Z podręcznikami - radzę też skontaktować się z przedstawicielem, pewnie należy też wysłać deklarację wyboru podręcznika.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
arsandra pisze:A mnie wydaje się, że to dyrektor zdecyduje, czy rozpoczniesz staż.
Outorka pisze:Problemem jest również to, że szkoła jest malutka i nie bardzo kto miałby być moim opiekunem.
arsandra pisze:A mnie wydaje się...
Art. 10.
11. W przypadku nauczyciela zatrudnionego na podstawie ust. 7 [czyli np. zastępstwo - przyp. mój], posiadającego wymagane kwalifikacje, na jego wniosek odstępuje się od stosowania przepisów rozdziału 3a [czyli dotyczącego awansu zawodowego - przyp. mój].
edzia pisze:Jak to nie ma jednoznacznej odpowiedzi?
Przecież jest przepis prawny - chodzi o art. 10 ust. 11 KN:Art. 10.
11. W przypadku nauczyciela zatrudnionego na podstawie ust. 7 [czyli np. zastępstwo - przyp. mój], posiadającego wymagane kwalifikacje, na jego wniosek odstępuje się od stosowania przepisów rozdziału 3a [czyli dotyczącego awansu zawodowego - przyp. mój].
I niech mi ktoś powie, że czytając ten przepis prawny, widzi w nim uprawnienie dyrektora do decydowania, czy nauczycielowi pozwolić rozpocząć staż czy nie.![]()
Przecież tam jak byk pisze, że o tym decyduje sam nauczyciel. A nawet dyrektor nie ma możliwości zablokować rozpoczęcie stażu, jeśli nauczyciel nie napisze wniosku, że rezygnuje z robienia stażu.
Patrz na przepis prawny, a nie na żadne jego interpretacje. Skoro zapis jest jasny, po co go interpretować?Outorka pisze:nawet kuratorium sobie potrafi interpretować po swojemu.
koma pisze:arsandra pisze:A mnie wydaje się...
Tak...tylko Ci się wydaje;)
Staż możesz rozpocząc i dyrektor nie może Ci tego zakazać. Gdzieś jest interpretacja tego prawa...poszukam...a może ktoś ma ją pod ręką??
Poza tym nie ma znaczenia, że to malutka szkoła - jacyś nauczyciele ze stażem chyba w niej pracują? Przecież za opiekę nad stażystą sa pieniądze ( hihiiii...pieniądze:)), więc ktoś się znajdzie chętny na opiekuna:)
Nie wprowadzaj ludzi w błąd takimi niusami, skoro pewnie ani koleżanka, ani jej dyrektor nie znali tego przepisu. Tak bywa i to wcale nierzadko. Wielu dyrektorów nie znając tego przepisu (łatwo go przegapić, bo jest zagrzebany w rozdziale niedotyczącym awansu zawodowego) informuje swoich nauczycieli, że nie mogą rozpocząć stażu przy umowie na zastępstwo krótszej niż rok (ba! niektórzy nie pozwalają rozpocząć stażu nawet przy umowie na zastępstwo obejmującej cały rok szk.). A nauczyciele się potulnie godzą, bo sami też żyją w nieświadomości.arsandra pisze:nie zaczęła stażu na n. kontraktowego. Zrobiła go dopiero w następnym roku, gdy miała umowę na zastępstwo na cały rok.
Zatem nie interpretacja, lecz niewiedza.arsandra pisze:Zatem interpretacja ...hmm...jakąś rolę odgrywa;)
arsandra pisze:To bardzo dobrze, że można rozpocząć staż, mimo niewiedzy dyrekcji.