miwues pisze:JT, wszystko ok, ale jakiekolwiek egzaminy sprawdzające (no chyba że przeprowadza je sam nauczyciel) są niezgodne z § 12 ust. 1 rozporządzenia. Ocenę klasyfikacyjną ustala nauczyciel przedmiotu i każde inne rozwiązanie jest nieprawidłowością co do trybu ustalania oceny i powoduje jej nieważność z mocy prawa.
nie widzę sprzeczności z § 12 ust. 1 rozporządzenia gdzyż to co mam ustalone w statucie
7. Wyższą od przewidywanej oceny z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych uczeń może uzyskać po przeprowadzeniu egzaminu sprawdzającego, który przeprowadza komisja w składzie:
a) nauczyciel przedmiotu – jako egzaminujący,
b) wychowawca klasy – jako członek komisji,
c) nauczyciel prowadzący takie same lub pokrewne zajęcia edukacyjne – jako członek komisji.
wyraźnie wskazuje na egzaminującego czyli nauczyciela danego przedmiotu to raz a dwa zgodnie z tym co napisałeś to ten nauczyciel wystawi ocenę po tym egzaminie. Egzamin ten jest niczym innym jak sprawdzeniem wiedzy i umiejętności danego ucznia i może się odbyć tylko pod warunkiem, że uczeń udowodni iż nie mógł wczesniej uzyskać wyżeszej oceny ponieważ nastąpiły nieprzewidziane i długotrwałe okoliczności jak choćby zwolnienie lekarskie lub inne, które nauczyciel przedmiotu uzna za zasadne. I jak pisałem wyżej jeszcze nie miałem przypadku by o taki egzamin się ktoś zwrócił. Taki zapis w niczym nie powoduje ograniczenia ustalenia oceny przez nauczyciela jest zatem zgodny z § 12 ust. 1 rozporządzenia moim zdaniem.