Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
2. Kształcenie na studiach podyplomowych
Przygotowanie do wykonywania zawodu nauczyciela na studiach podyplomowych może być prowadzone w zakresie:
1) przygotowania do nauczania kolejnego przedmiotu (prowadzenia zajęć) – moduł 4;
2) przygotowania w zakresie psychologiczno-pedagogicznym oraz dydaktycznym dla absolwentów studiów posiadających
przygotowanie merytoryczne do nauczania przedmiotu (prowadzenia zajęć), a nieposiadających przygotowania
psychologiczno-pedagogicznego i dydaktycznego – moduły 2 i 3, z tym że w przypadku absolwentów studiów pierwszego
stopnia może ono obejmować wyłącznie przygotowanie do pracy w przedszkolach i szkołach podstawowych;
3) pedagogiki specjalnej dla osób, które posiadają przygotowanie do wykonywania zawodu nauczyciela – moduł 5.
MKJAkub pisze:Dziękuję za odpowiedźTo trochę bez sensu kończyć jeszcze raz te same studia. Tak właściwie posiadam przygotowanie pedagogiczne, ponieważ na 1 roku studiów MU miałem pedagogikę i psychologię oraz dydaktyki, z których uzyskałem pozytywną ocenę. Ponadto teraz odbywam praktykę w szkole średniej. Jestem ciekawy, czy można to potraktować jako przygotowanie pedagogiczne.
MKJAkub pisze:Znowu dziękuję za odpowiedź. Nie rozumiem w takim razie, dlaczego na studia podyplomowe z przedsiębiorczości można iść po licencjacie, skoro przedmiot ten jest realizowany w szkołach ponadgimnazjalnych. U mnie sprawa wygląda tak - mam ukończoną filologię polską I stopnia (licencjat) - na studiach miałem praktyki w szkole podstawowej i gimnazjum - w suplemencie do dyplomu jest napisane, że mam uprawnienia do nauczania w tych szkołach. Teraz jestem na II roku studiów MU (również filologia polska) i chciałbym zrobić bibliotekoznawstwo podyplomowo. Czytałem, że do pracy w bibliotece szkoły ponadgimnazjalnej wystarczy mieć ukończone studia z bibliotekoznawstwa (bez specjalności nauczycielskiej) i uprawnienia pedagogiczne (które będę miał po skończeniu mgr). Czy ma znaczenie kolejność ukończenia tych studiów, skoro podyplomówka z bibliotekoznawstwa nie ma w programie żadnych przedmiotów pedagogicznych?