egzamin

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: egzamin

Postautor: Witold Telus » 2010-07-21, 13:55

Dokarmianie trolla sposobem na wakacyjną stagnację. Idę się poopalać.

Na plaży z łatwością:
a) czynić będę seksistowskie uwagi (w stronę atrakcyjnych współplażowiczek)
b) przyjmować będę (oraz wręczać!) łapówki (głównie wręczać, za dostarczenie lodów albo zimnych napojów)
c) regularnie nie pojawiać się w pracy (oby jak najdłużej)
d) stosować będę wulgarny język wobec uczniów (jak znajdę jakiegoś w zasięgu wzroku, o ile będą mi zawracać głowę sprawami szkoły)
e) kpić będę z norm prawa (permanentnie)

676
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-07-21, 22:23

Piękny pokaz "moralności" polskich nauczycieli. :) Strach mieć w przyszłości dzieci w tym kraju...
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-07-21, 22:35

Nie miej ich broń Boże :wink: :mrgreen:

Dobranoc :D

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-07-22, 00:29

Mówcie co chcecie, ale ja uważam, że sprytny chłopak z tego 676. Przeczytałam kilkadziesiąt jego postów (nie wszystkie) i dziwię się, że traktujecie go tak lekceważąco. Chciałabym mieć ucznia, który potrafi tak w miarę kulturalnie i rzeczowo odpowiadać na zaczepki. Będą z niego ludzie.

No chyba, że przegnie, to zmienię zdanie :]

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-07-22, 07:24

Też miałem takie wrażenie. :wink:

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-07-22, 14:36

Akurat w tym temacie częściowo przyznaję rację temu małemu trollowi, w sensie takim, że istnieją niesprawiedliwi nauczyciele. Może miał pecha i spotkał takich na swojej drodze i stąd ta zawiść.

A z tego, co wiem, trolla najskuteczniej pozbawić satysfakcji ignorując go, a nie zaczepiając i prowokując. Ja póki co nic do niego nie napisałam, więc jaka tam ze mnie, miwuesie, kandydatka :) Na pewno nie będę go karmić, jeśli zauważę, że trolluje.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-07-22, 15:36

iTulka pisze:Akurat w tym temacie częściowo przyznaję rację temu małemu trollowi, w sensie takim, że istnieją niesprawiedliwi nauczyciele. Może miał pecha i spotkał takich na swojej drodze i stąd ta zawiść.

Ależ iTulko nikt tego nie neguje, kilkakrotnie zostało jasno powiedziane.

Poczytaj dokładnie albo pozostaw biedaka w spokoju :wink:

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-07-22, 15:59

vuemie, zdaję sobie sprawę, że znasz go lepiej i nie raz pewnie dał Ci się we znaki. Ale jego posty to nie są wypowiedzi typu: "nie, bo nie" albo "tak jest, bo ja tak uważam", tylko porządnie się przy ich pisaniu napocił ;)

Czasem może pisze głupoty i wyolbrzymia pewne sprawy, ale ja wiem czy to taki troll? Troszkę mi się go żal zrobiło, że nikt już z nim nie chce poważnie dyskutować, a głupi nie jest.

Ale wierzę Ci na słowo, że sam sobie na to zasłużył.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-07-22, 17:12

iTulko, choćby nie wiem jak sie pocił, to jego posty opierają sie na konkretnej teorii - nauczyciele są bezmózgowcami, którzy nie mają wiedzy, nie potrafią sprawiedliwie oceniać itd.

Myślę, że każdy próbował rzeczowej dyskusji, ja również. Ale z katarynką trudno rozmawiać.

676
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-07-22, 21:32

vuem stawia powyżej śmiałą tezę, której oczywiście nie będzie w stanie udowodnić - chyba, że dowody owe we własnym zakresie sfabrykuje, o co jednak bym go nie podejrzewał.

Poproszony o wskazanie konkretnych miejsc, w których daję wyraz rzekomej mojej opinii o "bezmózgowych" nauczycielach nie będzie w stanie tego uczynić...

A ja tymczasem od początku - jak katarynka, owszem - do znudzenia powtarzam: część nauczycieli nie ma wiedzy, część nauczycieli nie ma moralności, część nauczycieli otwarcie występuje przeciwko normom prawa i etyki - i przez wzgląd na to należy zaostrzyć kontrolę wszystkich nauczycieli, by wyłapać tych niefachowych (nie da się niestety kontrolować wybiórczo) a także zaostrzyć procedury dyscyplinujące w celu odsiania tej części "nauczycieli", co są nimi tylko z nazwy. Trzeba doprowadzić do stanu, w którym wobec przewinień na tak odpowiedzialnym stanowisku, stosuje się zasadę "zero tolerancji".

Bo kiepski nauczyciel może złamać komuś życie, a czasem pośrednio doprowadzić do jego utraty. A życie ludzkie jest najważniejsze.

Wszystkim nam na tym przecież zależy - uczniom i ich rodzicom (by istniały warunki do wypełniania szkolnych obowiązków), nauczycielom (by oczyścić środowisko nauczycielskie z tych jednostek, które psują społeczne postrzeganie ogółu), gminom (bo wzorowa szkoła to piękny, wyborczy sukces).

Ale nie da się. Bo za chwilę zacznie się manipulacja moimi słowami, wmawianie tez, które nigdy nie zostały sformułowane (przykład powyżej), bo zacznie się obrzucanie obelgami, wyzwiskami...

A potem młodzież wejdzie na takie forum i przeczyta, jak zachowują się po pracy ci, co stawiani są na co dzień za wzór. I będzie lament, że ta młodzież zachowuje się tak samo, że jest taka niewychowana, że nie ma do nikogo szacunku...

Horror.
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-07-22, 21:46

Zatem:

1. Władze oświatowe wywieźć na Sybir, bowiem od kilkuset lat do dziś nie wypracowały żadnych sensownych mechanizmów zabezpieczających szkolnictwo przed patologiami.
2. Władze samorządowe też dla pewności przenieść bliżej Arktyki, bo nie wypracowały żadnych sensownych mechanizmów chroniących jakość pracy podległych szkół.
3. Wszystkich dyrektorów też profilaktycznie wywieźć na żółte maliny, bo nie potrafią korzystać ze swoich uprawnień dotyczących nadzoru pedagogicznego.
4. Powołać Szkolną Radę Inkwizycyjną złożoną z 676 i kilku innych wysoko kwalifikowanych speców do walki z patologiami. Jak wiemy nie o wykształcenie tu idzie czy kompetencje zawodowe tylko o otwartość światopoglądową.
5. SRI przeprowadzi natychmiast ogólnokrajową akcję weryfikacji wiedzy, doświadczenia zawodowego i osobistej kultury nauczycieli.
6. Negatywnie zweryfikowani dołączą do grupy poszukującej nowych przygód za kołem polarnym.
7. Pozostała czwórka nauczycieli pozytywnie zweryfikowana trafi na zasłużoną emeryturę.

Bo, proszę Państwa, władze oświatowe, samorządowcy i dyrektorzy szkół to jedna mafia. Nie widzą i nie słyszą co się dzieje na ich włościach. Pewnie wieczorami w jednej karczmie okowitę piją i knują jak tu biednej młodzieży jeszcze dowalić...

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-07-22, 21:58

To co piszesz o części nauczycieli, sam biorę pod uwagę, sam wskazywałem na ryzyko niewłaściwych zachowań w kontekście większej kontroli nauczycielskich decyzji co do oceny. Tego nie widzisz.
Zwróć uwagę, że niejednokrotnie rozmawiałem z Tobą rzeczowo, może to, że dochodzę do takich a nie innych wniosków jest jednak wynikiem Twoich działań. Nie jesteś w stanie założyć, że skoro tak wielu ma takie zdanie na temat Twoich wypowiedzi, to może jednak to Twoja wina? Pewnie nie.

Ja krytykuję Twój uogólniony obraz przedstawicieli tego zawodu - tylko teraz wyraźnie (nawet używając tłustej czcionki) określasz jak wielu wg Ciebie to dotyczy. Źle oceniam uporczywą chęć udowodnienia jak złą sławą się cieszymy.

Jeśli przez dziesiątki wypowiedzi przewija się inny obraz, to go nie zmienisz jednym postem.

Cóż Ci mam udowadniać? Że odnoszę takie wrażenie?

Szukaj sam, analizuj, gdzie powinieneś inaczej nieco rozmawiać:

http://www.45minut.pl/forum/search.htm/ ... 41&start=0

Możesz zrobić dwie rzeczy. Zmienić ten sposób i popatrzeć na sytuację obiektywnie lub nadal wmawiać sobie i wszystkim wokół, żeś pokrzywdzony.

Wybór należy do Ciebie.

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-07-22, 23:46

676 pisze: przez wzgląd na to należy zaostrzyć kontrolę wszystkich nauczycieli, by wyłapać tych niefachowych (nie da się niestety kontrolować wybiórczo) a także zaostrzyć procedury dyscyplinujące w celu odsiania tej części "nauczycieli", co są nimi tylko z nazwy.

Tu akurat jestem za. Nie chcę "robić we własne gniazdo", ale mam oczy otwarte i widzę, że nie każdy jest dobrym nauczycielem, nawet w moim środowisku. Są osoby zbyt mało kompetentne, niezbyt kulturalne, przyznające, że nie lubią dzieci. Nie posłałabym własnych pociech do niektórych koleżanek po fachu.

Być może sama odpadłabym przy takiej selekcji, ale dla dobra przyszłych pokoleń - uważam, że byłaby to dobra inicjatywa.
A kiedy sięgam pamięcią wstecz i przypominam sobie niektórych pseudonauczycieli z liceum, to podwójnie jestem "za".

Witold Telus pisze:4. Powołać Szkolną Radę Inkwizycyjną złożoną z 676 i kilku innych wysoko kwalifikowanych speców do walki z patologiami. Jak wiemy nie o wykształcenie tu idzie czy kompetencje zawodowe tylko o otwartość światopoglądową.

Moim zdaniem, ta ironia nie prowadzi do niczego dobrego. Jedynie udowadniamy, że "z nauczycielem się nie dyskutuje, bo i tak ma rację".

No ale chyba odbiegamy od głównego tematu...

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-07-23, 07:23

iTulka pisze:Moim zdaniem, ta ironia nie prowadzi do niczego dobrego. Jedynie udowadniamy, że "z nauczycielem się nie dyskutuje, bo i tak ma rację".

Mylisz się iTulko, w tym przypadku tylko poczucie humoru może tu pomóc...dyskusje na nic się zdały...ale możesz próbować :mrgreen:

Wróć do „Kącik uczniowski”