Proszę o udzielenie informacji na temat kwalifikacji uprawniających do pracy w zawodzie nauczyciela plastyki w szkole podstawowej.
Ukonczylam studia I stopnia na kierunku „Malarstwo - w specjalizacji kostium i rekwizyt sceniczny”. Dodatkowo skończyłam studia podyplomowe na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku „Projektowanie ubioru, druku na tkaninie i akcesoriach”.
Czy można stwierdzić, że kierunek ukończonych przeze mnie studiów spełnia wymagania przygotowania merytorycznego w zakresie nauczania plastyki w szkole podstawowej? Jeśli nie, to proszę o sugestie jaki kierunek spełnia przygotowanie merytoryczne ww. zawodu?
Czy któreś studia na ASP w Łodzi spełnią wymogi przygotowania merytorycznego, np. studia magisterskie na kierunku edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych, specjalizacja sztuki wizualne reklama

A może jakiś inny kierunek?
Dodatków wiem, że konieczne jest także zdobycie przygotowania pedagogicznego / studia podyplomowych ''Przygotowanie pedagogiczne” 3 semestry. Kursów już chyba nie ma z przygotowania pedagogicznego?
Znalazłam jeszcze ''Kwalifikacje nauczycielskie. Przygotowanie pedagogiczne'' na uczelni w Lublinie. reklama
Wiem ze od 2019 zmieniło się prawo i niestety nie mogę nawet zdobyć po takich studiach podyplomowych uprawnień do nauczenia ogólnego w przedszkolu czy w szkole podstawowej w klasach 1-3.
Myśle,że powinno być jakieś rozwiazanie na tą sytuacje. Kocham prace z dziećmi i prowadzę warsztaty plastyczne w Centrum Kultury i Sztuki.
Jeśli wyżej wymienione uczelnie nie spełniają wymagań, bardzo proszę o sugestię placówek i kierunków/kursów po których mogę pracować w szkole podstawowej jako nauczyciel plastyki.
Pozdrawiam