Zawód - nauczyciel

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Locus05
Kto: student

Re: Zawód - nauczyciel

Postautor: Locus05 » 2009-07-12, 22:28

Witam serdecznie :) To mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że nie popełniam błędu pisząc w tym temacie, ale potrzebuje porady.

Właśnie kończę jednolite studia magisterskie (w zasadzie czekam na dyplom). Kierunek zarządzanie i marketing, specjalność logistyka. Od października mam zamiar rozpocząć studia doktoranckie i kształcić się dalej w kierunku zarządzania logistycznego. Na razie nie mam co liczyć na pracę na uczelni bo wiem, że wymagają doświadczenia praktycznego a to nabędę dopiero w toku studiów. Pomyślałem o pracy nauczyciela w szkołach policealnych, które takie kierunki prowadzą bądź ewentualnie w liceum jako nauczyciel np. przedsiębiorczości (sam miałem taki przedmiot w LO) Nie wiem tylko czy potrzebuję jakiś kurs aby móc podjąć taką pracę? Bardzo proszę o pomoc i poradę. Z góry wielkie dzięki!

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2009-07-26, 11:05

Locus05, na pewno aby uczyć w szkole musisz mosiadać przygotowanie pedagogiczne - więc od tego musisz zacząć :D

marianka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia

Postautor: marianka » 2009-07-26, 14:46

Karta Nuczyciela przewiduje możliwość zatrudnienia nauczyciela bez przygotowania pedagogicznego. Słyszałam,że wiele szkół szuka nauczycieli przedmiotów zawodowych więc myślę, że masz realne szanse; co więcej: możesz rozpocząć staż na n-la kontraktowego pod warunkiem, że do czasu ukończenia stażu zdobędziesz uprawnienia pedagogiczne (kurs pedagogiczny).

koma

Postautor: koma » 2009-07-26, 21:42

Marianko, może jaśniej:
można zatrudnić bez przygotowania pedagogicznego, ale natychmiast taki nauczyciel musi zapisać się na taki kurs i go ukończyć.

Awatar użytkownika
agappe86
Przedmiot: Język angielski

Postautor: agappe86 » 2009-07-27, 09:09

dokładnie tak,dyrektor uzyskuje zgodę na zatrudnienie takiego nauczyciela pod tym właśnie warunkiem, ze wciągu roku zaliczy właśnie kurs pedagogiczny.

vlad
Przedmiot: Informatyka

W kazdym wieku warto

Postautor: vlad » 2009-08-09, 22:41

A ja mam lat 31 i zaczynam pracę jako nauczyciel :)

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-08-09, 23:17

Też mam taką koleżankę :)

ammala

pytanie do pedagogów: staż a uprawnienia pedagogiczne

Postautor: ammala » 2009-09-18, 19:17

witam

Mam pytanie do pedagogów :)
w tym roku ukończyłam studia mgr na kierunku pedagogika społeczna praca opiekuńcza i socjalna. Chciałabym odbyć staż. Ale zastanawiam sie w jakiego rodzaju placówce jeśli w MOPSach/DPSAach to czy później gdy będę chciała pracować w szkole przepadnie mi uprawnienie pedagogiczne? Bo słyszałam taką opinię, że w czasie 2-lat od ukończenia studiów jeśli nie odbędzie się stażu nauczycielskiego, to uprawnienia pedagogiczne przepadają.

Pytanie może dość dziwne, ale na razie poszukuję pracy i nie wiem w jakiej palcówce chciałabym pracować oraz w jakiej pracę znajdę. A także gdzie najlepiej odbyć staż, abym później nie miała zamkniętej drogi czy utraty pewnych kwalifikacji

Bardzo proszę o pomoc/ podpowiedz
Anna.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2009-09-19, 21:19

ammala pisze:w czasie 2-lat od ukończenia studiów jeśli nie odbędzie się stażu nauczycielskiego, to uprawnienia pedagogiczne przepadają.

Legenda oświatowa :wink: uprawnienia nie przepadają

student88
Kto: student
Przedmiot: Przysposobienie obronne

student....., pomóżcie

Postautor: student88 » 2009-10-14, 12:20

witam, mam pewne pytanie i liczę na to że mi pomożecie :) otóż jestem studentem pedagogiki zs. przysposobienie obronne i obrona cywilna a moje pytanie brzmi następująco czy jak zdobędę licencjat z tego kierunku a później rozpocznę magisterkę z np. historii to czy będę miał możliwość uczyć tych obydwu przedmiotów????????

beatark
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: beatark » 2009-10-14, 15:00

Zapytaj w innym miejscu

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-10-14, 22:44

Jak już skończysz, to tak.

azaliz

WOK- historia Sztuki czy kulturoznawstwo?

Postautor: azaliz » 2009-11-21, 18:44

Witam,
Który kierunek według Was lepiej skończyć, by mieć większe szanse na zatrudnienie?

zazita
Przedmiot: Matematyka, Ekonomia

Postautor: zazita » 2009-11-23, 17:53

Jakiś czas temu pytałam Was o kwestie związane z przekwalifikowaniem się na zawód nauczyciela, mając studia mgr nie kierunkowe i nie mając kwalifikacji pedagogicznych. Zgłębiłam temat, mam już wybrane uczelnie. I myślę, że od października 2010 pójdę na studia nadające kwalifikacje pedagogiczne. Od startu w tym roku odwiodła mnie moja obecna sytuacja zawodowo-rodzinna. Ale co się odwlecze to nie uciecze;)
Ponieważ przymierzam się też do zdania niebawem egzaminu CAE to jeśli skończę studia pedagogiczne, będę mogła pracować jako anglista. Prawda?
A potem w międzyczasie może uda mi się też skończyć wymarzoną podyplomówkę matematyczną...

I wiecie, jak już będę mieć te kwalifikacje pedagogiczne i będę mogła pracować w szkole będę mieć 32 lata.
Stażysta 32 letni :? nieźle co?
Ale wierzę w to że każdy moment jest dobry. A kto wie, może taki dojrzalszy, bardziej doświadczony życiowo i zawodowo (w innej pracy) nauczyciel jest własnie lepszy niż młodzik zaraz po studiach? Chocby dlatego, że wiem jak to czego uczę mozna wykorzystać w pracy zawodowej?...
Poza tym, nauczyciel to praca z młodzieżą, potrzebna mądrość, autorytet. Nie mówiąc o kontaktach z rodzicami. Czy nie łatwiej uczyć/wychowywać cudze dzieci gdy ma się już własne rodziny?...
Tak sobie gdybam:) Ciekawa jestem Waszych opinii.
Ech, bardzo chciałabym by mi się ta zmiana zawodu udała i byla satysfakcjonująca:)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-11-23, 19:32

zazita pisze:Poza tym, nauczyciel to praca z młodzieżą, potrzebna mądrość, autorytet. Nie mówiąc o kontaktach z rodzicami. Czy nie łatwiej uczyć/wychowywać cudze dzieci gdy ma się już własne rodziny?...

Łatwiej może nie, ale przez rodziców jest się inaczej odbieranym, a nie na zasadzie "co mi tam będzie o wychowaniu mówić, jak własnych dzieci nie ma".
zazita pisze:I myślę, że od października 2010 pójdę na studia nadające kwalifikacje pedagogiczne ... A potem w międzyczasie może uda mi się też skończyć wymarzoną podyplomówkę matematyczną...

A może byłaby możliwość bez tych studiów pedagogicznych zrobić podyplomowe z matematyki i jednocześnie przygotowanie pedagogiczne? Spróbuj dowiedzieć się więcej na ten temat na uczelniach.
Życzę powodzenia w realizacji zawodowych planów.

Wróć do „Pogaduszki”