Społeczeństwo nienawidzi nauczycieli

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Społeczeństwo nienawidzi nauczycieli

Postautor: edzia » 2011-01-15, 17:47

A tak nas postrzegają osoby pełniące funkcje publiczne. Cóż więc się dziwić społeczeństwu?

"Nauczyciele nie chcą pracować za 500 zł dziennie"

"ta grupa jest rozpuszczona jak dziadowski bicz"

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... ennie.html

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2011-01-15, 17:48

Ojjj gdybym miała taką propozycję - to poświęciłabym bez wahania te 2 tygodnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-15, 18:07

edzia pisze:A tak nas postrzegają osoby pełniące funkcje publiczne.

Oj Edziu, Edziu...

Osoby pełniące funkcje publiczne miewają problemy z alkoholem, wymiarem sprawiedliwości, ze zdaniem matury etc.
Powiedział co wiedział jakiś chłopek roztropek :wink:

Telewizji w chałupie nie masz, że nie znasz pikantniejszych tekstów osób jeszcze "bardziej" publicznych? :mrgreen:

Jakbym Ci zacytował swojego niegdyś tzw. dyrektora oświaty w gminie, co to wygadywał i to na trzeźwo (to co słyszałem podczas imprezy to już kosmos :wink: ) to byś stwierdziła, że jednak korzystnie jako bicz wyglądasz, nawet dziadowski :mrgreen:

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-15, 20:21

Vuem, wcale mnie tym nie pocieszyłeś.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-15, 22:24

Czemu, przecież to, że jakiś dupek chlapnie tu czy tam jakąś głupotę chyba nie powinno Cię zasmucać?

Wierzysz w to co w tym artykule wypisują? Sądzisz, że faktycznie jest tak, że na kilkudziesięciu nauczycieli NIKT nie chciał się podjąć PŁATNEJ i to ponoć z tak DOBRZE pracy?

Jestem przekonany, że nie wszystko napisali.

Ile samorządów płaci? W ilu realizuje się unijne programy, które pozwalają na dodatkowe zatrudnienie nauczycieli? Ilu? W ilu gminach takie zajęcia się odbywają i w ilu za mniejsze pieniądze lub za darmo nauczyciele się angażują?

Zarobki tak szybko rosną, że po 500 PLN dziennie nie warto się schylać? He he...

Może to Cię uspokoi:

http://www.strefabiznesu.gazetalubuska. ... 48682.html

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-15, 22:52

Nie wierzę. Bo na przykład jak przy stawce 60 zł za godzinę zarobić 500 zł na dzień? 8 godzin? Wątpię, by ktoś dawał, a ktoś inny brał, dzieci w opiekę na 8 godzin dziennie. Ale takie przemnożenie działa na wyobraźnię: Jak będziesz pracował 8 godzin dziennie po 60 zł/h to zarobisz tyle, że się ludziom nawet nie śni. A pewnie jest tak, że to kilka, może 2-4 godziny dziennie, więc wyjdzie mniej. Plus dojazdy, odpowiedzialność, trudna praca, chęć prawdziwego odpoczynku podczas ferii, konieczność zajęcia się może swoimi dziećmi itp. Ja się im tak bardzo nie dziwię.

A choćby i to było prawdą, to wypowiadanie się publicznie przez osobę publiczną o jakiejkolwiek grupie zawodowej, że jest rozpuszczona jak dziadowski bicz, jest żenujące.

Jednak ta żenada poszła w eter i kto nie zna realiów i kto nie umie krytycznie odnieść się do tego artykułu, jeszcze bardziej będzie wieszał psy na nauczycielach. Przykro jest tłumaczyć, że to nie może być prawda, albo że nie wszystko napisali.

Ja wczoraj tłumaczyłam (trochę w ciemno, bo wtedy jeszcze nie czytałam artykułu) kilku osobom spoza naszej grupy zawodowej, że to nie może być prawda. Bo oczywiście przedstawiono, że żaden nauczyciel nie chce pracować za 500 zł dziennie, już widać mają pełno w d***. Nawet mąż nauczycielki nabrał się na to. :evil:

P.S.
Trochę faktycznie pocieszający ten drugi artykuł, do którego podajesz linka. Teraz dopiero czytam.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-16, 10:12

edzia pisze:A pewnie jest tak, że to kilka, może 2-4 godziny dziennie, więc wyjdzie mniej.

Jestem Edziu przekonany, że w środowisku średniej szkoły - powiedzmy ok 40 nauczycieli - na pewno znalazłby się chętny do przeprowadzenia tych kilku godzin dziennie za 60 PLN/godz.
Coś tu musi być na rzeczy. nie ma tam młodych "na dorobku", dla których znaleziono te nędzne 9/18, więc mają teraz okazje dorobienia? Wszyscy jada na narty, maja dzieci, są wykończeni? Nie wierzę.

edzia pisze:A choćby i to było prawdą, to wypowiadanie się publicznie przez osobę publiczną o jakiejkolwiek grupie zawodowej, że jest rozpuszczona jak dziadowski bicz, jest żenujące.

Jest żenujące, ale dla autora takich słów.

edzia pisze:Jednak ta żenada poszła w eter i kto nie zna realiów i kto nie umie krytycznie odnieść się do tego artykułu, jeszcze bardziej będzie wieszał psy na nauczycielach. Przykro jest tłumaczyć, że to nie może być prawda, albo że nie wszystko napisali.

Oczywiście tak, ale takie są media. Zawsze próbują przyciągnąć sensacją, nagłówkiem krzykliwym, który tak naprawdę sugeruje coś znacznie bardziej sensacyjnego niż rzeczywistość.

Zamiast napisać jak było lepiej jest sobie pozwolić na niedomówienia, bo wtedy większę zainteresowanie, więcej komentarzy pod artykułem itd.

edzia pisze:Ja wczoraj tłumaczyłam (trochę w ciemno, bo wtedy jeszcze nie czytałam artykułu) kilku osobom spoza naszej grupy zawodowej, że to nie może być prawda.

No niestety trzeba czasem ludziom to i owo tłumaczyć, ale czy nie jest tak, że średnio inteligentny człowiek tłumaczenia nie powinien potrzebować lub przynajmniej nie powinien bezkrytycznie traktować słów takiego, czy inne pisarzyny, politykiera, czy urzędasa (nazewnictwo użyte celowo)?

edzia pisze:Nawet mąż nauczycielki nabrał się na to.

Komuś będącemu tak blisko tego zawodu nie powinno się to zdarzyć.
Albo zbyt często się z żoną nie widuje i nie rozmawia albo Twoja koleżanka zbyt wybredna poszukując męża nie była :wink:

edzia pisze:Trochę faktycznie pocieszający ten drugi artykuł, do którego podajesz linka. Teraz dopiero czytam.

Wszystkim tym, co tak łatwo słowa pseudo-dyrektorów oświaty przyjmują powinni w pierwszej kolejności po przeczytaniu takich słów zorientować się ile zajęć podczas ferii jest organizowanych w okolicznych szkołach, choćby w internecie.

Nie wiem, czy na taki temat kilkadziesiąt tysięcy wyników to dużo, czy mało, ale jednak są:

http://www.google.pl/search?q=gospodars ... 22c56b07be

edzia

Postautor: edzia » 2011-01-16, 17:41

vuem pisze:Coś tu musi być na rzeczy. nie ma tam młodych "na dorobku", dla których znaleziono te nędzne 9/18, więc mają teraz okazje dorobienia? Wszyscy jada na narty, maja dzieci, są wykończeni? Nie wierzę.
Oczywiście!
vuem pisze:ale czy nie jest tak, że średnio inteligentny człowiek tłumaczenia nie powinien potrzebować
Właśnie to jest przykre, że potrzebuje. Naprawdę komuś spoza branży trudno jest zrozumieć specyfikę pracy nauczyciela. I to nie chodzi mi o osoby nieinteligentne, bo tymi sobie nie zawracam głowy. Ale jak można "obstawać" za nauczycielami, jeśli się słyszy, że zarabiają 5 tyś. miesięcznie?

vuem pisze:Komuś będącemu tak blisko tego zawodu nie powinno się to zdarzyć.
Albo zbyt często się z żoną nie widuje i nie rozmawia albo Twoja koleżanka zbyt wybredna poszukując męża nie była
Nie, naprawdę mądry człowiek, relacje z żoną poprawne, lecz zareagował spontanicznie, usłyszał bowiem "500 zł dziennie!". To działa na wyobraźnię. Artykułu też wtedy nie czytał, a nikt z tych, co czytali, nie zaznaczał, że tam nie może być cała prawda opisana, że wypowiedzi są żenujące.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-16, 18:24

edzia pisze:Właśnie to jest przykre, że potrzebuje. Naprawdę komuś spoza branży trudno jest zrozumieć specyfikę pracy nauczyciela. I to nie chodzi mi o osoby nieinteligentne, bo tymi sobie nie zawracam głowy. Ale jak można "obstawać" za nauczycielami, jeśli się słyszy, że zarabiają 5 tyś. miesięcznie?

No wiesz, tak samo ci wszyscy zgodnie przytakną, że każdy lekarz zarabia 20 tysięcy miesięcznie.

Jeśli do nich nic nie dociera, to ... najlepiej mieć to w ... wiesz gdzie :wink:

edzia pisze:Nie, naprawdę mądry człowiek, relacje z żoną poprawne, lecz zareagował spontanicznie, usłyszał bowiem "500 zł dziennie!". To działa na wyobraźnię. Artykułu też wtedy nie czytał, a nikt z tych, co czytali, nie zaznaczał, że tam nie może być cała prawda opisana, że wypowiedzi są żenujące.

I całe szczęście...dla Twojej koleżanki :wink:

No cóż, każdy z nas chyba może złapać się na tym, że spontanicznie zareaguje na jakiś news, a po chwili dopiero zaczyna myśleć. Możesz myślę mu śmiało wybaczyć. :wink:

Poza tym życie jest piękne, głowa do góry, pierś do przodu :mrgreen:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-01-16, 18:36

vuem pisze:Poza tym życie jest piękne, głowa do góry, pierś do przodu

I tego się trzymajmy :mrgreen:

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-01-16, 18:41

vuem pisze:No wiesz, tak samo ci wszyscy zgodnie przytakną, że każdy lekarz zarabia 20 tysięcy miesięcznie.

Hahahaha dobre sobie :D vuem co raz lepsze żarty opowiadasz :D
<3

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2011-01-16, 19:29

Żeby to jeszcze prawda była...Jak ja mam dumnie głowę nosić -zacząć wierzyć w te kłamstwa?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-01-16, 20:05

Jeśli Jan Kowalski udowodni, że jest dobry w swej roli, jego praca przynosi rezultaty, uczniowie go lubią i szanują, rodziców uznanie też zdobył, dyrekcja cieszy się, że ma takiego pracownika, a on sam czerpie radość ze swych wysiłków, choćby i tych 5 tysięcy nie wyciągał, to ... czy zdołują go takie prasowe rewelacje z cytatami pseudo-dyrektorów oświaty, którzy powinni nie kaganek a kaganiec i nie nieść a nosić?

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2011-01-16, 21:51

miwues pisze:Pewnie, lepiej obnosić się z minami cierpiętników.

Nie. Najlepiej mówić prawdę.

Awatar użytkownika
Vasir
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Vasir » 2011-01-16, 22:10

Społeczeństwo wcale nie nienawidzi nauczycieli, a przynajmniej część do której ja należę.

O prawie wszystkich nauczycielach którzy do tej pory mnie uczyli wypowiadam się ciepło i miło wspominam, nie licząc jednej kobiety, przez która nie dość że wystawiła mi jedynkę przez jej widzimiś to jeszcze jako moja wychowawczyni odmówiła mi pisania poprawki. Ale to nie o tym.

Co do tego, że nauczyciele biorą odpowiedzialność za wychowanie uczniów, to się w dużej mierze zgadzam, przeciętnie uczeń spędza około 35 godzin tygodniowo w szkole i w części przypadków jest to więcej niż spędza z rodzicami/opiekunami. Oczywiście nie mówię (piszę), że nauczyciel musi wychowywać ucznia, ale od jego postawy i zainteresowania to wychowanie bardzo zależy. Po coś są ci wychowawcy, psycholodzy i pedagodzy szkolni.

Jeżeli chodzi, o samobójstwa uczniów o czym pisał autor wątku, to według mnie tylko w niewielkim stopniu jest wina szkoły i nauczycieli. Potencjalny samobójca, w 90% przypadków przed dokonaniem czynu, daje sygnały które powinny być odczytane przez nauczyciela, a tym bardziej przez rodzinę.

Szczerze mówiąc, winy za wychowanie dzieci, bardziej doszukiwałbym się właśnie w mediach, bo nie oszukujmy się, to one teraz kształtują dzieciaki. Filmy, utwory muzyczne (mówię tu głównie o rapie - do którego osobiście nic nie mam jeżeli jest on sensowny) w których co drugie słowo to "ku..." itd...

Z nauczycielami to jest trochę, jak z Policją która przez dzieciaki, ale i nie tylko, uważana jest za wszelkie zło. Ale na ten temat się nie będę tu dłużej rozpisywać.

Co do płac, to w Polsce są one za małe szczerze mówiąc. Jak to nam kiedyś vice dyrektor powiedział: "Teraz żałuję, że zdecydowałem się uczyć w szkole, bo mógłbym spokojnie mieć lepszą posadę za dużo większe pieniądze i miałbym przy tym mniej stresów"

Jeżeli jesteś nauczycielem z powołania i lubisz to co robisz, to nie patrz na to co mówią, tylko rób swoje.

Wróć do „Pogaduszki”