MEN na facebook-u APEL DO FORUMOWICZÓW!

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

izkaolek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne, Zajęcia zintegrowane

Re: MEN na facebook-u APEL DO FORUMOWICZÓW!

Postautor: izkaolek » 2013-05-07, 11:01

No to kwestia wieku, ewentualnie lokalizacji szkoły. Ja kończyłem w PRL-u. Wtedy prawie każda wioska miała swoją szkołę z klasami 1-3. Liczebność taka jak napisałem. Dopiero od klasy 4 robiono "zbiorówki" po 30 dzieciaków.
".[/quote]

Podejrzewam, że lokalizacji, bo ja również jestem z tych, którzy wychowali się na pierwszomajowych pochodach. No i z mojego punktu widzenia zamiany liczebności klas, grup są akurat na plus.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-05-09, 01:03

Ja jak izkaolek , warszawska szkoła podstawowa, lata siedemdziesiąte, 35 (sic!) sztuk. i dwie zmiany. Tylko w pierwszej klasie mniej nas było, a 5 klas na poziomie, to podzielili tą piątą, czyli e klasę, na cztery pozostałe, według własnych chęci i widzimisię i tyle.
W wiejskich szkołach zapewne były małe klasy i jedna zmiana, jednak nie każdy mieszkał na wsi.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-05-16, 19:15

Basiek70 pisze:Ja jak izkaolek , warszawska szkoła podstawowa, lata siedemdziesiąte, 35 (sic!) sztuk. i dwie zmiany. Tylko w pierwszej klasie mniej nas było, a 5 klas na poziomie, to podzielili tą piątą, czyli e klasę, na cztery pozostałe, według własnych chęci i widzimisię i tyle.
W wiejskich szkołach zapewne były małe klasy i jedna zmiana, jednak nie każdy mieszkał na wsi.

UUUUU, to ja wsiok jestem, więc pojęcia nie miałem jak w stolycy bywało :)
U mnie było tak, ze każda wioska miała swoją podstawówkę, klasy od 0-3 a tam średnio 10-15 dzieciaków na klasę. Było bardzo fajnie i sympatycznie. Szkoły zbiorcze liczyły góra 200-250 uczniów. Do zapanowania nad wszystkim.
Teraz w mojej wiosce wybudowali wielki moloch. Tam jest zerówka, podstawówka, gimnazjum i jeszcze przedszkole będą otwierać. Zwożą dzieciaki z całej gminy (8 wiosek) i jest masakra.
Przy małych szkołach dzieciaki nie biegały na papierosa, czy na piwo. Nie uprawiały francuskiej miłości w toaletach, bo były pilnowane.
W molochach już nie ma fizycznej możliwośći.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2013-05-16, 19:17

Żeby tylko francuskiej...w pobliskim gimnazjum już 4 uczennice z brzuchami chodzą...

Lydia

Postautor: Lydia » 2013-05-16, 19:35

jinks pisze:Teraz w mojej wiosce wybudowali wielki moloch. Tam jest zerówka, podstawówka, gimnazjum i jeszcze przedszkole będą otwierać. Zwożą dzieciaki z całej gminy (8 wiosek) i jest masakra.
Przy małych szkołach dzieciaki nie biegały na papierosa, czy na piwo. Nie uprawiały francuskiej miłości w toaletach, bo były pilnowane.
W molochach już nie ma fizycznej możliwośći.

Kwestia dobrej organizacji i kierunku, który wyznacza kadra kierownicza.

Jeśli trzy klasy gimnazjum wyjadą na tygodniową wycieczkę w góry, to ilu opiekunów z nimi pojedzie? Jeden, dwóch? ;)
Pozdrawiam,
mamuśka Lydia :D

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-05-20, 21:59

A teraz pracuję w wiejskiej szkole podstawowej, jej obwód to dwie wsie - i mamy ponad pół tysiąca dzieci.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

jinks
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

Postautor: jinks » 2013-09-23, 20:12

http://www.rp.pl/artykul/1050149.html?p=1 - no proszę. Ktoś jednak zauważył fakt dużej aktywności przeciwników głupoty ludzi z ministerstwa.

Ponawiam prośbę o Waszą aktywność. Tu nie chodzi o trolowanie, tylko pokazanie tego co o nich myślimy.
Nie zachowujmy się jak w szkole, gdzie dyrektor robi co chce a nauczyciele ze zwieszonymi główkami dają się lać po gołych tyłkach.

Wróć do „Pogaduszki”