Zatrudnienie nauczyciela dyplomowanego.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Zatrudnienie nauczyciela dyplomowanego.

Postautor: edzia » 2012-09-14, 00:07

bozenek pisze:Powodem dla którego została ze mna zawarta umowa na czas określony jest w/g Dyrektorki niepewna przyszłość szkoły. Jest to wiejska szkoła i jak to bywa w ostatnim czasie zagrożona byc może likwidacją.
Dopóki nie ma ostatecznej decyzji o likwidacji, to umowa powinna być na czas nieokreślony.

bozenek pisze:Prawdopodobnie WŁADZE nie wyraziły zgody na rozszerzenie kadry pedagogicznej.
Zatrudniając Cię na czas nieokreślony, nie rozszerza się kadry pedagogicznej, w porównaniu z zatrudnieniem na czas określony.

bozenek pisze:Wcześniej słyszałam powód inny: że nie mam pełnego etatu, w związku z czym nie mogę mieć umowy na czas nieokreślony.
Bardzo często dyrektorzy posługują się tym argumentem, udając nieznających przepisu prawnego - mniej lub bardziej świadomie. Widzisz, Iluka też powoływała się na niewłaściwy przepis.

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-14, 00:08

N-l posiadający jakiś stopień awansu może być zatrudniony na czas określony jeśli to wynika wynika z organizacji nauczania = wiejska szkoła zagrożona likwidacją.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-14, 00:10

edzia pisze:Iluka też powoływała się na niewłaściwy przepis.
Dobrze, że przyszła bystra edzia i wyłapała. :lol:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

edzia

Postautor: edzia » 2012-09-14, 00:16

iluka pisze:Dobrze, że przyszła bystra edzia i wyłapała.
Wyczuwam złośliwość, a to chyba naprawdę dobrze. Tłumaczyłybyście i wyjaśniały sobie swoje "racje" jeszcze parę postów pewnie. ;)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-14, 16:03

Basso profondo pisze:Wałkowaliśmy to na forum kilkadziesiąt razy.
Jestem tu bardzo niedawno. Więc co jest organizacją nauczania?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-09-14, 16:26

Przykłady:
1. Jakiś przedmiot trwa tylko część roku szkolnego.
2. Szkoła ulega stopniowej likwidacji i za rok nie będzie już naboru do klas pierwszych.
3. Zmiana profilu szkoły i w związku z tym przedmiot jest tylko do czasu ukończenia nauki przez uczniów kontynuujących dany profil.

bozenek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: bozenek » 2012-09-14, 16:58

W takim razie zagrożenie likwidacją szkoły jest organizacją nauczania? Czy w związku z tym nie dyrekcja nie musiała (nie mogła) mnie zatrudnic na czas nieokreślony?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-09-14, 17:55

bozenek pisze:W takim razie zagrożenie likwidacją szkoły jest organizacją nauczania?

Nie.
Tak jak napisałam stopniowa likwidacja, czyli nie uruchomienie klasy I, w kolejnym roku nie ma już wtedy I i II, a w następnym szkoła przestaje istnieć.

Samo zagrożenie likwidacją nie jest decyzją o likwidacji.
Szkoła istnieje, decyzja o likwidacji nie zapadła i w związku z tym nie ma podstaw do zatrudnienia na czas określony.

Wróć do „Prawo oświatowe”