"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koma

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: koma » 2009-09-21, 17:20

oki70 pisze:A czy jest gdzieś powiedziane, że nie mogę prowadzić tylko fakultetów dla maturzystów?

Nie jest powiedziane!

Paranoja goni paranoję: jedni dyrektorzy wymyślili sobie, że ma byc plan pracy i komplet uczniów stałych, wpisanych na listę. Inni - że wręcz odwrotnie. Jedni każą pisac programy i inne "cudawianki" - inni tylko ewidencjonować te godziny. Jedni każą wpisać, jaki to będzie dzień i jaka godzina - w innych szkołach czas dowolny, w razie potrzeby, byle tylko te godziny wyrobić.

Karuzela!! :lol: :lol: :lol:

mmajka79
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: mmajka79 » 2009-09-21, 17:47

witajcie! jestem opiekunką szkolnego wolontariatu w ramach którego m.in. sprawuje opieke nad uczennicami podczas ich wizyt w szpitalu na oddziałach. czas trwania takiej wizyty to przeciętnie 2-3 godz tygodniowo, dodatkowo organizuje im spotkania z psychologiem, pracownikami MOPSu itp..
własnie okazało sie ze nie mogę wpisać tych zajęć jako 19stej godziny.. bo to nie koło zainteresowań i nie odbywa sie w szkole... czy ktos z Was jest może opiekunem Wolontariatu lub wie jak to wygląda w innych szkołach?? dodam ze uczennice są z Liceum profil socjalny.. więc moim zdaniem podchodzi pod zainteresowania.. pomocy!

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-09-21, 19:30

a skąd takie bajki?
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

mmajka79

Postautor: mmajka79 » 2009-09-21, 19:35

Basiek70 pisze:a skąd takie bajki?

to właśnie usłyszałam w pokoju nauczycielskim od kadry kierowniczej.. do końca tygodnia mam oddać rozpiskę zajęć na ten semestr .. jutro znów powalczę... muszę tylko pomyśleć jak to uzasadnić..

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-09-21, 19:46

nie no faktycznie paranoja jakaś :(
ja w 1 klasie robię częściowo zajęcia wyrównawcze (bo na nie klasy 1 nie dostały godzin wrrrr), resztę rozpisuję jako zajecia pozalekcyjne z uczniem zdolnym w ramach przygotowań do dużych imprez szkolnych (ślubowanie, Boże Narodzenie, Wielkanoc)
sporo koleżanek godziny te odpracowuje w świetlicy
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

kimka777
Przedmiot: Chemia

Postautor: kimka777 » 2009-09-21, 20:31

Jolly wiem, że 26/18 a 18/18 to nie są te same pieniądze. To, że pracuje w dwóch szkołach nie znaczy, ze podwójnie mi płacą, jak dodasz te pensje, to masz praktycznie to samo co przy 26 godzinach w jednej szkole, bo wówczas płacą nadgodziny. I o to mi chodziło, ze finansowo wcale wielkich korzyści nie ma, a obowiązków znacznie więcej, np.: karciana godzina. Także kwitka od wypłaty przed kimkolwiek ukrywać nikt nie musi. A widać po karcianych godzinach komu się bardziej obrywa przy pracy w dwóch szkołach i uwierz do pensji z tytułu podwójnych obowiązków dodatku nie ma.

koma

Postautor: koma » 2009-09-21, 21:12

Kimka, sorry, ale czy Ciebie ktoś zmusza do pracy w takiej ilości godzin??? Chcesz zarobić, to wzięłaś te godziny. Do etatu dołączona jest "karciana", do części etatu część "karcianej".

45minut-wiola
Przedmiot: Język angielski

Postautor: 45minut-wiola » 2009-09-21, 22:30

Kurczę, gubię się w tym, mamy już przecież obowiązkowe darmowe konsultacje...mało kto przychodzi... a teraz następna 19 a właściwie 20 godzina....załamuje mnie to...i to wyrywanie sobie uczniów... wstrętne to jest ...bez sensu zupełnie...

Mam właśnie pytanie...Czy te konsultacje nie mogą być właśnie tą 19 godziną????

antie

Postautor: antie » 2009-09-21, 22:34

45minut-wiola pisze:Kurczę, gubię się w tym, mamy już przecież obowiązkowe darmowe konsultacje...mało kto przychodzi... a teraz następna 19 a właściwie 20 godzina....załamuje mnie to...i to wyrywanie sobie uczniów... wstrętne to jest ...bez sensu zupełnie...

Mam właśnie pytanie...Czy te konsultacje nie mogą być właśnie tą 19 godziną????

A kto powiedział, że nie mogą?
Oczywiście, że mogą :wink:

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2009-09-21, 22:40

a gdzie to jest napisane , i jak wyjaśnić dyrekcji?
My od wielu lat oprócz obowiązkowych 18 godzin mamy godzinę konsultacji.
Czy teraz mamy mieć jeszcze kolejną 20 godzinę? Czy te konsultacje mogą zostać tą 19-tą?Jak to uzasadnić???

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-09-21, 22:41

Minister Edukacji Narodowej informuje

Wyrażając zaniepokojenie napływającymi ze szkół informacjami, dotyczącymi:

1) tworzenia rygorystycznych procedur dotyczących monitorowania liczby zajęć edukacyjnych, m.in.:
(...)c. minutowego zliczania zajęć w edukacji wczesnoszkolnej oraz zajęć dodatkowych, realizowanych na podstawie art. 42 Karty Nauczyciela,

2) tworzenia procedur realizacji godzin do dyspozycji dyrektora wynikających z art. 42 KN zakładających konieczność opisywania dla nich celów, procedur ich osiągania, tematyki i sposobów ewaluacji,

(...)
Minister Edukacji Narodowej informuje, że:

1) w zakresie monitorowania liczby zrealizowanych godzin:
(...)c. planowanie procesu dydaktycznego zakłada elastyczność działań i nie ma podstawy prawnej do żądania jednoznacznej porównywalności planów dydaktycznych nauczyciela z zapisami w dzienniku.

2) Sposób planowania i realizacji zajęć wynikających z art. 42 jest autonomiczną decyzją szkoły. Przyjąć należy, że wobec ustalonych zajęć z określoną liczbą uczniów wskazane jest skonstruowanie krótkiego planu działań z wyznaczonymi celami (tak jak to się dzieje w związku z realizacją przedmiotu), jednak należy też przyjąć, że jeśli realizacja godziny z at. 42 KN polega na doraźnej pomocy uczniom z określonej klasy w nauce, planowanie długofalowe nie może być wdrożone. Wymagana przepisami dokumentacja realizacji godziny z art. 42 to jedynie zapisanie jej we właściwym dzienniku.

3) W zakresie nadzoru pedagogicznego nie jest wymagana żadna dodatkowa dokumentacja, która bezpośrednio nie wynika z przepisów prawa oświatowego. Tworzenie dodatkowych procedur, dokumentów czy planów może wynikać jedynie z autonomicznej decyzji dyrektora szkoły.

(...)
Źródło: Informacja MEN

antie

Postautor: antie » 2009-09-21, 22:50

45minut-wiola pisze:a gdzie to jest napisane , i jak wyjaśnić dyrekcji?
My od wielu lat oprócz obowiązkowych 18 godzin mamy godzinę konsultacji.
Czy teraz mamy mieć jeszcze kolejną 20 godzinę? Czy te konsultacje mogą zostać tą 19-tą?Jak to uzasadnić???

A gdzie jest napisane, że nie mogą? To może niech dyrekcja wskaże Ci odpowiedni przepis?
Ty zaplanowałaś tę dodatkowa godzinę jako konsultacje dla maturzystów i tyle. Ze swojego obowiązku się wywiązałaś. Na Twoim miejscu twardo bym obstawała przy swoim zdaniu.

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2009-09-21, 22:51

Dzięki! Ale dalej nie wiem czy nie jestem zmuszana do realizacji 20 godziny?

antie

Postautor: antie » 2009-09-21, 22:54

Witold Telus pisze:Minister Edukacji Narodowej informuje

Wyrażając zaniepokojenie napływającymi ze szkół informacjami, dotyczącymi:

1) tworzenia rygorystycznych procedur dotyczących monitorowania liczby zajęć edukacyjnych, m.in.:
(...)c. minutowego zliczania zajęć w edukacji wczesnoszkolnej oraz zajęć dodatkowych, realizowanych na podstawie art. 42 Karty Nauczyciela,

Czy można zatem rozumieć, ze to jednak nie musi być pełna godzina?

antie

Postautor: antie » 2009-09-21, 22:56

45minut-wiola pisze:Dzięki! Ale dalej nie wiem czy nie jestem zmuszana do realizacji 20 godziny?

Ale dlaczego masz być zmuszana?
Nie rozumiem? :shock:

Wróć do „Prawo oświatowe”