forma zatrudnienia nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

iris_ek

forma zatrudnienia nauczyciela

Postautor: iris_ek » 2011-11-30, 17:26

Cześć,
czy ktoś mógłby pomóc mi w rozszyfrowaniu czy poniższa forma zatrudnienia w jednej szkole jest ok?

Jeden nauczyciel w tej samej szkole ma:
- zatrudnienie na podstawie mianowania w bibliotece (na 1/2 etatu, wcześniej był cały etat jednak ze względu na częściową likwidację - mniej dzieci, zgodził się na redukcję do połówki, zostając na mianowaniu)
- powyższe mianowanie uzupełniono 1/2 etatu w nauce przedmiotu na podstawie umowy o pracę

Podsumowując - mamy 1/2 mianowania + 1/2 umowy o pracę... Jest ok?
Nauczyciel ma odpowiednie kwalifikacje zarówno do biblioteki jak i do przedmiotu.
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze...

kawa33
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: forma zatrudnienia nauczyciela

Postautor: kawa33 » 2011-11-30, 18:01

ja mam pełen etat i w "umowę z nauczycielem zatrudnionym na podstawie mianowania na czas nieokreślony"

iris_ek

Postautor: iris_ek » 2011-11-30, 18:09

Tylko tutaj jest taki problem, że biblioteka i przedmiot mają róże pensum = są to różne stanowiska...

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-11-30, 19:47

iris_ek pisze:Tylko tutaj jest taki problem, że biblioteka i przedmiot mają róże pensum

Nie ma problemu.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, bo piszesz mało precyzyjnie.
iris_ek pisze:- zatrudnienie na podstawie mianowania w bibliotece (na 1/2 etatu, wcześniej był cały etat jednak ze względu na częściową likwidację - mniej dzieci, zgodził się na redukcję do połówki, zostając na mianowaniu)

Jeżeli ma tylko 1/2 etatu, to nie może być zatrudniony na podstawie mianowania.
Dalej piszesz
iris_ek pisze:- powyższe mianowanie uzupełniono 1/2 etatu w nauce przedmiotu na podstawie umowy o pracę
Podsumowując - mamy 1/2 mianowania + 1/2 umowy o pracę...

No to w końcu etat ma uzupełniony godzinami przedmiotu, czy na te drugie 1/2 etatu ma odrębną umowę?
Jeżeli pierwsza opcja, to ma cały etat i zatrudnienie na podstawie mianowania w dalszym ciągu. Tylko w tedy cały etat to jest 24/24.
Jeżeli opcja druga (w co raczej wątpię), to zatrudnienie nie może być na podstawie mianowania.

iris_ek

Postautor: iris_ek » 2011-11-30, 20:24

No właśnie jest i mianowanie (ten przypadek wyjątkowy gdzie mamy zejście poniżej pełnego etatu za zgodą nauczyciela ze względu na częściową likwidację placówki - szkoła się zmniejszyła, a wcześniej był pełny etat w bibliotece) i umowa o pracę (1/2 etatu przedmiotu).
Czyli takie trochę pokręcone, ale w sumie chyba ok?
Tylko co by się stało gdyby trzeba było sprzęgnąć obie połówki w jeden rodzaj zatrudnienia?
Rezygnacja z mianowania i rozpisanie umowy z uwzględnieniem przedmiotu i biblioteki? Czy może po prostu podciągniecie przedmiotu pod mianowanie z biblioteki...?
Dyrektor zaczął się po 10 latach zastanawiać czy mogą być właśnie dwa rodzaje zatrudnienia z jednym nauczycielem. A że szkole grozi likwidacja bardzo nie chcemy by po tylu latach pracy mianowanie zamieniło się w 100% w zwykłą umowę o pracę...:(

Wróć do „Prawo oświatowe”