Temat przedwyborczy

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Temat przedwyborczy

Postautor: haLayla » 2015-10-17, 15:13

qjaf pisze:
Czyli w mocy pozostaje to co napisałem. Albo jesteśmy oszukiwani, albo Niemcy są przepłacani. To powinno zostać zmienione.

Niemcy sobie na to zarobili, a to ze Polacy sa oszukiwani...kwestia do dyskusji. Na pewno system prawno-podatkowy nie jest dostosowany do wspolczesnych realiow.

Mamy podobny system do innych państw Europy. Więc albo jakoś zbiorowo się mylimy, albo to rzeczywistość nie przystaje do tego, jak być powinno.

qjaf pisze:
Widzisz to jest tak, że aby wspierać polskich producentów, to musi być sytuacja taka, że mam do wyboru podobne towary, jeden jest polski a drugi zagraniczny. Wtedy kupuję polski. Ale jeżeli nie ma porównywalnego krajowego, to muszę kupić zagraniczny.

Mowie o zwyklych spozywczych sprawach, ktore sa podstawa. Zreszta ile jest takich sklepow z szyldem "chemia niemiecka", "meble wloskie". Zachod symbolem jakosci, a polskie produkty nawet Polakom sie srednio kojarza. Tutaj mamy wiele do nadrobienia

To nie kwestia średniego kojarzenia się. Po prostu faktem jest, że niemiecka chemia jest dużo lepsza od polskiej. Jeżeli należy tu cokolwiek nadrabiać, to jakość, a nie asocjacje konsumentów.

qjaf pisze:
Z 3 500 gołego podatku jest niecałe 250 złotych. Reszta to są składki, a nie podatki. Ale w Niemczech podatki są dużo wyższe, o takiej Szwecji już nie wspominając. Zwłaszcza, że jak państwo ma finansować różne usługi publiczne, to skądś musi na to pieniądze mieć

Niewazne czy to skladki czy podatki.

Właśnie, że ważne. Bo to są dwie różne rzeczy. Co więcej, np. taka składka emerytalno-rentowa służy w istocie nam, a nie innym ludziom. To po prostu fundusz emerytalny tyle, że z oczywistych względów przymusowy.

Podatki z kolei trafiają do jednego wielkiego wora i stamtąd są przeznaczane na zaspokajanie potrzeb zbiorowych.

qjaf pisze:Zabieraja na tyle duzo, ze ponad milion osob pracuje na smieciowce, bo prywaciarzowi nie oplaca sie zatrudniac za wiecej. Nie dlatego, ze jest krwiopijca.

Nie opłaca, bo prywaciarz po roku musi mieć auto, a po trzech latach dom. Porównaj różnice pomiędzy poziomem życia przedsiębiorcy np. niemieckiego i jego pracowników, a przedsiębiorcy polskiego i jego pracowników. Różnica jest porażająca.

qjaf pisze:W panstwach bogatszych moga zbierac wiecej, to nawet logiczne.

Logiczne, pod warunkiem, że uwzględniamy kwoty. A ja mówię o procentach.

qjaf pisze:Ale tez bym nie przesadzal, ze tak pieknie w Niemczech - NRD-owek ma pensje srednio o blisko 1/3 nizsza od przecietnej w RFN.

Czyli i tak ponad 3x wyższą niż u nas. Chciałbym mieć tak źle, jak dawne DDR.
<3

qjaf
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Technika, WOS

Postautor: qjaf » 2015-10-17, 17:58

Nie jestem w stanie stwierdzic czy mamy czy nie mamy podobnych systemow. Faktem jest, ze absurdalne wyroki sadowe i fiskalizm skierowany przeciwko przedsiebiorcy nie wszedzie wystepuja. Moim zdaniem przepisy obowiazujace u nas czesto maja na celu "uwalic" prywaciarza, a nie wspomoc.
Co do produktow - no przeciez o tym pisalem. Trudno zeby klient decydowal sie na produkt na zasadzie "skojarzenia". Chyba polinteligent :D
No coz, nie wszyscy chcieliby przymusowo oddawac skladki na emeryture, ktora i tak pewnie bedzie glodowa.
Ile RFN wpompowalo kasy w NRD to oosbna historia...
Haslo "zmiany" jest piekne, ale skoro sugerujesz, ze u nas kroluje specyficzna mentalnosc przedsiebiorcow to jak ja niby zmienic???

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2015-10-17, 18:10

qjaf pisze:Nie jestem w stanie stwierdzic czy mamy czy nie mamy podobnych systemow. Faktem jest, ze absurdalne wyroki sadowe i fiskalizm skierowany przeciwko przedsiebiorcy nie wszedzie wystepuja. Moim zdaniem przepisy obowiazujace u nas czesto maja na celu "uwalic" prywaciarza, a nie wspomoc.

A moim zdaniem często jest tak, że prywaciarz ma gdzieś prawo, a potem lamentuje publicznie, że zły urzędnik go zniszczył. Pewnie, że zdarzają się pomyłki. Ale ile razy okazywało się, że to zwykłe cwaniactwo zawiniło (np. w sprawie tego piekarza, który wyłudzał VAT).

qjaf pisze:Co do produktow - no przeciez o tym pisalem. Trudno zeby klient decydowal sie na produkt na zasadzie "skojarzenia". Chyba polinteligent :D

Przecież sam kilka postów wcześniej pisałeś o skojarzeniach. A teraz nagle zmieniasz zdanie.

qjaf pisze:No coz, nie wszyscy chcieliby przymusowo oddawac skladki na emeryture, ktora i tak pewnie bedzie glodowa.

Tylko, że każdy by chciał tę emeryturę pobierać. Bo inaczej byłby kwik, że przecież tyle pracowałem i teraz mi się należy.

qjaf pisze:Ile RFN wpompowalo kasy w NRD to oosbna historia...

DDR w 1990 roku były na poziomie na którym Polska się znalazła dopiero w poprzedniej dekadzie. Ale tu kwestią moim zdaniem nie tyle jest wpompowanie pieniędzy, co bezmyślne prywatyzowanie wszystkiego przez lata.

qjaf pisze:Haslo "zmiany" jest piekne, ale skoro sugerujesz, ze u nas kroluje specyficzna mentalnosc przedsiebiorcow to jak ja niby zmienic???

Nie wiem. To pytanie do mądrych ludzi. Nie umiem tego problemu rozwiązać, ani nawet zasugerować jego rozwiązania.
<3

qjaf

Postautor: qjaf » 2015-10-17, 19:01

Klientowi sie firma kojarzy, bo cos soba prezentuje. O tym pisalem, nie wiedzialem, ze takie rzeczy trzeba wyjasniac.
Moj brat stryjeczny projektuje ogrody na Pomorzu. Opowiadal w jaki sposob panstwowa kontrola MUSI cos znalezc. Facet z gruntu uczciwy narzekal na urzedasow jak...chyba kazdy Polak. I my mamy niby praworzadnosc :P
A co ja poradze na to, ze ludzie chcieliby pobierac emeryture bez placenia skladek? Rownie dobrze moge powiedziec, ze chcieliby kupowac towary za darmo :D
Tak w ogole to chyba wiekszosc nauczycieli pracuje w panstwowej szkole i doskonale osberwuje absurdy wymyslone przez "gore". To tez o czyms swiadczy.
Podsumowujac, uwazam ze w Polsce nie ma wciaz dogodnych warunkow do prowadzenia wlasnego biznesu. Wine za to glownie ponosi obowiazujacy u nas system i ludzie wladzy. Oczywiscie, ze zdarzaja sie pazerni prywaciarze (a kto nie jest zachlanny?:D), ale to oni jednak powinni miec udogodnienia, a nie utrudnienia...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2015-10-17, 19:38

qjaf pisze:Klientowi sie firma kojarzy, bo cos soba prezentuje. O tym pisalem, nie wiedzialem, ze takie rzeczy trzeba wyjasniac.

Zdecyduj się zatem. Klient kupuje dany produkt, bo jest dobry, czy dlatego, że stoi za nim konkretny wytwórca?

qjaf pisze:Moj brat stryjeczny projektuje ogrody na Pomorzu. Opowiadal w jaki sposob panstwowa kontrola MUSI cos znalezc. Facet z gruntu uczciwy narzekal na urzedasow jak...chyba kazdy Polak. I my mamy niby praworzadnosc :P

A moja mama prowadzi gabinet lekarski i ostatnio miła pani z fiskusa powiedziała jej przez telefon, że w rozliczeniu powinna dopisać parę rzeczy, to zapłaci mniejszy podatek. I co z tego? Na każdy jednostkowy przykład znajdzie się kontrprzykład.

qjaf pisze:A co ja poradze na to, ze ludzie chcieliby pobierac emeryture bez placenia skladek? Rownie dobrze moge powiedziec, ze chcieliby kupowac towary za darmo :D

To nie kupować, tylko dostawać. Ale, jak sądzę, zgodzisz się ze mną z tym, że aby coś dostać, należy najpierw dać coś od siebie. Żeby dostać emeryturę, trzeba na nią zapracować.

qjaf pisze:Tak w ogole to chyba wiekszosc nauczycieli pracuje w panstwowej szkole i doskonale osberwuje absurdy wymyslone przez "gore". To tez o czyms swiadczy.

Wszędzie są kretynizmy. Nie ma idealnego systemu, bo wszystkie teoretyczne modele w starciu z praktyką muszą odejść od swoich założeń. Oczywiście można system poprawiać, wprowadzać lepsze rozwiązania i ulepszenia, ale nigdy nie będzie doskonale.

qjaf pisze:Podsumowujac, uwazam ze w Polsce nie ma wciaz dogodnych warunkow do prowadzenia wlasnego biznesu. Wine za to glownie ponosi obowiazujacy u nas system i ludzie wladzy. Oczywiscie, ze zdarzaja sie pazerni prywaciarze (a kto nie jest zachlanny?:D), ale to oni jednak powinni miec udogodnienia, a nie utrudnienia...

Niby z jakiej racji mają być traktowani lepiej, niż inni obywatele?
<3

qjaf

Postautor: qjaf » 2015-10-17, 22:04

haLayla pisze:
Niby z jakiej racji mają być traktowani lepiej, niż inni obywatele?

A gdzie jest napisane, ze maja byc lepiej traktowani od innych obywateli??? Pisalem o udogodnieniach dla ludzi, ktorzy wykazuja sie inicjatywa (nie o pazernych, zeby byla "jasnosc"), pomyslem na biznes i tyle. A to czy im wyjdzie czy nie to juz ich sprawa. Bzdurne, niejasne przepisy w wielu przypadkach wrecz utrudniaja zakladanie firmy. Jesli sytuacja sie poprawila to fajnie, ale przez ostatnie 25 lat mozna bylo sporooo wiecej zrobic. Przywolam tylko zdanie jednego z lodzkich mecenasow, ktory powiedzial mi tak: "Prosze Pana, w parlamencie nie powstaje prawo, a sraczka legislacyjna".
Podalem konkretny przyklad (kontrole panstwowe), ktory ilustruje zjawisko o wiekszej skali. Moim zdaniem znane wielu osobom, ktore prowadza takie a nie inne firmy. Pewnie, ze mozna podac kontrprzyklad, ale na tej zasadzie rzadko dojdzie sie do jakiejs konkluzji. Proporcje - to slowo kluczowe.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2015-10-18, 14:42

qjaf pisze:
haLayla pisze:Niby z jakiej racji mają być traktowani lepiej, niż inni obywatele?

A gdzie jest napisane, ze maja byc lepiej traktowani od innych obywateli??? Pisalem o udogodnieniach dla ludzi, ktorzy wykazuja sie inicjatywa (nie o pazernych, zeby byla "jasnosc"), pomyslem na biznes i tyle.

Udogodnienia dla określonej grupy ludzi oznaczają, że ktoś będzie mieć lepiej niż inni.

qjaf pisze:A to czy im wyjdzie czy nie to juz ich sprawa. Bzdurne, niejasne przepisy w wielu przypadkach wrecz utrudniaja zakladanie firmy. Jesli sytuacja sie poprawila to fajnie, ale przez ostatnie 25 lat mozna bylo sporooo wiecej zrobic.

Zakładanie własnego przedsiębiorstwa jest banalnie proste obecnie. Można to załatwić w ciągu jednego dnia. Mój znajomy i ja zakładaliśmy nawet jakiś czas temu spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Wizyta u notariusza, zamówienie kompletu pieczątek, złożenie dokumentów rejestrowych w sądzie - zajęło nam to równo dwa dni i to tylko dlatego, że nie chciało nam się jechać do sądu tego samego dnia. A jakbyśmy chcieli, to można to nawet internetowo zrobić przez formularz.

qjaf pisze:Przywolam tylko zdanie jednego z lodzkich mecenasow, ktory powiedzial mi tak: "Prosze Pana, w parlamencie nie powstaje prawo, a sraczka legislacyjna".

Świetnie, a ja przywołam zdanie jednego z krakowskich profesorów, który powiedział mi tak: "Krwiak podtwardówkowy jest bezwzględną przesłanką leczenia operacyjnego." I co z tego? Jaki to ma w ogóle związek z dyskusją?

qjaf pisze:Podalem konkretny przyklad (kontrole panstwowe), ktory ilustruje zjawisko o wiekszej skali. Moim zdaniem znane wielu osobom, ktore prowadza takie a nie inne firmy. Pewnie, ze mozna podac kontrprzyklad, ale na tej zasadzie rzadko dojdzie sie do jakiejs konkluzji. Proporcje - to slowo kluczowe.

Masz jakieś dane statystyczne potwierdzające tezę, że proporcje przemawiają na twoją korzyść? Chodzi mi o twarde dane, a nie sypanie przykładami, że wujka stryjka ciotki sąsiadki tego co lichtarz nam pożyczył.
<3

qjaf

Postautor: qjaf » 2015-10-18, 19:52

Udogodnienie to nie jest przywilej. Mamy zasadniczna roznice miedzy słowem oznaczającym usprawnienie, polepszenie, uproszczenie itd. a słowem, ktore kojarzy się raczej z „pierwszeństwem”. Gdzie tu domniemana dyskryminacja „innych”? Powinna obowiazywac zasada wedle której chcącemu nie dzieje się krzywda. I tyle. Pieknie, ze po kilkunastu latach usprawniono zasady zakładania firm, ale trochę pozno wziela się za to szanowna wladza.

Dane? Powoluje sie na raport "Wspolnie budujmy nasza zamoznosc", ale mowiac szczerze to nie potrzebuje tego dokumentu zeby stwierdzic, ze przecietny polskie urzednik nie kojarzy sie z rzetelnoscia i fachowoscia. To nie kwestia wizerunku, a prawodawstwa...

Mowiac szczerze nie bardzo rozumiem do czego ma zmierzać ta dyskusja. Tym bardziej, ze na pytanie o to dlaczego u nas jest drozej i zarabiamy kilka razy mniej niz na Zachodzie odpowiedzialem. Dodam tylko, ze regulacje UE tez nie sprzyjaja mniejszym polskim firmom w konkurowaniu z poteznymi koncernami.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2015-10-18, 20:17

qjaf pisze:Udogodnienie to nie jest przywilej. Mamy zasadniczna roznice miedzy słowem oznaczającym usprawnienie, polepszenie, uproszczenie itd. a słowem, ktore kojarzy się raczej z „pierwszeństwem”. Gdzie tu domniemana dyskryminacja „innych”?

Udogodnienia powinny obejmować wszystkich, żeby nie stawały się przywilejami. Ewentualnie powinny służyć kompensacji pewnych niedoborów. Np. udogodnienia dla niepełnosprawnych, które tak naprawdę służą temu, by wyrównać możliwości niepełnosprawnych do możliwości ludzi sprawnych.

qjaf pisze:Powinna obowiazywac zasada wedle której chcącemu nie dzieje się krzywda. I tyle.

Żeby zakwitł rynek handlu narządami?

qjaf pisze:Pieknie, ze po kilkunastu latach usprawniono zasady zakładania firm, ale trochę pozno wziela się za to szanowna wladza.

No to miej o to pretensje do naszych przedstawicieli, a nie do mnie.

qjaf pisze:Dane? Powoluje sie na raport "Wspolnie budujmy nasza zamoznosc", ale mowiac szczerze to nie potrzebuje tego dokumentu zeby stwierdzic, ze przecietny polskie urzednik nie kojarzy sie z rzetelnoscia i fachowoscia. To nie kwestia wizerunku, a prawodawstwa...

Ale ty mieszasz wątki. Asocjacje związane ze stanem urzędniczym nie są kwestią wizerunku? A czego? Przecież to właśnie oznacza słowo "wizerunek"! Mam wrażenie, że ty już sam odleciałeś na orbitę i nie bardzo wiesz o czym mówisz.

qjaf pisze:Mowiac szczerze nie bardzo rozumiem do czego ma zmierzać ta dyskusja.

Ja też nie. Ale nie moja wina, że ciągle przeskakujesz do nowych wątków, a w ogóle nie odnosisz się do moich wątpliwości, tylko zbywasz je milczeniem.

qjaf pisze:Tym bardziej, ze na pytanie o to dlaczego u nas jest drozej i zarabiamy kilka razy mniej niz na Zachodzie odpowiedzialem.

Problem w tym, że ta odpowiedź niczego nie wyjaśnia.
<3

qjaf

Postautor: qjaf » 2015-10-18, 20:37

haLayla pisze:
Problem w tym, że ta odpowiedź niczego nie wyjaśnia.

To moze... rusz sie od komputera, idz do biblioteki, zaopatrz sie w literature z zakresu ekonomii i sie dowiesz DOKLADNIE o co chodzi. Chcesz to podam tytuly, ktore sam znam. I wtedy juz nie bedzie zadnych watpliwosci, a moze jeszcze sie czegos dowiem.

Wróć do „Pogaduszki”