Wyrównanie etatu

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Bury
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Wyrównanie etatu

Postautor: Bury » 2014-04-27, 11:52

Jestem nauczycielem 28 letnim stażem pracy, w tym 10 lat jako nauczyciel dyplomowany. W mojej szkole doszło do redukcji liczby godzin - brakuje 8 godzin do zapewnienia pełnego etatu trzem nauczycielom wychowania fizycznego. Dyrekcja proponuje mi uzupełnienie etatu zajęciami z techniki (posiadam mianowanie z techniki) Czy powinienem zgodzić się na tą propozycję, czy są ku temu przeciwwskazania, co mówi o takiej sytuacji Karta nauczyciela? Mój staż pracy jest o 10 lat większy od jednego z nich.
Z góry dziękuję za pomoc

fragola
Przedmiot: Język polski

Re: Wyrównanie etatu

Postautor: fragola » 2014-04-27, 12:05

W grę wchodzą kwestie koleżeńskie. Ty masz uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu dzięki czemu Twoi koledzy będą mieć godziny. Jeśli Wasz stopień awansu jest taki sam, to niekoniecznie dłuższy staż jest istotny. Mam podobną sytuację. Dostałam propozycję nauczania nowego przedmiotu dzięki czemu koleżanka o niższym stopniu awansu, 12 lat młodsza będzie mieć godziny.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-04-27, 12:07

Bury pisze:brakuje 8 godzin do zapewnienia pełnego etatu trzem nauczycielom wychowania fizycznego.
Tzn. brakuje trzem czyli 24h czy jednemu 8h?
Bury pisze:posiadam mianowanie z techniki
Przepraszam, nie rozumiem.
Bury pisze:Czy powinienem zgodzić się na tą propozycję,
Jak chcesz.
Bury pisze:czy są ku temu przeciwwskazania
Nie ma, jeśli jesteś dwuprzedmiotowcem.
Bury pisze:co mówi o takiej sytuacji Karta nauczyciela
Nic. Nie ma potrzeby sięgać aż do KN w takiej sytuacji.
Bury pisze:Mój staż pracy jest o 10 lat większy od jednego z nich.
A czy on też jest dwuprzedmiotowcem?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-04-27, 13:18

Bury pisze:Dyrekcja proponuje mi uzupełnienie etatu zajęciami z techniki (posiadam mianowanie z techniki) Czy powinienem zgodzić się na tą propozycję, czy są ku temu przeciwwskazania, co mówi o takiej sytuacji Karta nauczyciela?

Posiadasz kwalifikacje do nauczania techniki (stopień awansu nie ma tu nic do rzeczy).
Masz zapewniony etat (wf + technika) i nie rozumiem w czym widzisz problem.
Możesz mieć wątpliwości dotyczące takiego przydziału godzin tylko w przypadku, gdy jeszcze któryś z wuefistów ma również kwalifikacje do nauczania techniki. Jeżeli nie, to radzę nie wybrzydzać, bo możesz otrzymać propozycję ograniczenia etatu. Jeżeli się na nią nie zgodzisz, to konsekwencją może być rozwiązanie umowy o pracę.

Wróć do „Prawo oświatowe”