Newsy związane z edukacją

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Newsy związane z edukacją

Postautor: iluka » 2012-08-02, 14:50

,,O co naprawdę chodzi? :idea:
Budowana na fałszywych dogmatach argumentacja nie pozwala na właściwe zdiagnozowanie potrzeb polskiej szkoły i nauczycieli. Ale może wcale nie o nie tutaj chodzi, a o obniżenie wydatków na edukację w ogóle. W końcu nieprzypadkowo wrzawa wokół uprawnień nauczycieli i ich wynagrodzeń zaczęła się wtedy, kiedy samorządy, w których gestii leży szkolnictwo, dotarły do granicy zadłużenia.,,
NO I O TO CHODZI :?:
Dzięki, dora8201, że w ten piękny, słoneczny dzień znalazłaś coś obiektywnego o oświacie i podzieliłaś się tym. Od razu mi lepiej i wracam z zapałem do papierologii wakacyjnej /nowe rozkłady do nowych podręczników kl.4 SP, nowe opracowania do nowych lektur, poznawanie uczniów nowej czwartej klasy na podstawie arkuszy ocen, plany na karciany.../
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 09:23

Czy określanie dopuszczalnej liczby dzieci w oddziale przedszkola powinno zostać przekazane radom gmin?
"Warto zastanowić się nad ewentualnością rezygnacji z jednolitej regulacji na obszarze całego kraju i przejściem do bardziej elastycznej formuły, jaką byłoby przekazanie organom stanowiącym gmin kompetencji do wydawania uchwał w sprawie ramowych statutów przedszkoli - uważa poseł Łukasz Gibała. Jak wyjaśnia, lokalne regulacje określałyby m.in. kwestię maksymalnej liczby dzieci w oddziałach tych placówek".
http://www.samorzad.pap.pl/palio/html.r ... =461313965
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
dora8201
Przedmiot: Inne

Postautor: dora8201 » 2012-08-03, 14:00

iluka, nooo pewnie... 40 3-latków z 1-2 paniami i heja! kilka grup można zlikwidować:) brawo dla tego pana!

a co sądzicie o tym?
http://www.rp.pl/artykul/17,921535-Rodz ... corki.html
ja osobiście nie umiem się odnieść do konkretnie tego problemu i tych rodziców choć jestem zdecydowaną przeciwniczką obniżenia wieku - tzn przeciwniczką zmian w tej postaci :roll: choć czuję przez skórę, że rodzice mają nieźle też za uszami!

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 14:08

,,kiedy dyrektorka odpisywała rodzicom na ich wniosek, Ola formalnie zdała już do drugiej klasy. - Nie widzę żadnych podstaw prawnych do zmieniania decyzji rady pedagogicznej - mówi „Rz" Beata Pergałowska, dyrektorka szkoły.,,
Zdecydowanie za późno się rodzice ocknęli z tym wnioskiem. Poza tym dziennikarze spisują tylko, co im ktoś powiedział bez głębszej znajomości tematu. Ja tam w najmłodszych się też nie za bardzo orientuję, ale jest przecież coś takiego jak BADANIE GOTOWOŚCI SZKOLNEJ. :?:

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-08-03, 14:25

Jak wchłoniemy obowiązkowo sześciolatków do klas pierwszych, to ten problem (emocjonalny i nie tylko) będzie "chlebem powszednim". :evil: Nie wszystkie nasze polskie dzieci są gotowe do podjęcia obowiązku szkolnego w wieku 6 lat. IPET-ami i programami wsparcia będziemy pomagać dzieciom :twisted: Wszak papier wszystko przyjmie. Jestem przeciwniczką sześciolatków w szkole. Szkoda, że nikt odgórnie nie zanalizował opinii ppp w klasach 0- III. Byłby jakiś obraz siedmiolatków. O młodszych nie wspomnę. Nawet rozwój mowy najczęściej jest zakończony w wieku 7 lat.
Teraz robi się w szkole diagnozę umiejętności dziecka. One nie dają obrazu psychicznej strony dziecka. A testy gotowości szkolnej były/ (są?) robione w poradni.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 14:32

Ja taką tendencję powiększania się rozziewu pomiędzy rozwojem umysłowym a emocjonalnym i społecznym dzieci, które przejmuję w klasie czwartej obserwuję już od dekady :o

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-08-03, 15:03

linczerka pisze:A testy gotowości szkolnej były/ (są?) robione w poradni.

oczywiście, że są robione ale - rodzic musi przyjść, często przychodzi bo "szkoła kazała" ale swoje zdanie już mają, często po badaniu, kiedy słyszą, że ich dziecko nie jest gotowe do podjęcia nauki w klasie 1 rezygnują z opinii (ich prawo) albo jeszcze częściej chcą ale zanoszą ją do szkoły dopiero kiedy dziecko jest w 1 klasie i pojawiają się problemy.
no i niestety bardzo często jest tak, że rodzic mimo przeciwwskazań wysyła dziecko do szkoły, potem po niecałym roku trafia znów bo dziecko sobie nie radzi, narastają problemy szkolne, które ciągną za sobą trudności emocjonalno - społeczne. A potem na poziomie klasy 5-6 albo gimnazjum trafia do nas takie dziecko i jest wielki problem bo - nic nie umie, zaległości sięgają klas 1-3, wszyscy chcą dla niego kształcenie specjalne a my dać nie możemy bo upośledzony nie jest - i wtedy jest dramat dopiero

Natomiast w tym konkretnym przypadku pomijam już, że się nie zgłosili do ppp (albo i zgłosili ale podjęli decyzję taką a nie inną) po ocenę gotowości szkolnej ale po co wysyłali to dziecko do 1 klasy? przecież na pewno nie było tak, że w zerówce gotowość była a w 1 klasie gdzieś zniknęłą!
no i jeżeli to jest decyzja rodzica (a jeszcze jest) czy wysyła 6-latka do 1 klasy czy nie, to jeśli podejmie błędną decyzje nie może wymagać naginania przepisów żeby dziecko "cofnąć" ze szkoły do przedszkola - jeśli zacznie realizować obowiązek szkolny to nie można go przerwać i nigdy nie można było. Poza tym takie zmienianie decyzji i przenoszenie dzieci już w roku szkolnym z przedszkola do szkoły i na odwrót nastręczałoby wielu problemów. Trzecia sprawa - przeniesienie dziecka w maju!!! z 1 klasy do zerówki miałoby na celu co?? chyba tylko to, że od września byłoby znów w 1 klasie ale nie nazywałoby się to powtarzaniem 1 klasy czy nie uzyskaniem promocji tylko rozpoczęciem jej ponownie. Ładniej brzmi? Łatwiej przełknąć?
Czwarta sprawa - Jeśli dziecko otrzymało promocję do klasy 2 znaczy, że nie radzi sobie aż tak źle - na 1 etapie edukacyjnym promocja zależy nie tylko od wyników w nauce, postępów w nauce czytania i pisania.
a kolejna i chyba ostatnia sprawa to, to, że musiało pójść w tej sytuacji na noże skoro dyrektorka raczej już na złość nie pozostawiła dziecka w 1 klasie ponownie...
i jak zwykle dziecko traci

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 15:15

No widzisz, ile zorientowany nauczyciel wyczyta z takiego artykułu :idea:
A ile mniej zorientowany :?: A rodzice inni jaki dostają sygnał :roll:

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-08-03, 16:07

Basso profondo pisze:
dora8201 pisze:a kolejna i chyba ostatnia sprawa to, to, że musiało pójść w tej sytuacji na noże skoro dyrektorka raczej już na złość nie pozostawiła dziecka w 1 klasie ponownie... i jak zwykle dziecko traci

Biorąc pod uwagę krzywdę tego dziecka to taką dyrektorkę, która na złość rodzicom odgrywa się na dziecku, bym na gnoju wywiózł.

w sumie to wiesz - nie znamy racji drugiej strony - ani nikt ze szkoły, ani dyrektorka się nie wypowiedziała w tym artykule więc może trochę na wyrost oceniłam ją - choć na chłopski rozum skoro dziecko nie powtarza jednak tej klasy 1 to coś musiało być na rzeczy

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 16:13

Wypowiadała się: ,,- Nie widzę żadnych podstaw prawnych do zmieniania decyzji rady pedagogicznej - mówi „Rz" Beata Pergałowska, dyrektorka szkoły.,,

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-08-03, 16:29

aa nie zakodowałam tego.
Eh no na pewno tam już jest taki konflikt między szkołą a rodzicami, że każdy każdemu teraz będzie pod górę robił, żeby stanęło na jego...

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-08-03, 19:28

a co sądzicie o tej propozycji?
http://dziecisawazne.pl/zlikwidujmy-prace-domowa/

p.s. przepraszam, że ja tak ciągle i ciągle ale mam kilka dni luzów i nadrabiam zaległości wszelkie spowodowane przygotowywaniem się do egzaminu:)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-08-03, 20:17

Ale za co przepraszasz :roll: swój do swego ciągnie :lol:
PANI PSYCHOLOG WYMYŚLIŁA, ŻE HO, HO :crazy: ALBO SIĘ NACZYTAŁA w książce „The Homework Myth” czyli „Mit pracy domowej”i pojechałaaa :cyclopsani:
,,Program jest opracowany do przyswojenia na lekcjach. Jeśli uczeń nie jest w stanie na lekcjach go opanować, to znaczy, że albo sam program, albo metody nauczania są niedostosowane do jego potrzeb i możliwości.,, No, proszę, a ja tego dotąd nie wiedziałam :wall: ,
,,Dlatego rodzice mają pełne prawo protestować przeciw pracy domowej zadawanej ich dzieciom.,, :hockey:
Coś po tych dwóch burzach dzisiaj jestem zbyt wymęczona, żeby to komentować, ale rodzice pod artykułem wypowiadają się rozsądnie :sunny:

Awatar użytkownika
dora8201

Postautor: dora8201 » 2012-08-04, 22:21

Basso profondo, dobrze gadasz... i tyle:)

a i mamy chyba sporo krakowskiego grona?? no to proszę http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35803, ... acje_.html

partita400

Postautor: partita400 » 2012-08-05, 00:18

Właśnie miałam ten sam link wkleić.Nawet nie chcę ponownie tych rewelacji komentować.
Póki co mamy jeszcze wakacje.Pozdrawiam..

Wróć do „Pogaduszki”