ciąża i jej prawa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

robur
Kto: nauczyciel

Re: ciąża i jej prawa

Postautor: robur » 2009-05-25, 19:43

koma
Znalazłam mój post na innym forum http://www.prawo-pracy.pl/forum/viewtop ... 6e5a1cdc42 ale niestety nie dostałam żadnej odpowiedzi więc ponawiam prośbę o odpowiedź na mój post na tym forum.

edzia

Postautor: edzia » 2009-05-25, 22:47

robur, spróbuję Ci odpowiedzieć...

robur pisze:Kadrowa wyliczyła,że przysługuje mi urlop uzupełniający do 16.09
Pamiętaj, że urlop uzupełniający rozlicza się za lata kalendarzowe, a nie szkolne. Wg moich obliczeń w 2008 roku wykorzystałaś 44 dni (14 dni - ferie zimowe, 10 dni w czerwcu, 9 dni w lipcu i 11 dni w sierpniu) urlopu wypoczynkowego w naturze. Zatem za 2008 rok przysługuje Ci 12 dni urlopu uzupełniającego. W 2009 r. wykorzystasz 47 dni urlopu w naturze (16 dni w lipcu i 31 dni w sierpniu), zatem do uzupełnienia brakuje 9 dni. Urlop uzupełniający za 2008 i 2009 rok razem: 12 + 9 = 21 dni. Zatem, moim zdaniem, o ile nie pomyliłam się (niech ktoś to jeszcze sprawdzi), powinnaś mieć urlop uzupełniający do 21 września 2009 r.

robur pisze:Kadrowa powiedziała,że moje zwolnienie łącznie wyniosło 325 dni i przysługuje mi kontynuowanie stażu.
Tak, staż będziesz mieć kontunuowany od 16 lipca. Z tym, że czy na pewno tyle dni, ile wyliczyła kadrowa, to nie wiem. Mi wyszło inaczej, ale mogłam się pomylić, a poza tym niejasno piszesz: "do 10.09.Następnie miałam dwa dni przerwy (sobota,niedziela)" - z tego by wynikało, że 10.09.2008 r. był piątek, a tak nie było. Nieważne. Zakładam, że kadrowa dobrze wyliczyła.

robur pisze:Ale ja chciałabym wrócić do pracy na pół etatu ewentualnie 12-14 godzin ale nie cały etat i chcę skorzystać z tego nowego przepisu abym wykorzystała urlop wychowawczy w niepelnym wymiarze czyli mogłabym będąc na wychowawczym pracować na pól etatu.Czy w takiej sytuacji (będąc na wychowawczym) mogę kontynuować staż?
Możesz kontunuować staż pracując na pół etatu, jak pisała koma.
robur pisze:I czy faktycznie gdybym chciała wrócić do pracy na pół etatu musiałabym wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową (mam umowę na czas nieokreślony na pełen etat).
Absolutnie nie ma potrzeby wypowiadać umowy i zawierać nowej. Trzeba tylko napisać do pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy zgodnie z:
Art. 186 7. KP

Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

robur pisze:Dyrektor twierdzi,że ponieważ przed ciążą pracowałam w pełnym wymiarze czasu pracy i taką miałam umowę teraz po powrocie do pracy nie mogę pracować na pół etatu
Bo w czasie ciąży i urlopu macierzyńskiego pracodawca nie może wypowiadać umowy pracownikowi. Skoro więc pracowałaś w pełnym wymiarze czasu pracy, to teraz on musi Ci zapewnić ten pełny wymiar. Ale oczywiście, jak pisałam wyżej, możesz wnioskować o zmniejszenie tego wymiaru, masz takie prawo.

A teraz do maniam:
maniam pisze:1. Czy dyrektor może podpisać ze mną nową umowę na kolejny rok od dnia 1.09.2009 do 31.08.2010 jeżeli jestem na zwolnieniu lekarskim? Czy w czasie podpisywania nowej umowy mogę być na L4 czy muszę pracować?
Może podpisać nową umowę od 1.09, lecz nie musi. W czasie podpisywania możesz być na L4.
maniam pisze:2. Czy w przypadku nauczycieli wych. przedszkolnego niewykorzystany urlop z powodu L4 można wykorzystać zaraz po macierzyńskim (oczywiście gdy będzie podpisana nowa umowa) i czy też jest to 6 tygodni?
Urlop w placówkach nieferyjnych regulują te przepisy KN:
Art. 64. 3. Nauczycielom zatrudnionym w szkołach, w których nie są przewidziane ferie szkolne, przysługuje prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze 35 dni roboczych w czasie ustalonym w planie urlopów.

5a. Nauczyciel zatrudniony w szkole, w której nie są przewidziane ferie szkolne, w przypadku nawiązania lub ustania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego, ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego, zgodnie z odrębnymi przepisami.
Tu nie jestem pewna, ale zdaje się, że przysługuje Ci cały wymiar urlopu, tj. 35 dni roboczych (lub ekwiwalent za nie, gdyby umowy nie przedłużano) do wykorzystania we wskazanym przez Ciebie, ale uzgodnionym z pracodawcą terminie. Na Twój wniosek pracodawca musi udzielić Ci urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim.

robur

Postautor: robur » 2009-05-26, 01:08

Edzia
Serdeczne dzięki,wszystko jasne,muszę tylko dokładnie sprawdzić daty tych zwolnień lek.

maniam
Przedmiot: Inne

Postautor: maniam » 2009-05-26, 10:43

edzia :)
Serdeczne dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam :)

Pani od muzyki
Przedmiot: Muzyka

Ciąża - urlop macierzyński - stażysta

Postautor: Pani od muzyki » 2009-06-29, 11:15

Poszukiwałam informacji w internecie, ale nie znalazłam. Otóż: Od września 2009 będę nauczycielem stażystą (pół etatu), planuję ciążę na miesiąc październik 2009. Czy będzie mi przysługiwał urlop macierzyński? Przewidywany termin porodu to byłby lipiec, więc przepracowane tylko 9 miesięcy stażowych. (wrzesien - czerwiec). Wczesniej pracowalam tylko na zlecienia. Kiedy powinno się powiedzieć o ciąży dyrekt. ?

aneta29
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: aneta29 » 2009-06-29, 14:56

Myslę ze macierzyński przysługuje kazdemu. z tego co sie orientuję to umowa ze stazystą podpisywana jest w twoim przypadku 01.-9.2009 do 31.08.2010.
Obawiam się że po tym terminie (nawet nawet jesli bedziesz na macierzyńskim do pazdziernika 2010 )umowa wygasa. Tylko dobra wola dyrektora i oczywiście to czy sie sprawdzisz w roli nauczyciela pozwoli mu podpisać z toba umowe. Ale nastepny problem tak jest wszedzie jeśli stażysta zachodzi w ciąże to na jego miejsce znajdują nadtepnego nauczyciela bo ktoś musi pracowac do 01.09 -stażysty nie musio dtyrekcja przywracac na to samao stanowisko pracy.inaczej jest z kontraktowym który otrzymuje odrazu umowe na czas nieokresliny--- wiec moja rada -sama przez to przechodziłam zrób awans na kontraktowego, dostaniesz umowe na stałe i wtedy masz pewną pracę bo musisz mieć zapewniony powrót. A jeszcze nawet jak bedziesz w ciąży i na maciezyńskim bedziesz w czasie wakacji to dolicz sobie jeszcze dodotkowych 6 tygodni urloopu do macierzynskiego.

ptasieq
Przedmiot: Biologia

Praca na czas określony (nauczycielka) a ciąża..pytanie

Postautor: ptasieq » 2009-06-29, 18:05

Szukam porady w obszarze prawa pracy. Otóż moja żona jako nauczyciel mianowany zatrudniona jest w oparciu o Karte Nauczyciela na czas okreslony do konca sierpnia tego roku.Jest to już druga umowa roczna w tej samej szkole. Umowa ta NIE jest na zastępstwo. Praca nie jest w pełnym wymiarze godzin. Obecnie żona jest w 3cim miesiącu ciąży.
W trakcie rozmowy wiedząc ,że żona jest w ciąży dyrektor zasugierował , że nie jest pewny czy przedłuży umowę.
Pytanie czy w zwiazku z tym dyrektor szkoly ma obowiazek przedluzenia umowy do czasu porodu zgodnie z Kodeksem Pracy czy może Karta Nauczyciela stanowi inaczej?
Jesli nie ma takiego obowiazku to czy zonie bedzie przyslugiwal zasilek macierzynski ?
Z góry dziękuję za pomoc,
P

elza1

Postautor: elza1 » 2009-06-29, 18:17

Witam wszystkich. Jestem tu nowa. Mam wątpliwość co do moich praw w ciąży. Otóż termin porodu mam na koniec stycznia 2010. Z tego co liczę wychodzi, że urlop macieżyński skończy się w maju- tylko kiedy? Słyszałam, że ma być wydłużony od listopada?
Zakładając, że skończy się w połowie maja - co zrobić:
-czy iść na zwolnienie lekarskie do wakacji czyli na te 5 tygodni i czy wakacje będą płatne?
-czy wtedy mogę pójść na wychowawczy od września?
-czy muszę pójść na wychowawczy zaraz po macieżyńskim - czy wtedy już nie dostanę żadnej pensji przez wakacje i dalszą część wychowawczego?
-czy wrócić do pracy na te półtora miesiąca do wakacji( chodzi mi o to żeby dostać pensje przez wakacje)
-co jest dla mnie najlepszym wyjściem pod względem finansowym( wyjdę tu na materialistkę ale będziemy mieć kłopoty finansowe bez moich zarobków i trochę się martwimy)
- czy jest jakimś wyjściem z sytuacji wzięcie L4 teraz na wakacjach?
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedż bo w pracy wolałabym tak nie przedstawiać sprawy.
Dziękuję

Pani od muzyki
Przedmiot: Muzyka

Postautor: Pani od muzyki » 2009-06-29, 18:59

DZiękuję bardzo :):) Pozdrawiam

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2009-06-29, 19:09

poza tym prawo do płatnego macierzyńskiego nabywa się po 12 przepracowanych miesiącach

Yoka

Postautor: Yoka » 2009-06-29, 19:10

te sprawy reguluje Kodeks i po 3 m-cu ciąży automatycznie umowa musi być przedłużona do dnia porodu i nic więcej, nie dłużej. Reszta to dobra wola dyrekcji.

ptasieq

Postautor: ptasieq » 2009-06-29, 19:31

Yoka, czy to znaczy ,że nie ma się czym przejmować i dyrektor nie robi łaski ,że przedłuży umowę do czasu porodu ?
Bo z jego słów wynikało , że nie ma zamiaru tego zrobić. Chyba, że jest niedouczony i nie wie, że musi.

Dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

ptasieq

Postautor: ptasieq » 2009-06-29, 19:56

miwues - chodzi o to ,żeby przynajmniej do dnia porodu....jak najbardziej żona chciała by tam nadal pracować. Ale w tej chwili najważniejsze jest czy otrzyma prawo do zasiłku macierzyńskiego a z tego co rozumiem będzie miała do niego prawo tylko jeśli będzie miała przedłużona umowę.

Pozdrawiam,
p

edzia

Postautor: edzia » 2009-06-29, 20:59

Yoka pisze:poza tym prawo do płatnego macierzyńskiego nabywa się po 12 przepracowanych miesiącach
Nieprawda, wystarczy być w stosunku pracy w dniu porodu.

Pani od muzyki, w Twoim przypadku będzie przysługiwał macierzyński.

Gdyby to była jednak umowa na zastępstwo, to nie przedłuża się ona do dnia porodu i wtedy macierzyński nie przysługuje. No, ale jak będzie do 31 sierpnia, a poród w lipcu, to OK.

Yoka

Postautor: Yoka » 2009-06-29, 21:02

ZUS nalicza 12 miesięcy wstecz od dnia porodu.

Wróć do „Prawo oświatowe”