krg54 pisze:Obstaję przy swoim zdaniu, a artykuły tylko potwierdzają to, co i ja twierdzę.
Niedobrze, bo artykuły potwierdzają to, co
ja twierdzę.

krg54 pisze:cyt.: „Natomiast gdy … korzysta z urlopu uzupełniającego - urlop wychowawczy przysługuje jej do dnia poprzedzającego rozpoczęcie roku szkolnego w 2010 r.”
W kontekście ten cytat wygląda inaczej:
Jeżeli nauczyciel nie mógł wykorzystać urlopu wypoczynkowego (do którego nabył prawo - przypominam, że nauczyciel nabywa prawo do urlopu wypoczynkowego z każdym nowym rokiem kalendarzowym (art. 65 KN) - przyp. mój )
w okresie ferii letnich lub zimowych w związku z rozpoczęciem urlopu wychowawczego (a w takiej właśnie sytuacji jest @Kamcia85 - przyp. mój),
termin zakończenia urlopu wychowawczego powinien przypadać na koniec zajęć szkolnych. Zatem w sytuacji, gdy nauczycielka nie wykorzystała w 2008 r. urlopu wypoczynkowego w okresie ferii w wymiarze co najmniej 8 tygodni (lub nie korzystała z urlopu uzupełniającego) - urlopu wychowawczego należy jej udzielić do dnia poprzedzającego letnie ferie w 2010 r. Natomiast gdy wykorzystała urlop wypoczynkowy za 2008 r. w okresie ferii lub korzysta z urlopu uzupełniającego - urlop wychowawczy przysługuje jej do dnia poprzedzającego rozpoczęcie roku szkolnego w 2010 r.
Opisana w linku sytuacja dotyczy wprawdzie dłuższego urlopu wychowawczego, ale można ją przenieść na omawiany tu problem:
Gdyby @kamcia zaraz po urlopie macierzyńskim chciała skorzystać z urlopu wychowawczego dłuższego, np. tak, by wrócić do pracy dopiero we wrześniu 2013 r., to wówczas udzielono by jej tego urlopu do końca zajęć szkolnych w 2013 r., gdyż ma zaległy urlop wypoczynkowy do wykorzystania właśnie z bieżącego roku (a nabyła do niego już prawo) i jednocześnie nie mogła go w tym roku (2011) wykorzystać (art. 67c ust. 2 KN). Potwierdza to cytat:
Zatem w sytuacji, gdy nauczycielka nie wykorzystała w 2008 r. urlopu wypoczynkowego w okresie ferii w wymiarze co najmniej 8 tygodni (lub nie korzystała z urlopu uzupełniającego) - urlopu wychowawczego należy jej udzielić do dnia poprzedzającego letnie ferie w 2010 r.
Gdyby zaś @kamcia zdecydowała się na urlop wychowawczy od 1 września 2011 r., to za rok 2011 wykorzystałaby już urlop wypoczynkowy, czyli koniec urlopu wychowawczego przypadałby na dzień 31 sierpnia 2013 r. (art. 67a ust. 3 KN). To z kolei potwierdza dalsza część cytatu:
Natomiast gdy wykorzystała urlop wypoczynkowy za 2008 r. w okresie ferii lub korzysta z urlopu uzupełniającego - urlop wychowawczy przysługuje jej do dnia poprzedzającego rozpoczęcie roku szkolnego w 2010 r.
@Kamcia w związku z tym, że nabyła prawo do urlopu wypoczynkowego za rok 2011, musi ten urlop
kiedyś wykorzystać. Ponieważ planuje wrócić do pracy 1 września 2011 r., to ten urlop wypoczynkowy
musi wykorzystać właśnie podczas wakacji 2011 r. Zatem urlop wychowawczy
musi się zakończyć z dniem zakończenia zajęć w tym roku.