ZMIANA UMOWY-SPÓR-Proszę o Rade

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

gduda1

ZMIANA UMOWY-SPÓR-Proszę o Rade

Postautor: gduda1 » 2013-10-22, 15:39

​​
​​
​Witam!
Mam taki problem.
W naszej szkole zostały stworzone 2 oddziały przedszkolne (2 Zerówki) w związku z obowiązkiem pójścia 6 latków do szkoły.
Pierwsza zerówka to dzieci 6-letnie
A druga - 5 letnie.
Ja jestem nauczycielką zerówki z dziećmi 5 letnimi.
Do tej pory pensum w zerówce to były ustawowo 22 godz.
Ja miałam 25/22 etatu gdyż pracuje w szkole wiejskiej i dzieci dowoził autobus szkolny.
Miałam zatem do tej pory 3 nadgodziny w tygodniu.
DZieci Były 5 godz dziennie w zerówce.
DZieci spełniają roczny obowiązek szkolny, gdyż część dzieci 5 letnich, urodzonych do końca czerwca bedzie miała obowiązek pójścia do I klasy.

DZisiaj dyrektor poinformował mnie, że koleżanka, która ma zerówkę z dziećmi 6-letnimi ma etat 22 godz, a ja będę mieć etat 25 godz.

Straciłam więc swoje nadgodziny , co w przeliczeniu miesięcznym jest niemałą dla mnie sumą.

Uzasadnieniem tego jest, że dzieci 5 letnie to dzieci, które nie muszą iść do szkoły i podlegają pod statut przedszkola, a poza tym 6 latki spełniają roczny obowiązek przygotowania przedszkolnego. Ja jednak sądze, że skoro wiek szkolny został obniżony (6latki , a nie 7 latki do szkoły), to powinnam normalnie mieć 22 godz jak nauczyciel w drugiej zerówce.

Moja zerówka jednak w szkole podstawowej (tak jak koleżanki) i mam wszystkie przerwy swiąteczne, 2 miesiące wakacji itd (tak samo jak zerówka z 6latkami).
Gdybym podlegała pod statut przedszkola, to chyba bym nie miała tych wszystkich przywilejów, co nauczyciele w podstawówce?
Poza tym moje dzieci, jak i dzieci w drugiej zerówce również spełniają obowiązek rocznego przygotowania, gdyż połowa z 20 dzieci będzie szła do klasy I/
Czy zatem zgodne z prawem jest odebranie mi tych nadgodzin i zmiana umowy na 25 godz podczas gdy koleżanka ma nadal 22 godz i 3 nadgodziny?

Proszę PILNIE o odpowiedź w tej sprawie!!

Z poważaniem
Magdalena W.

Peonia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: ZMIANA UMOWY-SPÓR-Proszę o Rade

Postautor: Peonia » 2013-10-22, 19:41

Jest zgodne z prawem.

gduda1 pisze:Poza tym moje dzieci, jak i dzieci w drugiej zerówce również spełniają obowiązek rocznego przygotowania, gdyż połowa z 20 dzieci będzie szła do klasy I/

Są to dwie "zerówki", w każdej odbywa się roczne przygotowanie przedszkolne. Nie ma znaczenia, czy dzieci mają 5, czy 6 lat, a w zupełności czy idą do klasy I, czy nie. Obowiązkiem przygotowania przedszkolnego, zgodnie z przepisami, objęte są dzieci od 5 roku życia i nie ma znaczenia, czy się nadają do klasy I, bo rodzice jeszcze maja wybór i możliwość decydowania o przyszłości swoich dzieci.

Zgodnie z Kartą Nauczyciela i tabelą pensum na poszczególnych stanowiskach tam zawartą nauczyciel uczący dzieci sześcioletnie ma pensum 22 godz. a nauczyciel 5 letnich 25 godzin, bo oddział "zerowy", to oddział przedszkolny, a takie są ustalenia w przedszkolach. Zerówka może być mieszana. Dla nauczyciela mieszany oddział jest korzystny, bo wystarczy jeden sześciolatek, aby nauczyciel miał pensum 22 godziny.

Wiem, że to cię irytuje i czujesz się pokrzywdzona, ale musisz się z tym pogodzić, chyba, że masz w grupie sześciolatka, to walcz o 22 godziny.

zara35

Postautor: zara35 » 2013-10-28, 15:42

Może tutaj ktoś mi pomoże. W bieżącym roku szkolnym w mojej szkole zginął jeden oddział, w rezultacie czego godziny zostały podzielone na kilku nauczycieli. 3 osoby pracują na 16/18 etatu. Teraz Organ prowadzący dołożył jeszcze 3 godziny by podzielić na grupy jeden z przedmiotów. I ok. Problem jest taki , że mam dostać jedną z tych godzin, ale jako godzinę nadliczbową a nie dopełnienie do etatu. Proszę mi powiedzieć co z tym zrobić ? Czy nauczyciel pracujący na 16/18 moze miec godziny nadliczbowe ? Nie powinna być wliczona w etat by stworzyć 17/18? Przewodniczący ZNP do którego się zwróciłam mowi ze to łamanie prawa. Czy ktoś na tym forum mogłby mi podac jakiś przepis który to normuje ?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2013-10-28, 15:59

zara35 pisze:Czy nauczyciel pracujący na 16/18 moze miec godziny nadliczbowe ?

Nie może. Godziny ponadwymiarowe mogą być przydzielone jedynie nauczycielom zatrudnionym w pełnym wymiarze.
Art. 35. 1. W szczególnych wypadkach, podyktowanych wyłącznie koniecznością realizacji programu nauczania, nauczyciel może być obowiązany do odpłatnej pracy w godzinach ponadwymiarowych zgodnie z posiadaną specjalnością, których liczba nie może przekroczyć 1/4 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć. Przydzielenie nauczycielowi większej liczby godzin ponadwymiarowych może nastąpić wyłącznie za jego zgodą, jednak w wymiarze nieprzekraczającym 1/2 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć.

Przez obowiązkowy wymiar zajęć rozumieć należy tzw. pensum wynikające z Art.42 KN.

zara35

Postautor: zara35 » 2013-10-28, 16:18

Czyli powinna być wliczona w etat jako godzina 17 z 18 ? co zatem zrobić, jak wyegzekwować to od burmistrza ?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-10-28, 16:35

To nie burmistrz tylko dyrektor powinien dać aneks do umowy zmieniający wymiar zatrudnienia na 17/18.

zara35

Postautor: zara35 » 2013-10-28, 16:39

czyli dyrektor zganiając wine na burmistrza robi nas w balona? Super..

zara35

Postautor: zara35 » 2013-10-28, 17:03

Dziękuję za podpowiedzi, spróbuje powołać się na ten przepis.. mam nadzieje ze nie wylecę z pracy :)

zara35

Postautor: zara35 » 2013-11-04, 17:32

No i faktycznie dyrektorka napisała umowy o wymiarze 17/18 i zaniosła do komórki administracyjnej szkół w gminie, gdzie pani dyrektor administracyjna poleciła jej zmienić umowy na poprzednie, czyli te 16/18 i dodatkową godzinę (17) potraktować jako nadliczbową. cyt.. Proszę zmienić te umowy bo te nie przejdą ..
Co w takim razie robić ? jak rozwiązać problem ?

Awatar użytkownika
kitek2013
Przedmiot: Informatyka

Postautor: kitek2013 » 2013-11-05, 14:55

Ale co ona ma do gadania? Dyrektorka jej zostawia i tyle.
Miau

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2013-11-05, 15:29

zara35 pisze:dyrektorka napisała umowy o wymiarze 17/18 i zaniosła do komórki administracyjnej szkół w gminie, gdzie pani dyrektor administracyjna poleciła jej zmienić umowy na poprzednie, czyli te 16/18 i dodatkową godzinę (17) potraktować jako nadliczbową. cyt.. Proszę zmienić te umowy bo te nie przejdą ..

Pracodawcą nauczyciela jest dyrektor szkoły i to on zawiera z nim umowę o pracę i nikt z obsługi administracyjnej szkół przy OP nie może dyrektorowi nic narzucić ani zlecać takiego nawiązania umowy, które nie jest zgodne z obowiązującym prawem.

Wróć do „Prawo oświatowe”