Przedszkole niepubliczne a przedszkole integracyjne

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Marzanna4567
Kto: rodzic

Przedszkole niepubliczne a przedszkole integracyjne

Postautor: Marzanna4567 » 2024-01-05, 19:43

Dzień dobry,
Trafiłam tutaj na forum poszukując informacji jaka jest różnica pomiędzy przedszkolem niepublicznym a przedszkolem integracyjnym. Tak naprawdę i tu i tu dzieci są w grupie z dziećmi z orzeczeniem.
Precyzując problem chodzi o to że moje pięciolatki chodzą do przedszkola niepublicznego i w grupie jest czworo dzieci z orzeczeniem. Zastanawiam się czy takie przedszkole nie powinno mieć statusu przedszkola integracyjnego. Nie mamy nauczyciela wspomagającego a w grupie jest 24 dzieci.
Podobna sytuacja jest w innych przedszkolach
Chcę się dowiedzieć czy dyrektor przedszkola nie powinna w takiej sytuacji zmienić statusu przedszkola z niepublicznego na niepubliczne integracyjne?
Czy jeżeli w grupie jest czworo dzieci z orzeczeniem to ta grupa nie powinna liczyć mniej osób?
Probuję znaleźć odpowiedź na pytanie gdzie jest ta granica gdzie są dzieci z orzeczeniem w przedszkolu niepublicznym, a kiedy powinno być ono już przedszkolem integracyjnym.
Mam nadzieję, że w miarę jasno nakreśliłam temat.
Jeżeli ktoś będzie umiał odpowiedź na to pytanie będę wdzięczna.

Marzanna4567
Kto: rodzic

Re: Przedszkole niepubliczne a przedszkole integracyjne

Postautor: Marzanna4567 » 2024-01-05, 19:47

Marzanna4567 pisze:Dzień dobry,
Trafiłam tutaj na forum poszukując informacji jaka jest różnica pomiędzy przedszkolem niepublicznym a przedszkolem integracyjnym. Tak naprawdę i tu i tu dzieci są w grupie z dziećmi z orzeczeniem.
Precyzując problem chodzi o to że moje pięciolatki chodzą do przedszkola niepublicznego i w grupie jest czworo dzieci z orzeczeniem. Zastanawiam się czy takie przedszkole nie powinno mieć statusu przedszkola integracyjnego. Nie mamy nauczyciela wspomagającego a w grupie jest 24 dzieci.
Podobna sytuacja jest w innych grupach
Chcę się dowiedzieć czy dyrektor przedszkola nie powinna w takiej sytuacji zmienić statusu przedszkola z niepublicznego na niepubliczne integracyjne?
Czy jeżeli w grupie jest czworo dzieci z orzeczeniem to ta grupa nie powinna liczyć mniej osób?
Probuję znaleźć odpowiedź na pytanie gdzie jest ta granica gdzie są dzieci z orzeczeniem w przedszkolu niepublicznym, a kiedy powinno być ono już przedszkolem integracyjnym.
Mam nadzieję, że w miarę jasno nakreśliłam temat.
Jeżeli ktoś będzie umiał odpowiedź na to pytanie będę wdzięczna.

paniUlaa
Kto: nauczyciel

Postautor: paniUlaa » 2024-02-29, 14:19

My prowadzimy przedszkole niepubliczne w Bydgoszczy, to znaczy prywatnie i to tak naprawdę wszystko zależy od dziecka i adaptacji. Są u nas dzieci z lekkim orzeczeniem niepełnosprawności, które świetnie sobie radzą. Podczas gdy mieliśmy taki przypadek z jednym maleństwem, że po prostu nie dało się malucha uspokoić. Jak wiemy już teraz, nie było to dziecko gotowe na pobyt między rówieśnikami.

Jadwiga567
Kto: student
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Jadwiga567 » 2024-07-25, 11:33

Wybór między przedszkolem prywatnym a przedszkolem zintegrowanym zależy od wielu czynników, w tym od potrzeb dziecka oraz preferencji rodziców. Przedszkola prywatne oferują często mniejsze grupy dzieci i bardziej spersonalizowane podejście do nauczania, co może sprzyjać indywidualnemu rozwojowi dziecka. Często charakteryzują się one również nowoczesnym wyposażeniem, różnorodnymi zajęciami dodatkowymi, takimi jak języki obce, zajęcia artystyczne czy sportowe. Wysokie standardy edukacyjne i elastyczność w dostosowywaniu programu do potrzeb dzieci są dodatkowymi atutami. Jednakże, przedszkola prywatne mogą wiązać się z wyższymi kosztami, co może być istotnym czynnikiem dla wielu rodzin.

Przedszkola zintegrowane, znane również jako przedszkola publiczne z integracją dzieci z różnymi potrzebami edukacyjnymi, oferują inne korzyści. Dzięki integracji dzieci z różnymi potrzebami, te placówki promują wczesną edukację w środowisku różnorodności, co sprzyja rozwojowi umiejętności społecznych i empatii wśród dzieci. Takie przedszkola są finansowane z budżetu publicznego, co oznacza niższe koszty dla rodziców. Zintegrowane podejście może również wspierać dzieci z trudnościami w nauce poprzez dostęp do specjalistycznego wsparcia, co przyczynia się do ich lepszej adaptacji i rozwoju. Wybór pomiędzy tymi opcjami powinien opierać się na indywidualnych potrzebach dziecka oraz możliwościach finansowych rodziny, biorąc pod uwagę unikalne zalety każdej z opcji.

Wróć do „Pogaduszki”