powiadomienie o ocenie 1 na koniec roku

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: powiadomienie o ocenie 1 na koniec roku

Postautor: Witold Telus » 2010-06-04, 00:12

Proszę szanownego trollstwa:

"przewidywanie wyniku" ma się tak do "wyniku"
jak "prognoza pogody" do "pogody"
jak "przewidywany spadek PKB" do prawdziwego "wzrostu PKB"
i tak dalej.

Mieć za złe nauczycielowi, że jego prognoza nie pokryła się z rzeczywistością to równie sensowne zajęcie jak wymyślanie pogodynce, że dziś akurat pada, choć cały tydzień wcześniej świeciło słońce i dyżurny synoptyk był niemal pewny, że i dziś będzie ładna pogoda.

676
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-06-04, 00:18

@vuem: Post numer 21:

Sytuacja, załóżmy, jest taka, że uczeń ma oceny niedostateczne zebrane w ciągu roku, z których jednak powoli wychodzi nadrabiając (jeszcze w toku roku szkolnego - na bieżąco) materiał w porozumieniu z nauczycielem i zaliczając sprawdziany na 2-3. Ma wrażenie, że sytuacja jest w miarę bezpieczna, w którym to przekonaniu utwierdza go fakt, że nauczyciel nie informuje go o przewidywanej ocenie niedostatecznej co oznacza, że takiej oceny nie przewiduje. Nagle, na czwartej od końca lekcji (dwa tygodnie przed klasyfikacją) okazuje się, że nauczyciel jednak uważa sytuację za poważną, bo wynika tak z przeprowadzony półtora miesiąca do dwóch miesięcy wcześniej sprawdzianów, których "nie miał czasu" sprawdzić i nagle jego zdaniem okazuje się, że te okoliczności: "poprawione z jedynki na dwójkę sprawdziany" w połączeniu z tymi dwoma "świeżymi" jedynkami to za mało, by zaliczyć semestr. Nawet w obliczu pisania kartkówek na mocne dwójki w ostatnim przed klasyfikacją miesiącu.

A dokończenie - w poście numer 43:

No właśnie przypadek, do którego nawiązałem. Myślę, że już go dosyć dokładnie opisałem. Epilog był taki, że dyrektor stwierdził, że to nauczyciel jest od oceniania, i że to jego decyzja jest ostateczna, i że on, w sensie - dyrektor, żadnych komisji powoływać nie będzie, bo nie ma czasu przed końcem roku szkolnego na bawienie się w słuchanie wniosków uczniów bawić. ;) Podsumował to słowami, że w naszej szkole nie ma możliwości bycia komisyjnie ocenianym. Z wyjątkiem egz. klasyfikacyjnych i poprawkowych.

Proszę szanownego trollstwa:

Doradzam pilnowanie słownictwa.

Mieć za złe nauczycielowi, że jego prognoza nie pokryła się z rzeczywistością to równie sensowne zajęcie jak wymyślanie pogodynce, że dziś akurat pada, choć cały tydzień wcześniej świeciło słońce i dyżurny synoptyk był niemal pewny, że i dziś będzie ładna pogoda.

Okoliczności sprawy wskazują nie na niepokrycie się prognozy (do tego by doszło, gdyby uczeń nagle zaczął zbierać pały, które go pogrążyły) a na kłamanie, co do rzeczywistej prognozy.
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-04, 00:25

Uderz w stół, 676...

a skąd wniosek, że zwracam się do Ciebie?

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2010-06-04, 00:26

676 pisze:
Okoliczności sprawy wskazują nie na niepokrycie się prognozy (do tego by doszło, gdyby uczeń nagle zaczął zbierać pały, które go pogrążyły) a na kłamanie, co do rzeczywistej prognozy.

:shock: :jupi: :rotfl: ;D

"Oj mamo, oj mamo, ciągle w kółko to samo" :crazy:

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-04, 00:28

...bo on mi mówił, że jestem fajna i ładna, a teraz chodzi z tą rudą PięćsetTrzynachą...

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-04, 00:32

Obrazek
<3

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:36

676 pisze:nie ma możliwości bycia komisyjnie ocenianym. Z wyjątkiem egz. klasyfikacyjnych i poprawkowych.

Więc jednak mógł zdawać egzamin, który pozwoliłby mu uzyskać lepsza ocenę.

Dyrektor oparł sie na nowym rozporządzeniu, jednak zmiana rozporządzenia w takim przypadku była zmianą kosmetyczną, z Twojego punktu widzenia tylko zmianą nazwy tego egzaminu.

Przy czym rozporządzanie nie zabrania stosowania takiego egzaminu, jeśli tak stanowi WSO. W Twojej szkole nie umieszczono takiego egzaminu w WSO, więc dlatego dyrektor wskazał na możliwość zdawania egzaminu klasyfikacyjnego lub poprawkowego. W przypadku Twojego kolegi byłby to egzamin poprawkowy.

Jak zwał, tak zwał, uczeń ten mógł składać egzamin, którego wynik ewentualnie korygowałby jego ocenę.

Czyli nie odmówiono mu prawa do udowodnienia, że zasługuje na ocenę wyższą.

Skoro było na porządku dziennym, jak napisałeś, to może kolejny przykład?

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 00:42

vuem, koledze chyba nie chodziło o uzyskanie wyższej oceny w trybie egzaminu poprawkowego? :)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:51

miwues pisze:To nie wystarczy, że nie zabrania. Z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia - nadal nie rozumiesz, co to znaczy.

Napisałem o znalezionej gdzieś interpretacji w innym wątku.

miwues pisze:PS. Możesz go wreszcie przestać podkręcać? To typowy współudział w trollingu.

Rzeczowe dyskutowanie, przedstawianie argumentów, czy własnych opinii nazywasz współudziałem w trollingu?
Sądzisz, że świadomie nakręcam cokolwiek, by ludziom życie uprzykrzyć?

Jeśli Cię tak 676 mierzwi, to włącz ignora i po sprawie.

Ja mam dużo cierpliwości, wykorzystuję ja na co dzień, przydaje się. :mrgreen:

edzia pisze:vuem, koledze chyba nie chodziło o uzyskanie wyższej oceny w trybie egzaminu poprawkowego? :)

Koledze chyba chodziło o niecne potraktowanie ze strony nauczyciela i wsio ryba jaki tryb by miał uruchomić. BYle, by dopiąć swego :wink:

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-04, 00:56

vuem pisze:Rzeczowe dyskutowanie, przedstawianie argumentów, czy własnych opinii
Z trollem? Zaśmiecasz tym forum. ;)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 01:01

Z trollem? Zaśmiecasz tym forum. ;)

Edziu, ilu z Twoich uczniów uprawia takie trollowanie w sali lekcyjnej? Tez należy ich zignorować, czy traktować jak powietrze, czy może jednak spróbować "zreformować"?

Ja uważam, że to drugie.

Nigdy nie tracę nadziei na pomyślny efekt wysiłków, a że nie potrafię wybiórczo swoich przekonań stosować, to i nie postępuje inaczej nawet w czasie wolnym klepiąc dla relaksu na forum internetowym.
Sił i cierpliwości mi nie zabraknie nigdy...mam przynajmniej taka nadzieję.

To mój zawód i ja go lubię :wink:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 01:26

miwues pisze:Należy zastosować technikę przecięcia, inaczej troll zakłóca porządek, trudno zrealizować cele lekcji, a cała rzesza normalnych uczniów cierpi i ma prędko dosyć ciągłych dyskusji nauczyciela z trollem.
Dziwi mnie, że nie jest to dla Ciebie jasne samo przez się.

Miwuesie, ja tu mam zajęcia indywidualne, więc żadna rzesza uczniów nie cierpi...nie rozumiem tez Twojego zdziwienia, bo nijak z tej sytuacji nie wynika, na ile dobrze sobie radzę z grupą...

Ale i w grupie nawet myślę, że właściwym jest spróbować najpierw człowieka przekonać niż szybko techniką przecięcia go z sali wywalić, czy zamknąć się kazać :wink:

...no i w tym "kąciku uczniowskim" poza tym uczniem...to widzę jedynie rzeszę... nauczycieli :mrgreen:

676

Postautor: 676 » 2010-06-04, 01:34

Czyli nie odmówiono mu prawa do udowodnienia, że zasługuje na ocenę wyższą.

W drodze egzaminu poprawkowego poprawia się słusznie przyznaną ocenę niedostateczną - nadrabiając do dnia jego zdawania umiejętności, których się nie posiadało. W drodze egzaminu, o który zaś się toczy cały spór, uczeń udowadnia zaś, że już w tym momencie umie na ocenę wyższą niż ta wystawiona przez nauczyciela, a ocena wpisana w dokumentach jest po prostu krzywdząca.

Różnice pomiędzy tymi dwoma egzaminami są kolosalne - zwłaszcza, jeżeli chodzi o terminy (a czas to pieniądz, nieraz bardzo duży) i niektóre kwestie - nazwijmy to - proceduralne (egzamin poprawkowy z przedmiotu, z którego uczeń nie zdał z winy niedopełniania procedury przez nauczyciela zamyka drogę do zdawania go z innego przedmiotu, z którego uczeń mógł się faktycznie nie przyłożyć i nie zdać z winy naprawdę leżącej po jego stronie)

Nie można pomiędzy tymi egzaminami stawiać znaku równości.

Uderz w stół a nożyce się odezwą

a skąd wniosek, że zwracam się do Ciebie?

Ponieważ nie wypowiada się tutaj nikt inny, kto miałby zdanie odmienne od Twojego?
Z kolei właściwa tutejszym nauczycielom praktyka obrzucania mnie (i nie tylko mnie) obelżywościami wyraźnie te przypuszczenia potwierdza.

BTW - po raz kolejny proszę moderatora o usunięcie z tego wątku wiadomości nie odnoszących się do tematu.
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 01:52

OK, zapomniałem o założeniu, że ustalono ocenę niezgodnie z przepisami. Sorry.

Czyli zgłoszono zastrzeżenie do dyrektora.

Stwierdzono, że ocena została ustalona niezgodnie z przepisami. Dyrektor miał obowiązek powołać komisję, nie rozumiem, czemu do egzaminu nie doszło.

...chyba, że nie stwierdzono nieprawidłowości...lub nie zgłoszono zastrzeżeń...

Załóżmy, że dyrektor złamał prawo nie powołując komisji. Nie skarżono sie do kuratorium?

Napisałeś, że ukrywanie ocen przez nauczycieli w Twojej szkole było na porządku dziennym.

Możesz podać kolejne przykłady?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 02:05

Oj rozumiem.

Tylko wiary i optymizmu tracić nie potrafię... :wink:

...zresztą, czy ktoś nie wspominał kiedyś, że haLayla podobnie niegdyś się zachowywał, a od jakiegoś czasu chwalony jest za dojrzalsze podejście do wielu spraw?

Wróć do „Kącik uczniowski”