Przyszły nauczyciel chemii

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dominik1495
Kto: uczeń
Przedmiot: Chemia

Przyszły nauczyciel chemii

Postautor: dominik1495 » 2013-09-14, 00:03

Bardzo prosiłbym o pomoc, bo nie mam pojęcia co robić. Już do dziecka chciałem być nauczycielem, zawsze o tym marzyłem, ale teraz stoję przed dużym dylematem - nie wiem gdzie iść na studia. Najbardziej chciałbym na Politechnikę Warszawską na kierunek: Technologia Chemiczna, ale nie wiem czy te studia wystarczą mi, żebym mógł uczyć w szkole chemii? Wiem, że trzeba ukończyć kurs pedagogiczny, ale na politechnice go nie ma. ;/
Czy w trakcie trwania studiów na PW po licencjacie, mógłbym zacząć gdzieś indziej zaocznie
ten kurs pedagogiczny? Czy po politechnice na tym kierunku w ogóle mogę uczyć chemii? Czy najlepiej jak pójdę na uniwerek na kierunek typowo nauczycielski, czego wolałbym uniknąć, bo moje możliwości w znalezieniu pracy znacznie się zawężą. Bardzo proszę o nawet niewielką pomoc.

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Przyszły nauczyciel chemii

Postautor: linczerka » 2013-09-15, 07:32

Musisz zdobyć uprawnienia pedagogiczne. Rynek pracy wymusza teraz pełne kwalifikacje, nie wiem, czy sam licencjat wystarczy. Chemii w szkole nie jest za wiele i być może nie będziesz miał etatu lub będziesz zmuszony do uzupełnienia w innej szkole. Po licencjacie możesz kontynuować studia na innej uczelni. Kierunek specyficzny, więc najlepiej dowiedzieć się na uczelni.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

dominik1495
Kto: uczeń
Przedmiot: Chemia

Re: Przyszły nauczyciel chemii

Postautor: dominik1495 » 2013-09-15, 10:00

dzięki wielkie

Wróć do „Kącik uczniowski”