokcie, nawet i na 3 cm.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-05-15, 23:42

Basso profondo pisze:
haLayla pisze:Problem w tym, że współcześnie ciężko jasno określić, co uznajemy za zasady współżycia społecznego
Nie uznaję relatywizmu za coś dobrego.

Ja też nie. Ale kogo byś nie zapytał, to powie ci, że jego wartości są uniwersalne.
<3

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-05-16, 07:22

Ja też nie. Ale kogo byś nie zapytał, to powie ci, że jego wartości są uniwersalne.

Co nie znaczy, że są...

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2013-05-16, 17:21

Cytryn pisze:Co nie znaczy, że są...

A kto lub co miałoby decydować o tym, które faktycznie takie są?

Pomijając ewidentne odstępstwa od powszechnie uznawanych reguł, to jest wiele sytuacji, w których rzeczywistość można odmiennie postrzegać.
Stosowność ubioru może być jednym z przykładów.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-05-16, 19:14

Cóż, myślę, że uniwersalne prawdy są dziełem Stworzyciela- Boga i nikt niczego lepszego nie wymyśli.
Ale oczywiście doskonała większość ludzi ma w nosie to, co Bóg ma do powiedzenia, więc szkoda strzępić jęzora.
Ps. Bóg jest także zainteresowany naszym ubiorem, ale nie ma szczegółowych wytycznych, jak się nalezy ubierać. Jednakże inne wytyczne wskazują na to, żeby mieć na względzie innych ludzi, szanować ich, a nie tylko samolubnie realizować swoje "ja". Należy też przestrzegać ustalonych norm zasad współżycia - nie gorszyć swoim wyglądem, nie szokować, nie prowokować. Chyba, że jest się na scenie i jest to zamierzony środek artystyczny- ale nie o tym tu mówimy. Żyjemy wśród ludzi. Nie możemy być ich niewolnikami, ale też nie możemy przekraczać wszelkich granic. Tak naprawdę dotyczy to nie tylko ubioru...
Dzisiaj ludzie są tak mocno skoncentrowani na sobie, że poza czubkiem własnego nosa niewiele widzą, chcą mieć prawa, przywileje, chcą się "samorealizować" itp..I każdy oczywiście chce mieć prawo do "swojej prawdy".
Ale relatywizm to droga do chaosu, upadku wszelkich wartości, a w konsekwencji -do totalitaryzmu...aż. Bo zawsze znajdzie się ktoś najsilniejszy i najbardziej wpływowy, kto i tak narzuci swój( nie zawsze słuszny i dobry) światopogląd i nazwie "nietolerancyjnymi" wszystkich, którzy myślą inaczej.Już mamy tego próbki- dzisiaj np. niepolitycznie jest się przyznać,że homoseksualizm uważa się za zboczenie, coś nienaturalnego. Niedługo może dojśc do sytuacji, w której każdy, kto nie przyjmie relatywizmu będzie łamał...prawo. No, ale to na marginesie.

Nie podoba mi się to, co się teraz dzieje. Ani ten relatywizm, ani to "wychowanie" w szkołach, ani panujące "trendy".
Ale oczywiście, jestem w mniejszości.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-05-16, 19:44

Cytryn pisze:Cóż, myślę, że uniwersalne prawdy są dziełem Stworzyciela- Boga i nikt niczego lepszego nie wymyśli.

Jest tyle religii, które mają swoje własne prawdy i też je uważają za uniwersalne i stworzone przez Boga. Zwróć uwagę, że ty wierzysz, że te prawdy są uniwersalne i wierzysz, że są dane przez Boga. Problem w tym, że to nie jest coś, co można w jakikolwiek sposób udowodnić. Można jedynie przyjąć to, bądź odrzucić. Do tego właśnie zmierzam.
<3

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-05-17, 08:24

Nie. Prawda jest jedna. Bóg jest jeden. Chrystus jest drogą, prawdą i życiem. Wszystko inne to "podróby". Słowo Boże ostrzega przed zwiedzeniami, gdybyś prześledził źródła owych religii, sposób, w jaki powstawały, przestudiował Pismo św. - to wtedy staje się to jasne. Biblia jest po prostu niesamowita, żadna inna księga nie zawiera tylu s p e l n i o n y c h proroctw, żadna inna nie zawiera takie n a u k i - no ale najwięcej do powiedzenia na ten temat mają najczęściej ci, którzy jej nie studiowali i nie znają.

Wiem, nie przekonam większości- ale to też jest napisane...w Biblii. "Wiara nie jest rzeczą wszystkich" i chociaż "Bóg chce , aby wszyscy byli zbawieni", to większość odrzuci dar Boży
( wraz z wartościami, jakie on ze sobą niesie) z prostego bardzo powodu- "bardziej umiłowali grzech". Poza tym ludzie chcą uchodzić za dobrych, więc chętniej "odnajdą" się tam, gdzie im się "kadzi" i ich "dowartościowuje", tam, gdzie można się "samorealizować". W związku z powyższym chrześcijaństwo, które mówi o umieraniu dla swojego "ja" jest wysoce nieatrakcyjne dla naszego modernistycznego świata....

A mi żal. Bo odrzucenie Boga i prawdy będzie skutkowało coraz większą demoralizacją ogółu ludzi. I będzie jeszcze gorzej, aż do wylania gniewu Bożego na ziemię- za nieprawość jej mieszkańców. Żyjemy w czasach ostatecznych i znaki są bardzo widoczne. Wystarczy się rozejrzeć- cóż, humanistyczna filozofia oślepia.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-05-18, 21:53

Cytryn pisze:Nie. Prawda jest jedna. Bóg jest jeden. Chrystus jest drogą, prawdą i życiem. Wszystko inne to "podróby".

To twoje zdanie. Inni ludzie mogą mieć inne.
<3

małpamarta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: małpamarta » 2013-05-18, 22:05

W klasie gdzie jestem wychowawcą jest dziewczyna z zielonymi obecnie włosami, 'zawleczkami' od puszki jako kolczykami i w glanach. Jest inteligentna, jako nieliczna w klasie uwielbia czytać książki. Jej wygląd zupełnie mi nie przeszkadza. Jeśli chodzi o innych nauczycieli to na początku gdy jeszcze nie pamiętali jej nazwiska to mówili ' ta z kolorowymi włosami' - niekoniecznie jako coś negatywnego. Oczywiście zwraca uwagę na korytarzu ale do tej pory nie doszły mnie słuchy, że ktoś ją gnębi z tego powodu. Problemy były w dwóch sytuacjach:
- na technologię gastronomiczną nie chciała zmieniać butów (nie ma u nas takiego obowiązku na innych lekcjach, nawet w zimie) i wiązać włosów. Dostała parę jedynek za nieodpowiedni strój ( jest to jeden z elementów oceniania) i się poprawiło.
- na dni otwarte kiedy był wyraźny nakaz ładnego ubioru (patrz: chłopcy w garniturach, dziewczyny w eleganckich bluzkach, spódnicach lub spodniach ale nie w dżinsach, itp) przyszła w swoim typowym stroju i wtedy organizatorka się wkurzyła :evil:

Generalnie inny kolor włosów, kolczyki w dziwnych miejscach mnie nie rażą. Oczywiście mówię o szkole średniej gdzie pracuję. Zawsze próbuję jednak przekazać uczniom, że są takie okazje kiedy należy ubrać się elegancko, schludnie bo tego wymaga sytuacja, np. jakaś ważna uroczystość. Gdy zaczyna się wiosna przypominam rodzicom żeby dopilnowali u dzieci odpowiedniego stroju, szczególnie jeśli chodzi o dziewczyny bo głębokie dekolty i spodenki z wystającymi pośladkami to nie strój do żadnej szkoły.

Nie wszyscy będą urzędnikami, bankowcami czy nauczycielami ;) Różowe włosy i kilka gadżetów w uchu to pewnie całkiem pożądany wizerunek w zawodach kreatywnych jak moda, sztuka, grafika, itd. Skąd wiedzielibyśmy, że ktoś ma zadatki do takiej pracy gdyby nie mógł tego po części wyrazić 'całym' sobą?

Reasumując - inność - czemu nie, ale w odpowiednich sytuacjach umiejętność dostosowania się do okoliczności. Taki model wychowania w szkole popieram.

pozdr.
Nie kłóć się z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem...

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-05-19, 13:50

haLayla pisze:
Cytryn pisze:Nie. Prawda jest jedna. Bóg jest jeden. Chrystus jest drogą, prawdą i życiem. Wszystko inne to "podróby".

To twoje zdanie. Inni ludzie mogą mieć inne.

Mogą i mają- ale prawda i tak...jedna jest. Bo nie może być wielu prawd. Wybór należy do człowieka. A wiara..nie jest sprawą wszystkich. Wiara w prawdziwego, żywego Boga.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2013-05-19, 20:54

Na szczęście dla ludzkości, nigdy nie odkryjemy prawdy, będziemy co najwyżej wokół niej krążyć, zbliżając się do niej lub oddalając :wink:
<3

Wróć do „Pogaduszki”