Matoda projektu- badania

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

marysia357
Kto: student
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Matoda projektu- badania

Postautor: marysia357 » 2011-06-08, 18:52

Witam,
jestem studentką trzeciego roku, i pewnie jak większość nauczycieli na początku swej drogi jestem zafascynowana metodami praktycznymi- ale na serio praktycznymi.

Interesuje mnie, czy są na tym świecie nauczyciele, którzy mają siły i ochotę do pracy metodą projektów? Czy wychodzi wam to w klasach, czy nie boicie się oceny dyrektora i rodziców? I najważniejsze: czy pozbyliście się tego przeświadczenia, że praktyczne działania to nie jest strata czasu, a siedzenie w ławce nie jest efektywne i nie jest konieczne?

A oprócz tego mam prośbę: piszę pracę licencjacką nt. metody projektu i potrzebuje jeszcze kilku chętnych osób, które zechcą rozwiązać ankietę. Z góry dziękuję i jakby co, proszę o maila na pw- prześlę wtedy formularz.
Pozdrawiam i dziękuje!

Art.3.9.UoSO
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Matoda projektu- badania

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2011-06-08, 19:28

marysia357 pisze:Interesuje mnie, czy są na tym świecie nauczyciele, którzy mają siły i ochotę do pracy metodą projektów?

Co to za sformułowanie? Masz nauczycieli za ramoli zza katedry? Do jakich ty szkół chodziłaś?

marysia357

Postautor: marysia357 » 2011-06-09, 18:16

Powiem tak:
kiedy ja chodziłam do szkoły nie mogłam nawet marzyć o uczeniu się w sposób praktyczny- nie pamiętam ani jednego projektu albo chociaż namiastki, czegoś do projektu podobnego.

A teraz? Miałam okazję być w kilku szkołach, z nadzieją, że coś się polepszyło. Niestety- nawet nauczyciele, których uważam za bardzo dobrych i organizujących ciekawe zajęcia (w porównaniu do innych) stosują metodę projektów bardzo rzadko.

Zauważyłam również, że wielu nauczycieli nazywa projektem działania, które nic z projektem nie mają wspólnego (rozwiązywanie pod nadzorem nauczyciela kart pracy dot. pogody nie jest projektem).

Nie chciałam nikogo obrazić, z resztą uważam, że nauczyciele udzielający się na tego typu forum już z tego powodu są bardziej zaangażowani od przeciętnych. A przeciętni nauczyciele? No cóż, owszem uważam, ze gro z nich to ramole zza katedry, tyle że zamiast katedry mają poradniki metodyczne, a ich rola ogranicza się do czytania na głos.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-06-10, 15:03

marysia357 pisze:Witam,
jestem studentką trzeciego roku, i pewnie jak większość nauczycieli na początku swej drogi jestem zafascynowana metodami praktycznymi- ale na serio praktycznymi.

Interesuje mnie, czy są na tym świecie nauczyciele, którzy mają siły i ochotę do pracy metodą projektów?

Czy wychodzi wam to w klasach, czy nie boicie się oceny dyrektora i rodziców?

wychodzi. Nie boję się

czy pozbyliście się tego przeświadczenia, że praktyczne działania to nie jest strata czasu, a siedzenie w ławce nie jest efektywne i nie jest konieczne?

Nigdy nie miałem takiego przeświadczenia.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

marysia357

Postautor: marysia357 » 2011-06-13, 16:09

Dziękuję za odpowiedź. Mimo, że krótka to jednak podbudowująca ;)
Jeśli ktoś może rozwiązać moją ankietę to serdecznie o to proszę, znajduje się pod linkiem http://moje-ankiety.pl/respond-12026.html

To moja pierwsza ankieta internetowa, więc z góry przepraszam że błędy. I jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2011-06-17, 08:23

Metodą projektu w mojej szkole można pracować z bardzo niewielką grupą uczniów- mam na myśli tych, którym "chce się chcieć".
Zdecydowana większość moich uczniów( sp , gimnazjum) woli biernie siedzieć w ławkach, a kiedy coś się dla nich organizuje, to trzeba ich za uszy ciągnąć.
Jak widzisz- jest i druga strona medalu.

Wróć do „Poszukuję ...”