Pierniczki
Składniki na jedną porcję(ja dziś robiłem z dwóch i wyszło ich całkiem dużo)

130 gram mąki

Cukier puder(ok. 100 gram)

70 gram masła

Łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtko

2 łyżki mleka

Pół łyżeczki imbiru

Pół łyżeczki cynamonu

Woda

Sok z cytryny

Bakalie
Przepis baaardzo prosty, w razie czego należy dodać mąki(jak ciasto się będzie kleić, czyli na pewno trzeba będzie dodać):
1. Zagnieść mąkę, cukier puder, masło, żółtko, mleko i proszek do pieczenia.
2. Podzielić na dwie części, do jednej dodać imbir, do drugiej cynamon.(ja robię tylko cynamonowe)
3. Rozwałkować, wycinać pierniczki i piec w temperaturze 160 stopni dziesięć minut.
4. Do cukru pudru wciskamy trochę soku z cytryny i dolewamy gorącą wodę, aż uzyska konsystencję kisielu.
5. Lukier nakładamy na pierniczki i posypujemy bakaliami.