Edukacja finansowa Polaków

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
arwena2
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Edukacja finansowa Polaków

Postautor: arwena2 » 2009-03-16, 17:58

Mnie udało się kupić dużo taniej niż w tradycyjnych sklepach nast.markowe towary(z tych oczywiście droższych):
-komputer
-telefon komórkowy,nowiuteńki z Anglii(Motorola K1)-w ulubionym kolorze "red"
-gitarę elektryczną dla syna,wymarzony model,a cena-naprawdę dużo,dużo niższa niż w komisach
by,nie wspomnieć o super lampie z ikei(okazja)
i super ciuchach-markowych i nowych-Vila,Zara,Adidas,B.Young.Kookai :lol:

Jedliński
Przedmiot: Fizyka

Postautor: Jedliński » 2009-03-22, 09:41

a żeby sprzedawać na różnych aukcjach (np. allegro,swistak ) trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą ?

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-03-22, 21:44

na Allegro na pewno nie, a na innych tego typu stronach, nie wiem, ale pewnie tez nie

marakuja
Przedmiot: Przyroda

Postautor: marakuja » 2009-03-22, 21:59

Naauczycielkaa pisze:na Allegro na pewno nie, a na innych tego typu stronach, nie wiem, ale pewnie tez nie

Zależy ile się sprzedaje i za jaką kwotę- ostatnio policja zaostrzyła kontrolę sprzedaży przez internet i ścigają osoby, które nie odprowadzają podatków.

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-04-07, 23:12

Jestem kolejną zwolenniczką konta internetowego.
Jednym zdaniem: ułatwia życie. Mam poustawiane stałe przelewy za bieżące rachunki, więc nie szwendają mi się faktury po szufladzie - a są w jednym miejscu i w razie czego, wydrukować je mogę. Poza tym konto internetowe pomaga w robieniu zakupów w sieci np. na Allegro.

konris
Przedmiot: Język polski

Jak zarabiać na lokacie i nie płacic podatku Belki

Postautor: konris » 2009-06-24, 20:45

Banki znalazły sposób na uniknięcie podatku Belki. Bazuje on na znanym także z formularza PIT mechanizmie, że należne kwoty zaokrągla się w górę lub w dół. Jeśli więc należne właścicielowi lokaty odsetki są mniejsze niż 2,5 zł, to podatek liczony jest od 2 zł i wówczas jest on mniejszy niż 50 gr. Dzięki temu fiskus nie może pobrać podatku.

Najlepsze efekty dają lokaty o dziennej kapitalizacji odsetek, bo można na nich odłożyć duże sumy. Mają one wyższe oprocentowanie niż zwykłe lokaty. Jednak trzeba pilnować, aby suma na koncie nie przekroczyła określonego limitu.

– To, czy zapłacimy podatek dochodowy od zysków kapitałowych, zależy od kwoty złożonej na rachunku, oprocentowania i od tego, jak często dokonywana jest kapitalizacja odsetek – twierdzi Mateusz Ostrowski z Open Finance.

– Przepisy Ordynacji podatkowej regulują kwestie zaokrągleń podstawy opodatkowania. Na gruncie prawa podatkowego nie uregulowano odrębnych zasad opodatkowania odsetek uzyskanych z takich lokat – mówi Magdalena Kobos, rzecznik Ministerstwa Finansów.

Sposób na uniknięcie podatku wykorzystują Eurobank, Alior i Toyota Bank. W Toyota Bank jest konto młodzieżowe Clik. Aby nie zapłacić podatku, nie można zgromadzić na nim więcej niż 18 213 złotych. Oprocentowanie tego konta jest wysokie, bo taki sam zysk dałaby zwykła opodatkowana lokata, dająca 6,17 proc. zysku.

– Wykorzystujemy ten mechanizm umożliwiający uniknięcie podatku od odsetek bankowych, ale jest to u nas produkt niszowy. Warunkiem otwarcia takiego konta jest korzystanie przez pełnomocnika (rodzica) z jakiejś innej usługi w naszym banku – mówi Krzysztof Surowiec z Toyota Bank.

Jeszcze wyższe odsetki daje konto oszczędnościowe w Eurobanku (porównywalne ze zwykłą lokatą dającą 6,47 proc.).

– Zainteresowanie rachunkiem z kapitalizacją dzienną wzrosło ponad pięciokrotnie od dnia wprowadzenia go do naszej oferty – mówi Marcin Chabier z Eurobanku.

W tym wypadku maksymalna kwota, jaką można utrzymać na koncie, bez konieczności płacenia podatku to 15 027 zł. Jeśli dysponujemy większą gotówką, to można założyć kilka lokat. Teoretycznie najwięcej pieniędzy na koncie antypodatkowym z dzienną kapitalizacją można zgromadzić w Alior Banku. Niestety jedynie połowa kwoty zgromadzonej na rachunku jest oprocentowana. W praktyce więc nie zapłacimy podatku Belki, ale należne nam odsetki nie będą wysokie (4 proc. dla całej kwoty).

Ten sam mechanizm związany z zaokrąglaniem odsetek wykorzystują też 10-dniowe i 7-dniowe lokaty oferowane przez Bank Pocztowy i Open Finance. Kwoty takich lokat są jednak bardzo małe. W Open Finance to jedynie 1297 złotych, a w Banku Pocztowym niewiele ponad 2 tys. zł.

Jak działają lokaty antypodatkowe z dzienną kapitalizacją odsetek

- Od odsetek z każdej lokaty należy zapłacić 19 proc. podatku. Jednak przepisy mówią, że jeśli kwota naliczonego podatku wynosi do 49 groszy, to nie jest on płacony

- Aby zapłacić taki podatek, kwota odsetek nie może przekroczyć 2,49 zł

- Odsetki w wysokości 2,49 zł w różnych bankach uzyskuje się od różnych kwot, w zależności od wysokości oprocentowania i częstotliwości kapitalizacji odsetek

- Jeśli kwota lokaty jest większa, to trzeba zapłacić podatek. Często jest on nawet większy niż 19 proc., gdyż zaokrągla się go w górę (jeśli rzeczywista wartość podatku to 51 gr, płaci się 1 zł).

Dla zilustrowania: w tej chwili od kwoty 14 640,20 zł są mi dopisywane NIEOPODATKOWANE i CODZIENNIE DODAWANE odsetki w kwocie 2,43 zł, czyli w ciagu miesiąca dojdzie mi ok. 73 zł.
JUTRO więc będzie na koncie: 14640,20 zł + 2,43 zł odsetek = 14 642,63 zł
POJUTRZE: 14 642,63 ZŁ + 2, 43 ZŁ = 14645,06 zł itd., przy czym z czasem kwota odsetek zwiększy się do 2,44 zł, potem do 2,45 zł itd.

WAŻNE, by nie przekroczyć kwoty 2,49 zł!!!

Gdyby te 73 zł dopisano mi na koniec miesiąca jako odsetki miesięczne, to od tej kwoty potracono by 19% podatku Belki, czyli netto dopisano by mi tylko 59,13 zł. W ciągu roku musiałbym oddać w ten sposób na podatek ok. 167 zł.

Jak dojdziemy do wysokości odsetek dziennych w wysokosci 2,47- 2,48 zł, otwieramy kolejne subkonto i tam dalej są CODZIENNIE dopisywane NIEOPODATKOWANE odsetki.

Podobnie jest w Getin Banku. Różnica jest minimalna w wysokosci odsetek:
w EB jest 6,06%, zaś w GB jest 6,00%.

Zapomniałem dodać, że dużym plusem tych lokat jest to, że pieniądze nie są zamrożone i można je pobrać w KAŻDEJ chwili bez utraty odsetek!

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2009-06-24, 21:08

eee moim zdaniem podatek Belki powinnien zostać utrzymany....a obchodzenie go jest swego rodzajem brakiem patriotyzmu :)
kupę kasy bogacze lokują na kontach i w ten sposób zarabiają ,a podatek Belki jest podatkiem od zysków...imho ten podatek jest całkowicie słuszny i sprawiedliwy społeczne....z czego jak z czego,ale państwo musi ściagać haracze...to tym bardziej z podatku Belki

PS
nie ma chyba sensu wklejać całych artykułów -wystarczy fragment i link...nie wiem jak jest z prawami autorskimi w takim przypadku
W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama

konris

Postautor: konris » 2009-06-24, 21:29

A mógłbyś mi podać swą definicję patriotyzmu?

Nie ma tu problemu z prawami autorskimi, bo to było zwykłe info, które uprosciłem i opatrzyłem swym komentarzem...

Majrzena

Postautor: Majrzena » 2009-06-25, 10:14

Brak patriotyzmu?! To chyba przesada.
Mam na lokacie z trudem zaoszczędzone grosiki i podatek Belki uważam za niesprawiedliwość, wyzysk. Już raz zapłaciłam haracz od tych pieniędzy - podatek dochodowy.

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2009-06-25, 11:26

tam była emotiokonka...
Uważam podatek Belki za całkowicie słuszny.

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-25, 11:47

Majrzena pisze:Już raz zapłaciłam haracz od tych pieniędzy - podatek dochodowy.
To nie tak. Podatek Belki płacony jest nie od środków zdeponowanych na lokacie, ale od zarobionych odsetek od tych środków.

konris

Postautor: konris » 2009-06-25, 15:09

tomek_w
Przedmiot: Inne

Postautor: tomek_w » 2009-09-25, 18:08

Witam,
Podatek Belki może jest i słuszny (jak każdy podatek – bo System musi z czegoś żyć), ale rozumiem to, że jeśli ktoś stoi przed wyborem zapłacić lub zrobić tak, aby nie zapłacić (bez łamania prawa rzecz jasna J co dobrze przedstawia artykuł wrzucony przez Konrisa) to zapewne wybierze to drugie.
Taka już ludzka mentalność.

Wracając do tematu – jak napisał Autor tego wątku, na lokacie da się zarobić i można na tym całkiem nieźle wyjść – pod warunkiem, że ma się wolny kapitał, który można zamrozić na jakiś czas. Ja sam z takiej lokaty korzystam i to właśnie w Eurobanku, bo ten akurat był blisko mnie, a poza tym rozglądałem się trochę i całkiem nieźle wypadł jeśli chodzi o procenty.
Jeśli kogoś nie interesuje lokata, zawsze zostaje konto oszczędnościowe.
Pozdr.

konris

Postautor: konris » 2009-09-25, 18:26

W tej chwili oprocentowanie jest ciut niższe (5,7%), ale za to można utworzyć aż 15 subkont, co pozwala rosnąć codziennie procentom od dużo większego kapitału.

Przyjmijmy w uproszczeniu, ze na kazdym subkoncie możemy "bezbelkowo" ulokować 15 tys. zł, to daje nam 225 tyś zł, od którego rosną codziennie odsetki. I niech bedzie to tylko 2 zł dziennie (max. 2,49 zł), daje to nam 60 zł miesięcznie od jednego subkonta. A mając ich 15, daje to nam miesięcznie bezpodatkowo 900 zł, czyli sporo w stosunku do nauczycielskiej pensji.

Oczywiście małym "ale" jest tu posiadanie owych 225 tys. zł wolnego kapitału...

konris

Postautor: konris » 2009-11-05, 17:43

Od listopada oprocentowanie wynosi 5,05%.

Warto jednak przeczytać to:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Lokaty- ... 43527.html

Wróć do „Pogaduszki”