PODRĘCZNIKI - język angielski

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Andulencja
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: PODRĘCZNIKI - język angielski

Postautor: Andulencja » 2010-04-14, 22:10

A ja już od kilku lat pracuję na New Adventures wyd.Oxford i jestem zachwycona. Masa ćwiczeń, świetne teksty, DVD. Dużą pomoc otrzymuję też od pani z wydawnictwa. Jest niesamowicie pomocna, nie mam problemu z otrzymaniem dodatkowych materiałów, plakatów. W szkole podstawowej korzystam z Longmana i tu już jest problem z otrzymaniem np. testów dodatkowych. Dlatego najpierw zorientuj się czy otrzymasz pomoc od przedstawiciela. Możesz też skontaktować się z sąsiednimi szkołami. Gdy kilka szkół korzysta z jednego wydawnictwa, łatwiej potem o różne konferencje na własnym terenie (jest to niestety problem gdy się pracuje w oddalonych od większego miasta środowisku).

Ach, i jedno wydawnictwo ma kilka tytułów i nie każdy musi być tak samo fajny. W zeszłym roku na zastępstwie pracowałam na Connection (też OXford) i byłam zdegustowana formą i zawartością. Dzieciaków podręcznik nie pociągał.

English Explorer znam, dostałam i nawet wykorzystałam kilka tekstów, ćwiczeń - odpowiada mi tematyka i ogólny wygląd. Ale Nowa Era nie wydawała wcześniej podręczników do angielskiego, więc trzeba naprawdę dokładnie przyjrzeć się pozycji, bo pewnie nie będziesz mogła wymienić go zbyt szybko.

lucas05

Postautor: lucas05 » 2010-04-14, 23:02

bardzo dziekuje za wszystkie sugestie i prosze o kolejne. moje watpliwosci jesli chodzi o podrecznik english explorer 1 dotycza faktu, iz wydaje mi sie on byc za trudny dla uczniow ktorzy teoretycznie nigdy nie uczyli sie jezyka ang. a przynajmniej jakas czesc z nich. Po prostu nie chcialbym sie obudzic po jakims czasie " z reka w nocniku" i stwierdzic ze jest to ksiazka dla nich za trudna. pozdrawiam i czekam na kolejne sugestie

barb01
Przedmiot: Język francuski

Postautor: barb01 » 2010-04-15, 09:42

Witam, też jestem "nowa" i w dodatku uczę j. francuskiego. Postanowiłam się włączyć do dyskusji, bo każdy z nas-nauczycieli j. obcego ma ten sam problem z podręcznikiem. Z mojej 30letniej praktyki wiem, że nie ma podręcznika idealnego o idealnej serii podręczników nie mówiąc (mnie trafiła się raz, ale moje koleżanki uważały, że jest za trudna, więc...). I tak realizujemy program, a nie podręcznik, więc tak czy tak korzystamy z materiałów dodatkowych ( ja zmieniam je też żeby się nie zanudzić ciągłym powtarzaniem tego samego co roku :)). Podręcznik to tylko "szkielet" naszej pracy - no oczywiście powinien być "zdrowy" czyli zgodny z programem i wiekiem uczniów, ale można się przecież pokusić o program autorski i stworzyć swój podręcznik z materiałów autentycznych lub chociaż co jakiś czas wykorzystywać je na zajęciach, bo podręczniki same w sobie są mało ciekawe dla uczniów...
Barbara Lewińska
http://www.otostrona.pl/eduznami.pl/ - internetowe kursy dla nauczycieli j. obcych

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-04-16, 08:23

UpBeat wydawnictwa Longman.

beti18

Postautor: beti18 » 2010-04-16, 21:35

Może coś więcej o tym podręczniku?

beti18

Postautor: beti18 » 2010-04-19, 18:35

Mam jeszcze jedno pytanie do osób pracujących z Accessem. Jeśli wybiorę ten podrecznik to na jaki poziom się zdecydować 1 czy 2. Teraz zaczynam od NEw inspiration 1, dodam, że młodzież jest słaba - po szkole podstawowej 'to be' dla niektórych jest problemem. w miarę kojarzą liczebniki do 10 i kolory - a czasy to już wyższa szkoła.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-19, 20:06

Ostrożnie bym szacował możliwości grupy w takim razie, bo Express Publishing produkuje podręczniki wymagające zarówno pod względem słownictwa, jak i gramatyki.
Można odnieść wrażenie, że określanie poziomów mają nawet nieco zaniżone.

Access jest "naładowany" materiałem, lepiej moim zdaniem założyć niższy poziom, a ewentualnie uzupełnić dodatkowym materiałem, gdy zbyt gładko pójdzie.

Bookworm

Postautor: Bookworm » 2010-04-19, 22:52

W Access 1 masz Present Simple, Cont i Past Simple. Nie ma więcej czasów. Ja bym mimo wszystko od 2 zaczął, w której też to jest, a podstawy zrobił z Access 1 Grammar... To my mind.. lepiej uczniów spróbować zmotywować do przodu... Jak się uda. Pracuję z grupą na Access 2 która też ma tyły (cześć) i radzą sobie, wolniej ale OK.

Moim zdaniem Access 1 jest bardziej do 6 podst, jesli się weźmie pod uwagę przejście ze Sky 3 LONGMANA gdzie i Past Cont i Present Perfect jest.

beti18

Postautor: beti18 » 2010-04-20, 20:22

Dzięki za porady w sprawie Accessa. Jesli się zdecyduję na ten podręcznik to chyba wybiorę 2 - i wtedy będę wolniej realizować - tak przez 1,5 roku.
Hej, a czy ktoś jeszcze wymienia podręczniki w tym roku. podzielcie się swoimi opiniami. Nadal czekam o opinii na temat English Explorer oraz nowości Longmana UpBeat.

beti18

jaki podręcznik do gimnazjum?

Postautor: beti18 » 2010-04-26, 21:20

Hej, na jakim podręczniku pracujecie w gimnazjum, czy jesteście zadowoleni czy nie? Jeśli zmieniacie to na jaki? Ja pracuję na NEW Inspiration i zmieniam. Co polecacie?

motylek8

Postautor: motylek8 » 2010-04-27, 13:47

ja mam exam challenges ( 2 rok) i jestem bardzo zadowolona. Co prawda, słyszałam opinie innych nauczycieli, że podręcznik jest zbyt trudny, jednak moi uczniowie jakoś sobie radzą. Ja bym go opisała raczej jako "ambitny" :) Ale może jestem zauroczona, bo wcześniej miałam "Adventures" OUP (stare), które dla mnie są jakąś pomyłką;)

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-04-27, 16:23

ja od tego roku z UpBeat i jestem zadowolona. Na pewno nie będę zmieniała.

beti18

Postautor: beti18 » 2010-05-04, 17:38

Upbeat czy Access??? Obejrzałam właśnie podręcznik Longmana Upbeat i porównuje go z Accessem. (Wiem, że już nie wybiorę English Explorer) - Teraz zastanawiam się nad tymi dwoma. Bardziej odpowiada mi Access ale obawiam się, czy moi uczniowie dadzą sobie z nim radę. - jak juz pisałam są słabi.
Proszę o wasze sugestie.

Bookworm

Postautor: Bookworm » 2010-05-04, 17:44

Już o tym pisałem;-) upbeatu nie widziałem, ale co do Accessa naprawdę jest tam wszystko wyjasnione po polsku i wordlist jest na końcu więc nie sądze, żeby sobie nie dali rady... Zresztą nawet rodzice powinni być bardziej zadowoleni, że próbujesz ich dzieci edukować a nie tylko zachowawczo, bo nie bardzo sobie radzą... Ale jak powiedziałem nie uczyłem z Upbeatu więc nie wiem czy to prostszy...

nafie
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

LOOK! czy PROJECT oto jest pytanie;) klasy 5 i 6 SP

Postautor: nafie » 2010-05-26, 11:16

Witam !
Zapewne wiecie, ze na rynek wszedl nowy podrecznik do 4-6 LOOK! . Po wstepnym przyjrzeniu sie podrecznikowi (widzialam tylko 1 czesc) doszlam do wniosku,ze jest swietnie skonstruowany (przy kazdym temacie krociutko i zwiezle jest wytlumaczona gramatyka dzieciom, co bardzo mi sie podoba) podkreslone czasowniki w zdaniu (przydatne!) itp.
w tym roku uczylam klasy 4 i 5 na PROJECT 1 i 2 i sama juz nie wiem, czy skoro sa przyzwyczajeni do niego (jest naprawde fajny, tyle ze brakuje mu oczywiscie paru rzeczy) czy jest sens im nagle zmieniac podrecznik...
Co myslicie... Project, czy Look! ???

blagam o rade bo musze podac do konca tyg. podreczniki ;P

Wróć do „Języki obce”