EGZAMINY GIMNAZJALNE Z JĘZYKA

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

elineczka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: EGZAMINY GIMNAZJALNE Z JĘZYKA

Postautor: elineczka » 2009-03-01, 09:45

Witam, jestem po raz pierwszy na tym forum. Pytanie: na jakiej podstawie mozna (chyba ze nie mozna) wprowadzic w trzeciej klasie gimnazjum repetytorium do egzaminu zamiast "normalnego" podręcznika? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-03-01, 11:55

Niektóre repetytoria mają już numer akceptacji nadany przez ministerstwo. Ale ja bym nie wprowadzała repetytorium "zamiast" podręcznika, tylko "obok", np. zamiast ćwiczeniówki.

elineczka

Postautor: elineczka » 2009-03-01, 14:44

W sumie też o tym myślałam bo repetytoria mają częśc gramatyczną ale nie wiem czy nie byłoby tego za duzo. Znowu potrwa jakis czas zanim czlowiek dojdzie do wprawy. Pozdrawiam.

bimbom2

Postautor: bimbom2 » 2009-03-02, 17:43

zastanawiam się nad wyborem repetytorium przygotowującego do egzaminu gimnazjalnego i poważnie biore pod uwage wydawnictwo Longman, czy ktos korzysta moze z tego podręcznika? jak je oceniacie? a moze ktos poleca innego wydawnictwa? prosze o rade, dziekuje

Awatar użytkownika
elizabethj

Postautor: elizabethj » 2009-03-02, 20:00

elineczka

Postautor: elineczka » 2009-03-02, 21:35

Wg mnie Longman jest udany, dosyc wymagajacy, posiada testy ze slownictwa, no i jest dosyc fajna ksiązka nauczyciela. Pewnie kazdy ma swoje zdanie ale myslę ze warto.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-03-03, 17:14

W drugim semestrze klasy 2 i do egzaminu w klasie 3 jedną lekcję w tygodniu poświęcam na rozwiązywaniu zadań egzaminacyjnych - wtedy pracujemy z repetytorium - Część rzeczy robimy na lekcji, część mają zadawane do domu - sprawdza się.

elineczka

Postautor: elineczka » 2009-03-03, 17:17

A z jakiego repetytorium korzystasz?

Bobi42

"Okrojony" egzamin gimnazjalny z języka

Postautor: Bobi42 » 2009-03-13, 16:16

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-03-13, 22:43

Ale informacje zapisane w tym artykule to jakieś kompletne bzdury!
Jak ustaliła dziś "Polska" Centralna Komisja Egzaminacyjna zdecydowała, że w teście nie pojawią się polecenia samodzielnego pisania krótkich wypracowań czy formułowania kilkuzdaniowych wypowiedzi.

Od początku wiadome było, że na egzaminie nie będzie zadań otwartych - żadne krótkie wypracowania nigdy nie były brane pod uwagę podobnie jak kilkuzdaniowe wypowiedzi. Jedyne proponowane ćwiczenie otwarte (i to niekonieczne), to jednozdaniowa odpowiedź na pytanie do obrazka.
Przy dwóch, trzech odpowiedziach do wyboru na wynik egzaminu i tak wpłynie szczęście zdającego, a nie wiedza.
Uczeń z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim pisał u mnie w szkole próbny egzamin z angielskiego (chciał pisać ze wszystkimi, a nie było jeszcze wtedy testów dla niego). Zdobył 38 punktów. Po teście powiedział, że wszystko strzelał - wyliczał wyliczanką. I taki będzie nowy egzamin :ass:

w lutowym rozporządzeniu Ministerstwo Edukacji zapisało, że przez trzy lata wyniki egzaminu językowego nie będą uwzględniane przy naborze do liceów i techników
więc "po co się starać?" - pytanie moich uczniów. "Przecież nic z tego nie będziemy mieli." Mają rację, za to ja będę oceniona przez mojego dyrektora, wójt porówna wyniki szkół, podobnie kuratorium - więc to egzamin dla nauczycieli, a nie dla uczniów

Awatar użytkownika
Hoya
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Hoya » 2009-03-13, 23:19

Moja znajoma miesiąc temu w trakcie szkolenia na egzaminatora egzaminu gimnazjalnego dowiedziała się, iż nie będzie wcale zadań otwartych - nawet tych jednozdaniowych przy obrazku, czy jednowyrazowych przy ćwiczeniach na słuchanie. Szkoleniowiec powiedział nieoficjalnie, iż CKE źle rozplanowała szkolenia i nie zdążyła wyszkolić w odpowiednim czasie wystarczającej liczby egzaminatorów. Postanowiono więc całkiem okroić egzamin z zadań otwartych.
Ile jest w tym prawdy dowiemy się w kwietniu...
Dodam , że ja również ukończyłam to szkolenie w pierwszej turze w listopadzie - czyżby zupełnie niepotrzebnie? Miałam nadzieję, że przy okazji uda mi się zrealizować punkt do dyplomowania, a tu taka niespodzianka..:(

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-03-14, 10:44

Znaczy się - PARODIA

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-03-14, 16:11

W dniu w którym wysyłano zawiadomienia o szkoleniu do mnie wysłano informację o niekompletnej dokumentacji w aplikacji na egzaminatora. Dlatego jestem skłonny uwierzyć w ta kiepską organizację szkoleń. tymbardziej, ze OKE miało 4 miesiące, zeby się spostrzec tego braku w dokumentacji (brakowało pieczatki dyr. na jednym z kserowanych dokumentów) Szkolenie przeszło bokiem, ale z drugiej strony po co je organizowano skoro egzaminatorzy niepotrzebni. Kolezanka co była na szkoleniu przywiozła wieść, ze o modyfikacji egzaminu zadecydowały względy finansowe. Obcięto budżet i zabrakło na szkolenia.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

swiezo.upieczona.anglistk

Postautor: swiezo.upieczona.anglistk » 2009-03-22, 14:02

czy ma ktos najnowsze wiesci o egzaminie?

Awatar użytkownika
Hoya
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Hoya » 2009-03-22, 15:48

Udało mi się skontaktować z panem, który prowadził moje szkolenie na egzaminatora.
Potwierdził, iż na tegorocznym egzaminie nie będzie wcale zadań otwartych, tak więc także egzaminatorzy nie będą powoływani do sprawdzania.
Mówił, że w przyszłym roku planują powrót do pierwotnych ustaleń, czyli zadania zamknięte+otwarte.

Wróć do „Języki obce”