koma pisze:zmzm99 pisze:
Po drugie - nauczycieli przydziela się też, biorąc pod uwagę poziom zespołu uczniów, skład klasy, stan wychowawczy klasy, wysokość pensum,...
Jak to bywało w czasach jedynie słusznych. Władza wiedziała najlepiej.
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
koma pisze:zmzm99 pisze:
Po drugie - nauczycieli przydziela się też, biorąc pod uwagę poziom zespołu uczniów, skład klasy, stan wychowawczy klasy, wysokość pensum,...
zmzm99 pisze:Okrucieństwo Rady Rodziców.
Wiadomo, że uczucia określone jako przyjemne, zwłaszcza radość z sukcesu i zadowolenie są bardzo istotnym czynnikiem normalnego rozwoju młodego człowieka. Natomiast uczucia przykre, zwłaszcza gorycz porażki i poczucie zazdrości mogą hamować jego rozwój.
zmzm99 pisze: Dzieci mają ograniczoną zdolność panowania nad swoimi emocjami. Stąd często są wobec siebie okrutne i zadają sobie wzajemnie ból. Sytuacje stresujące są więc wpisane w życie społeczne społeczności szkolnej.
zmzm99 pisze: Stąd podstawowym obowiązkiem nauczyciela jest moderowanie zachowań w klasie,
zmzm99 pisze:Wiedząc to nauczyciel ich za to karać. Nie powinien też celowo skazywać młodych ludzi na porażki, lecz każdemu zapewniać możliwość doświadczenia sukcesów.
zmzm99 pisze:Pani Profesor Edyta Gruszczyk-Kolczyńska powiedziała mi kiedyś: "dzieci są jak jabłuszka, jedne się rozwijają wcześniej, inne później".
zmzm99 pisze:Nie można od każdego wymagać tego samego, bo takim postępowaniem sukcesy jednych są odnoszone kosztem nieszczęścia innych.
zmzm99 pisze:Władza ocen
Ocenę szkolną ustala nauczyciel. Jest ona niepodważalna. W tym zakresie nauczyciele są nad wyraz drażliwi. Osoba, która grzecznie zgłosi drobną uwagę dotyczącą oceny może się niekiedy dowiedzieć, że dopuściła się bezprzykładnego, brutalnego ataku na nauczyciela i go obraziła. Prawo oświatowe jest tu jednoznaczne. Nauczyciel ma zawsze rację i basta. Jeśli na koniec roku nauczyciel wystawi ocenę niedostateczną, uczeń musi powtarzać klasę. W wyjątkowych przypadkach może przystąpić do egzaminu komisyjnego. Jednak w składzie komisji będzie ten nauczyciel, który wystawił kwestionowaną ocenę. Mając nad uczniem olbrzymią przewagę dokona jego publicznej egzekucji. Komisja udzieli mu pełnego poparcia.
zmzm99 pisze:Takiej, absolutnej władzy nie ma policjant, prokurator ani sędzia.
zmzm99 pisze:Władza ocen
Jeśli na koniec roku nauczyciel wystawi ocenę niedostateczną, uczeń musi powtarzać klasę. W wyjątkowych przypadkach może przystąpić do egzaminu komisyjnego.
zmzm99 pisze:Takiej, absolutnej władzy nie ma policjant, prokurator ani sędzia.
koma pisze:Zaczęłam czytać odpowiedź Pana zmzm, ale po kilku linijkach stwierdziłam, że mam dość stosowania przez niego erystyki, zatem dałam sobie spokój.