odrzucenie wniosku o staż

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

renata20s15
Kto: nauczyciel

odrzucenie wniosku o staż

Postautor: renata20s15 » 2015-09-19, 22:25

Witam, mam pytanie odnośnie rozpoczęcia awansu na nauczyciela mianowanego; 26 sierpnia złożyłam wniosek o rozpoczęcie awansu, następnie 10 września dołączyłam plan rozwoju zawodowego. 18 września dostałam pismo od dyr., że nie wyraża on zgody na podjęcie stażu, bo wniosek i plan rozwoju były złożone w rożnych terminach a powinny być złożone jednocześnie. Czy rzeczywiście taki fakt jest podstawą do odrzucenia mojego wniosku?

koma

Re: odrzucenie wniosku o staż

Postautor: koma » 2015-09-20, 11:12

Niestety, Twoja dyrekcja wykazała złą wolę.
Karta Nauczyciela mówi:
Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły.
Należy to rozumieć: musisz mieć zatrudnienie z poczatkiem roku, a po 2 tygodniach zaczynasz działać. Te dwa tygodnie masz na rozeznanie, poznanie warunków szkoły i jej potrzeb (bo przecież mogłaś przejść z innej szkoły, a plan trzeba dostosować do szkoły, w której będzie staż).
Wprawdzie napisano, że "do wniosku dołącza się plan rozwoju", ale przepis nie mówi, że oba dokumenty trzeba oddać jednocześnie, wystarczy zmieścić się w terminie - a Ty się zmieściłaś.
Ponieważ na odpowiedź w sprawie planu dyrekcja ma czas do końca września (30 dni od początku roku), więc napisz odwołanie jak najszybciej

renata20s15

Postautor: renata20s15 » 2015-09-20, 21:45

bardzo dziękuję za odpowiedź; mam jeszcze jedno pytanie: znalazłam na jednej ze stron informację, że dyrektor ma 7 dni na dostarczenie informacji o odrzuceniu wniosku licząc od daty jego wpłynięcia, czy to prawda i gdzie jest to zapisane tak, by móc przytoczyć wiarygodne źródło; ja znalazłam to tutaj:
https://www.oficynamm.pl/aktualnosc-260 ... cieli.html.
Swoje pismo o niewyrażeniu zgody na podjęcie stażu otrzymałam 3 tygodnie po dacie wpływu mojego wniosku.

koma

Postautor: koma » 2015-09-20, 22:15

Procedura:
1. składasz wniosek
2. dyrektor przydziela Ci opiekuna
3. opiekun pomaga z sporządzeniu planu rozwoju
4. składasz plan rozwoju
5....

Dyrektor nie przydzieli Ci opiekuna przed złożeniem wniosku - zatem najpierw wniosek, a potem dopiero plan.
Po złożeniu wniosku przydzieliła Ci opiekuna stażu? Powinna to zrobić zaraz po złożeniu wniosku i czekać na plan, który zrobisz przy pomocy opiekuna.

Czy ta twoja dyrektorka na głowe upadła?? Ona po prostu nie ma ochoty na twój awans i kombinuje...

Powiedz, że nie zgadzasz się z jej interpretacją, bo jest niezgodna z przepisami i procedurą i o wyjaśnienie zwrócisz się do kuratorium.

Przepisy znajdziesz w Karcie Nauczyciela i rozporzadzeniu dot. zdobywania stopni awansu zawodowego.

renata20s15

Postautor: renata20s15 » 2015-10-01, 23:01

no i udało się, złożyłam pismo do pani dyr., a ta w odpowiedzi napisała, że "po wnikliwej analizie prawa administracyjnego"(?) uznała moje późniejsze dołączenie planu rozwoju do wniosku za niedopełnienie formalności i zezwoliła na rozpoczęcie stażu z dniem 10 września (wtedy złożyłam plan rozwoju) a nie tak jak too normalnie bywa z dniem 1 września,,,nie bardzo rozumiem takie podejście bo skoro jest 14 dni na złożenie dokumentów a ja złożyłam je w terminie to skąd takie terminy??...niby bzdura ale mnie to wkurza...tak czy inaczej jeszcze raz dziękuje za odpowiedź :D :D

koma

Postautor: koma » 2015-10-02, 19:45

No to cieszę się, że mogłam pomóc i się udało...:)
Trzeba jednak dodać, że pani dyrektor znów dała plamę (nie zna się kobita, oj, nie zna...)
Pracowałaś od początku roku, więc staż zaczynasz z początkiem roku - jak mówi prawo.

koma

Postautor: koma » 2015-10-02, 19:50

Tak sobie pomyślałam, że...powinnaś wyjasnić ten termin.
Bałabym się, że po 3 latach komisja kuratoryjna zakwestionuje termin i odrzuci wniosek z przyczyn formalnych.
Aby nie obudzić sie z ręka w nocniku, napisz o interpretację do KO.

Wróć do „Pogaduszki”