Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 b

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

marzenaglowacz
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

szkolenie na egzaminatora sprawdzianu po klasie 6

Postautor: marzenaglowacz » 2009-10-18, 10:07

Witam!
jestem nauczycielem matematyki w szkole podstawowej, od tego roku szkolnego rozpoczełam staż na dyplomowanie. W swoim planie rozwoju zawodowego założyłam ukończenie kursu na egzaminatora. Stąd prośba może ktoś z WAS ukończył takie szkolenie i jest w stanie udzielić mi informacji np : jak długo trwa , kto jest organizatorem, czy trudno ukończyć taki kurs itp..
:?
pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź
Marzena

krg54
Przedmiot: Przyroda

Re: Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 b

Postautor: krg54 » 2009-10-22, 00:47

Dobrze ,że dopiero zaczęłaś staż na dyplomowanego i zadajesz to pytanie już teraz, bo rzeczywistość jest taka, że są osoby, które po złożeniu aplikacji na taki kurs do OKE, czekały na zaproszenie nawet kilka lat. Ja mam ukończone dwa kursy na egzaminatora - sprawdzian w kl.VI oraz maturalny. Od wielu też lat uczestniczę w poprawianiu arkuszy egzaminacyjnych. Kursy te organizowane są przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne. Czasami odbywają się w siedzibie OKE lub w terenie. Trwają ok.25 godzin /2-3 weekendy/ i zakończone zawsze są egzaminem "praktycznym" czyli poprawianiem wg klucza konkretnych arkuszy egzaminacyjnych. Prowadzący kurs sprawdza zgodność przyznawania punktów z wytycznymi czyli kluczem. Każda rozbieżność w punktowaniu traktowana jest jak błąd. Oczywiście jest dopuszczalna niewielka tolerancja błędów, ale naprawdę niewielka. Trzeba mieć w sobie to "coś", by wszystko poszło jak należy. Jeżeli nie"czujesz" tego typu umiejętności, to lepiej nie planuj swego rozwoju zawodowego w tym zakresie. Nie jest to bynajmniej taka prosta sprawa, jak niektórym niezorientowanym się wydaje. Ale Ty może masz właśnie w sobie taką żyłkę! Jeśli zaliczysz taki kurs, to otrzymujesz zaświadczenie o jego ukończeniu oraz o wpisie do ewidencji egzaminatorów danego OKE. Oczywiście to nie jest jednoznaczne z powołaniem do zespołu egzaminatorów. Tutaj trzeba niestety liczyć tylko i wyłącznie na iskierkę szczęścia, bo skład osobowy tych zespołów niewiele się zmienia. Żaden bowiem przewodniczący takiego zespołu nie chce się zamartwiać o niezawodność oceniania prac, a w przypadku nowego egzaminatora takiej pewności się nie ma.
Wszelkie informacje o wymogach formalnych znajdziesz na stronach danego OKE/ wniosek, dokumenty, zaświadczenia/.
Natomiast pamiętaj, że samo ukończenie kursu na egzaminatora nie wypełnia wymagań
§ 8 ust. 2 pkt 4 b Rozporządzenia dot. stażu. Dopiero wykonywanie zadań egzaminatora spełnia stawiane tam wymogi. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

marzenaglowacz
Przedmiot: Matematyka

Postautor: marzenaglowacz » 2009-10-24, 18:24

No przyznam szczerze ,że mam teraz ogromne wątpliwości czy sobie poradze, to nielada wyzwanie, nie wiem czy mam to coś , ale mimo wszystko spróbuję najwyżej nie ukończę kursu...
dzieki za wyczerpujące informacje,
pozdrawiam i życzę sukcesów zawodowych

gretchen78
Przedmiot: Chemia

Egzaminator lub ekspert - awans na dyplomowanego

Postautor: gretchen78 » 2010-09-06, 15:58

Witajcie. Chciałabym zadać pytanie. W wymaganiach dot. awansu na n-la dyplomowanego pojawia się m.in. Wykonywanie zadań doradcy metodycznego, egzaminatora okręgowej komisji egzaminacyjnej , eksperta komisji kwalifikacyjnej lub egzaminacyjnej dla nauczycieli ubiegających się o awans zawodowy. Chciałam złożyć wniosek w celu podjęcia szkolenia na eksperta, ale jednym z wymogów formalnych jest posiadanie stopnia n-la dyplomowanego. Gdzie sens gdzie logika? Czy ktoś mógłby mi coś w tej kwestii podpowiedzieć? Chciałabym wziąć udział w tym szkoleniu w Warszawie. Czy to jest realne?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi.

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2010-09-06, 18:22

Ja robiłam egzaminatora jedynie - i nie byłam wówczas dyplomowanym nauczycielem.

Przyznam, że skoro są takie wymagania na bycie ekspertem to wymagania na dyplomowanego spisywano na kolanie w tak zwanym międzyczasie.

lebu
Przedmiot: Język angielski

Realizacja § 8 ust.2 pkt 4 b

Postautor: lebu » 2011-06-24, 13:07

Mam uprawnienia egzaminatora OKE z języka angielskiego matury, nie załapałem się na sprawdzanie prac pisemnych. Czy pełnienie funkcji przewodniczącego na maturze ustnej wystarczy na wypełnienie paragrafu 8.2.4b?
Ostatnio zmieniony 2014-08-19, 18:59 przez lebu, łącznie zmieniany 2 razy.

klapczyn
Przedmiot: Fizyka

Postautor: klapczyn » 2011-06-29, 01:48

Myślę, że nie. Jednak mogę się mylić. Jestem egzaminatorem na egzaminie gimnazjalnym. :(

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-06-29, 07:45

Wykonywałeś zadania egzaminatora OKE, moim zdaniem tak.

edzia

Postautor: edzia » 2011-06-29, 15:56

lebu pisze:pełnienie funkcji przewodniczącego na maturze ustnej
Jeśli do pełnienia tej funkcji trzeba być egzaminatorem, to tak, możesz wtedy wykorzytać do awansu.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-06-29, 19:43

edzia pisze:Jeśli do pełnienia tej funkcji trzeba być egzaminatorem,

Trzeba Edziu.

edzia

Postautor: edzia » 2011-06-29, 21:46

W takim razie:
lebu pisze:Czy pełnienie funkcji przewodniczącego na maturze ustnej wystarczy na wypełnienie paragrafu 8.2.4b?
Wystarczy. Tylko porządnie to opisz.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”