olluska pisze:W jaki sposób i jak często oceniacie dzieci? Zeszyty, zadania domowe czy może robicie jakieś sprawdziany? Czy jest to ocena opisowa? nie chodzi mi o ocenę na koniec roku.
Często, chyba im więcej ocen, tym lepiej, dzieci lubią być oceniane. W dzienniku masz rubryki (nie pamiętam, jak to wygląda w dziennikach przystosowanych do nowej podstawy, więc mnie poprawcie w razie błędu) jakie wiadomości i umiejętności z danej edukacji oceniasz, a więc: w edukacji polonistycznej oceniasz: wypowiadanie się, technikę czytania, czytanie ze zrozumieniem, ortografię, pismo itd.) Możesz sobie dopisać własne propozycje ocenianych umiejętności (np.recytacja, zadanie domowe). W szkole pewnie macie przyjętą już jakąś skalę ocen dla maluchów (w mojej są stopnie od 1 do 6), ale często, sprawdzając np. zeszyt stawiam stopień i dopisuję dwa zdania od siebie.
olluska pisze:Czy kupujecie same materiały plastyczne dla dzieci czy raczej rodzice kupuja?
Dobrze jest przygotować dla rodziców informację dotyczącą wyprawki dla pierwszaka. Piszesz tam o wszytskich pomocach i przyborach, jakich dzieci będą potrzebowały - w tym materiały plastyczne, które zresztą trzeba w ciągu roku wymieniać, więc oczywiście rodzice (nie nauczyciel) zaopatrują dzieci we wszystkie materiały.