Wiemy co jemy

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

adner
Posty: 455
Rejestracja: 2008-03-28, 19:16
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne
Lokalizacja: podlaskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: adner » 2008-12-15, 20:55

Z serem są pyszne, a najlepsze są z jagodami :D :D :D Jakoś mięsne do mnie nie przemawiają, chyba, że odsmażone na patelni, wtedy są pycha :lol:
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

Awatar użytkownika
Ingeborga
Posty: 1591
Rejestracja: 2007-10-16, 20:32

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Ingeborga » 2008-12-15, 21:00

Z jagodami albo z truskawkami :) są pyszne
A jak nie na słodko, to tylko z grzybami i kapustą albo ruskie :)
Jak już o pierogach mówimy. :)
Tak przy okazji, to w zamrażalce od kilku dni siedzą krokieciki, ale nie moje dzieło, to się nie chwaliłam ;)
...

Awatar użytkownika
Andulencja
Posty: 913
Rejestracja: 2008-08-13, 20:21
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Andulencja » 2008-12-15, 23:09

Malaga!
Miałaś dzisiaj wolne?
Tyle pierogów?
Samo lepienie to kilka godzin pracy!!!

Szacunek :salut: :salut: :salut:

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2008-12-15, 23:25

Miałam dzisiaj 5 lekcji. O 13 byłam w domu. Szybki obiad, mocna kawa, 3 podejścia do pierogów i z przerwami do 20 skończyłam.
Farsz przygotowałam wczoraj. Dziś tylko dwa razy zagniatałam ciasto (bo mi zabrakło), lepiłam i gotowałam.
Studzeniem i podjadaniem to już mąż się zajmował. Ja mu tylko donosiłam świeżo wyjęte z garnka.

edzia
Posty: 4766
Rejestracja: 2008-02-05, 23:02

Re: Wiemy co jemy

Postautor: edzia » 2008-12-15, 23:35

Też tak czasem robię, no, może nie aż takie ilości :wink: , ale zamrażam surowe, niegotowane pierogi.

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2008-12-15, 23:39

Ja zamrażam gotowane. Wystudzone i suche wkładam do torebek na mrożonki i zamrażam. Rano wychodząc do szkoły wyjmuję taką porcję. jak wracam są już gotowe do podsmażenia na patelni. Do gotowania dolewam zawsze trochę oleju i wtedy nawet po rozmrożeniu nie są posklejane.

edzia
Posty: 4766
Rejestracja: 2008-02-05, 23:02

Re: Wiemy co jemy

Postautor: edzia » 2008-12-15, 23:46

Mój patent jest taki, że ulepione pierogi od razu układam w dużej reklamówce położonej na dużej tacy tak, żeby się za bardzo nie stykały. Jak dużo wyjdzie, to i na wierzchu reklamówki kładę. Zamrażam na tacy, a jak się zmrożą, to można zsypać do tej reklamówki.

Awatar użytkownika
Andulencja
Posty: 913
Rejestracja: 2008-08-13, 20:21
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Andulencja » 2008-12-16, 18:45

Mam dobry patent na odsmażanie pierogów (mojej cioci). Ona po położeniu pierogów na patelni smaruje je gęstą śmietaną (tak po wierzchu) PYCHA :thumleft:
POLECAM :mrgreen:

adner
Posty: 455
Rejestracja: 2008-03-28, 19:16
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne
Lokalizacja: podlaskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: adner » 2008-12-17, 20:13

Pierniczki

Składniki na jedną porcję(ja dziś robiłem z dwóch i wyszło ich całkiem dużo)
:arrow: 130 gram mąki
:arrow: Cukier puder(ok. 100 gram)
:arrow: 70 gram masła
:arrow: Łyżeczka proszku do pieczenia
:arrow: Żółtko
:arrow: 2 łyżki mleka
:arrow: Pół łyżeczki imbiru
:arrow: Pół łyżeczki cynamonu
:arrow: Woda
:arrow: Sok z cytryny
:arrow: Bakalie

Przepis baaardzo prosty, w razie czego należy dodać mąki(jak ciasto się będzie kleić, czyli na pewno trzeba będzie dodać):
1. Zagnieść mąkę, cukier puder, masło, żółtko, mleko i proszek do pieczenia.
2. Podzielić na dwie części, do jednej dodać imbir, do drugiej cynamon.(ja robię tylko cynamonowe)
3. Rozwałkować, wycinać pierniczki i piec w temperaturze 160 stopni dziesięć minut.
4. Do cukru pudru wciskamy trochę soku z cytryny i dolewamy gorącą wodę, aż uzyska konsystencję kisielu.
5. Lukier nakładamy na pierniczki i posypujemy bakaliami.
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

Awatar użytkownika
Andulencja
Posty: 913
Rejestracja: 2008-08-13, 20:21
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Andulencja » 2008-12-17, 23:33

Czy to te pychoty według przepisu byłej wychowawczyni?
W piątek wypróbuję.
Oby wyszły, bo będzie mi wstyd :oops:

edzia
Posty: 4766
Rejestracja: 2008-02-05, 23:02

Re: Wiemy co jemy

Postautor: edzia » 2008-12-23, 11:20

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, co upiec na święta, albo np. zabrakło jajek, to polecam takie ciasto:

Wuzetka
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
2-3 łyżki kakao
2 - 2,5 szklanki jogurtu naturalnego (może być kefir)
2 łyżki powideł śliwkowych
pół szklanki oleju
Wsypuję do dużej miski najpierw sypkie produkty, mieszam, potem resztę składników i mieszam. Roboty z tym jakieś 5 minut.
Upiec 1 placek i przekroić na 3 części albo upiec na 3 blaszkach, jak kto woli.
Ostudzone przełożyć bitą śmietaną i polać polewą. Najlepiej smakuje oczywiście na drugi dzień.

Bita śmietana:
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.


Ja to ciasto przekładam czasem smażonymi jabłkami z galaretką oraz gotowaną masą serową, też wychodzi fajne. Właśnie takie robię. Jak będzie gotowe, to wkleję zdjęcie. Smacznego!
Załączniki
wuzetka.jpg
wuzetka.jpg (36.18 KiB) Przejrzano 7426 razy
Ostatnio zmieniony 2008-12-26, 16:48 przez edzia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2008-12-23, 13:37

Dla tych co nie mają pomysłu na rybę

Panga w sosie
6 filetów pangi namoczyć w wodzie z sokiem z 1 cytryny. Osuszyć, posolić i posypać Vegetą. Oprószyć mąką i usmażyć.
Sos biały
1 majonez, drobno posiekana cebula, posiekane białko
Sos czerwony
7 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka curry, 2 łyżeczki natki pietruszki, posiekane żółtko

Awatar użytkownika
Andulencja
Posty: 913
Rejestracja: 2008-08-13, 20:21
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: Andulencja » 2009-01-31, 09:01

Dziś będą moje pierwsze samodzielne faworki :)

Awatar użytkownika
malgala
Posty: 8170
Rejestracja: 2007-07-30, 18:50
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka
Lokalizacja: łódzkie

Re: Wiemy co jemy

Postautor: malgala » 2009-01-31, 10:06

A ja mam ochotę na placuszki z bananami.
Chyba zrobię, ale dopiero jak dziecię z zajęć wróci. Ma dziś egzamin.
Właśnie zadzwonił, że zdał.
Z placuszków się ucieszy, ale jeszcze bardziej cieszyłby się z zimnych nóżek.

Awatar użytkownika
chiczi
Posty: 3046
Rejestracja: 2006-10-02, 16:12

Re: Wiemy co jemy

Postautor: chiczi » 2009-01-31, 13:34

malgala pisze:Właśnie zadzwonił, że zdał.


Gratulacje :D :D :D


Wróć do „Pogaduszki”