dushka pisze:UpssssssPomyliłam Cię z Pilotem Pirxem. Wybacz
pilotem to ja od dziecka zostać chciałem ale... później mi przeszło i belfrem zostałem

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
dushka pisze:UpssssssPomyliłam Cię z Pilotem Pirxem. Wybacz
Marzena82 pisze: Potem dyrekcja zapoznaje się z tym i przyznaje trzy nagrody dla tych najlepszych.
dushka pisze:A słyszałeś o czymś takim jak czysta sympatia i chęć pomocy?
Jacol pisze:I tu jest pies pogrzebany! Kryteria są rywalizacyjne! Powiedz mi więc jaki interes w takiej szkole może mić nauczyciel w pomaganiu innemu nauczycielowi?
Jacol pisze:W jego interesie - prestiżowym i finansowym jest to, aby inni pracowali gorzej. Jeżeli 3 nauczycieli dostaje nagrodę (cieszą się, że są lepsi od innych?)
Jacol pisze: I tu jest pies pogrzebany! Kryteria są rywalizacyjne! Powiedz mi więc jaki interes w takiej szkole może mić nauczyciel w pomaganiu innemu nauczycielowi? W jego interesie - prestiżowym i finansowym jest to, aby inni pracowali gorzej. Jeżeli 3 nauczycieli dostaje nagrodę (cieszą się, że są lepsi od innych?) to pozostali dostają karę. Uczyli nas na studiach, że brak nagrody jest także karą tj zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zachowań porządanych tu: dobrej pracy.
Moim zdaniem wyróżnianie trzech demotywuje pozostałych.
malgala pisze:Między innymi dlatego napisałam wyżej, że chciałabym co rok być tak "represjonowana" i ją dostawać, ale w jakiejś znaczącej wysokości.
A że tylko 2 lub 3 nauczycieli dostanie nagrodę a zasługuje na nią faktycznie więcej, to zupełnie inna kwestia.
Pomagając innym nauczycielom pomagam również sobie, gdyż wiem że dzięki temu łatwiej osiągnę zamierzone efekty wychowawcze i dydaktyczne.
Jacol...Twoje kryteria na pion-ie są tak samo rywalizacyjne poniewaz nie każdy dostanie taką samą premię choć szanse na to ma jak każdy.
dushka pisze:Rok temu u mnie nagrody dostali ci, którzy otrzymali tytuł nauczyciela z klasą.
Jacol pisze:Ale jest to rywalizacja wyłącznie ze sobą, a nie z innymi!!!!