Dzieci mają szeroki dostęp do różnych źródeł wiedzy, więc niekiedy jak je coś zainteresuje, to wychodzą z założenia, że te wszystkie książki przeczytałam, a filmy obejrzałam i pytania są bardzo szczegółowe- ale nie jest to spowodowane ich złośliwością. Oczywiście nie znam na nie odpowiedzi, bo nie sposób wszystkiego zapamiętać (np. z jaką prędkością biegnie żyrafa ), więc albo mówię, że poszukam i im odpowiem, albo zachęcam do samodzielnego poszukiwania odpowiedzi.
Bardzo lubię te ich pytania, bo widac, że myślą, a niekiedy dają mi dużo do myślenia.
Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego tęcza jest okrągła? Czy dlatego, że Ziemia jest okrągła? Czy Wszechświat ma stronę lewą i prawą?
Inny problem- każdy wie, że kangury mają torby. Pytanie dzieci: Czy samce kangurów też mają torby? Jeżeli mają, to po co im? Jeżeli nie mają, to jak sobie wyobrazić kangura bez torby? Wszędzie jest z torbą. Przeszukałam wszystkie dostępne książki i wszędzie jest napisane: "kangury posiadają torby lęgowe". Ani słowa o tym, że samce takich toreb nie posiadają.
Kiedyś miałam klasę gimnazjalistów, którzy chcieli mnie zagiąć na niewiedzy- więc przygotowywali sobie do lekcji dodatkowe pytania. Korzyść była obopólna, bo przy okazji i ja byłam zmobilizowana do tego, żeby się do nich przygotować. Na ogół się wie jakie pytania mogą paść

Raz tylko nie przewidziałam, że zapytają mnie o życiorys Mendla. Uczniowie z radością odetchnęli: no, nareszcie pani czegoś nie wie