Składniki:
- paczka 500 g dobrego makaronu (rurki, świderki itp),
- mrożone owoce morza ok. 25 - 30 dag (kupione np. w Auchan),
- 1 lub 2 puszki pomidorów bez skórki (w zależności od upodobań) lub gotowy sos pomidorowy do makaronów (bez dodatków)
- ewentualnie starty ser parmezan,
- oregano i inne przyprawy do smaku.
Wykonanie:
W duży garnek nastawić na makaron (al dente).
W tym samym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wyłożyć na nie rozmrożone wcześniej - koniecznie (np. rano przed wyjściem do pracy wyjąć z zamrażarki) owoce morza, poddusić je kilkanaście min, dodać zmiksowane pomidory z puszki, przyprawić do smaku.
do odcedzonego makaronu wlać sos, delikatnie posypać oregano i ewentualnie startym serem i ... zajadać

Alternatywa dla tych, którzy nie lubią owoców morza - 2 puszki tuńczyka w oliwie i wtedy tylko zagotować, nie trzeba dusić.
Smacznego
