Ja nie wiedziałam, że to nasza wina, że ludzie zgadzają się na pracę za 4 zł/godzina. Za co jeszcze jesteśmy odpowiedzialni? Za ceny gęsiego smalcu i gradobicie też?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
JAKA MINISTRA - TAKI DORADCA!psyikoty pisze:Chyba powinieneś zostać doradcą ministra edukacji, prawie wszystko wiesz na temat tej roboty nauczycielskiej.
Art.3.9.UoSO pisze: ale chodzi o to, że w szkole jest łatwo i dobrze płacą - tak zrozumiałem
dawid132 pisze:Skoro tak ciężko utrzymać się za pensje nauczyciela to czemu do mnie do szkoły większość nauczycieli przyjeżdżała samochodami i to niektórzy nienajgorszymi? A mieszkam w dużym mieście,. gdzie jeździ wiele autobusów i tramwajów.
Sprawdziany i kartkówki raczej odpadają, chyba że nauczyciel lubi je robić.
Czy nauczyciel informatyki prowadzi zapisy w papierowym dzienniku i dopiero później je przepisuje do komputera, skoro na lekcji ma do niego dostęp?
I czy przygotowanie do lekcji zajmuje dużo czasu? Początkującemu nauczycielowi może tak, ale takiemu z doświadczeniem? Nauczyciel informatyki po pierwszym roku pracy ma już przygotowane lekcje na kilka lat, bo tak często program nauczania się nie zmienia.
Poza tym każda książka dla nauczyciela zawiera scenariusze lekcji. I tak naprawdę nauczyciel informatyki pracujący na 9/18 etatu musi przygotować się tylko do 3 lekcji w tygodniu (jeśli w SP informatyka jest jeszcze tylko raz na tydzień).
dawid132 pisze:Skoro tak ciężko utrzymać się za pensje nauczyciela to czemu do mnie do szkoły większość nauczycieli przyjeżdżała samochodami i to niektórzy nienajgorszymi? A mieszkam w dużym mieście,. gdzie jeździ wiele autobusów i tramwajów.
dawid132 pisze:A możecie opisać mniej więcej co robi poza prowadzeniem lekcji nauczyciel nie będący wychowawcą np. nauczyciel informatyki.
dawid132 pisze:Ja nie zostane żadnym doradcą, tylko ministrem.
dawid132 pisze:Ale nauczyciele przynajmniej dostają po paru latach jakieś podwyżki, a niektórym pensje są obniżane.
dawid132 pisze:A nauczyiel to niezbyt ciężka praca jak na takie zarobki w Polsce, ale lepiej mają księża, chociaż dokładnie nie wiadomo jaki jest ich dochod. Bycie ksiedzem ma niestety tylko jedna wade, chociaz pewnie zdarzaja sie osoby ktore nie zwracaja na nia uwagi.
dawid132 pisze:No właśnie zarabiać na pół etatu, który trwa 9 godzin 900 zł to nieźle. Są ludzie nawet z wyższym wykształceniem, którzy pracują za tyle jak na cały etat, a będąc nauczycielem na pół etatu możesz sobie znaleźć inną pracę, np. korepetycje. Nauczyciele nie umieją dobrze tłumaczyć albo robią to specjalnie i zarabiają na korepetycjach.
dawid132 pisze:I Polska szkoła tak naprawde uczy wielu niepotrzebnych rzeczy. Tak naprawde większości nawet jeszcze z liceum rzeczy, o których była mowa nie pamiętam. A w szkole nie uczą np. jak wypełniać pit, jak szukać pracy, czy choćby w podstawówce jak zrobić sobie kanapki.
dawid132 pisze:A czy nauczyciele, którzy jeżdżą na wycieczki jako opiekunowie placą za to, czy składają się na pobyt nauczycieli uczniowie?
dawid132 pisze:A możecie opisać mniej więcej co robi poza prowadzeniem lekcji nauczyciel nie będący wychowawcą np. nauczyciel informatyki [...] Poza tym każda książka dla nauczyciela zawiera scenariusze lekcji. I tak naprawdę nauczyciel informatyki pracujący na 9/18 etatu musi przygotować się tylko do 3 lekcji w tygodniu (jeśli w SP informatyka jest jeszcze tylko raz na tydzień).
dawid132 pisze:Ale nauczyciele przynajmniej dostają po paru latach jakieś podwyżki, a niektórym pensje są obniżane.
dawid132 pisze:A nauczyiel to niezbyt ciężka praca jak na takie zarobki w Polsce, ale lepiej mają księża, chociaż dokładnie nie wiadomo jaki jest ich dochod. Bycie ksiedzem ma niestety tylko jedna wade, chociaz pewnie zdarzaja sie osoby ktore nie zwracaja na nia uwagi.
psyikoty pisze:fragola, o fragola, mam to samo. Jak widzę rano jak ona sobie na luzie zamiata schodki. To jej zazdroszczę. Tylko w zimie trochę mniej zazdroszczę