Zeszyt w 1 klasie

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: Zeszyt w 1 klasie

Postautor: Afroditte » 2011-01-16, 16:31

Lady Frau pisze:trzeba by dać im szansę

szansę na co?
"My wish is world's command"

BlondeSwan
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: BlondeSwan » 2011-02-11, 11:59

barb01 pisze:Wprowadzanie zeszytów w kl. I szkoły podstawowej jest pozbawione sensu, bo dzieci w tym wieku piszą bardzo powoli i masz 100% racji rezygnując z nich na rzecz nauki przynoszącej konkretne efekty.

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Wprowadzam zeszyty w drugim semestrze klasy pierwszej i od tego momentu towarzyszą nam nieustannie. Zapisujemy poszczególne słowa wg. ustalonych wzorów, uzupełniamy literki, naklejamy, rysujemy. Zeszyty odpowiedznio wykorzystane są cenną pomocą dydaktyczną i dodatkową motywacją dla dzieci, które mogą dostać np. ocenę za pracę na lekcji ( wpisaną do zeszytu )i pochwalić się nią w domu. Oczywiście należy pamięać, że tak małe dzieci oceniamy za chęci, za starania :) Z czasem dzieci przyzwyczajają się do tego, że zeszyt jest ważnym elementem zajęć tak jak podręcznik. W drugej klasie zapisujemy już temat, słownictwo i proste zdania. Jestem jak najbardzie "za" zeszytem w klasie 1!

Kamila86

Postautor: Kamila86 » 2014-07-21, 13:02

Też sie zastanawiam nad wprowadzeniem zeszytów w 1 klasie. Mam jednak wątpliwości, bo:
- strata czasu na lekcji, samo rysowanie czy wklejanie dużo czasu pochłania, jeden szybko, a drugi 5 razy wolniej
- dzieci bardzo często mówią, że nie umieją rysować i nie rysują, siedzą smutne
- drukowanie i wycinanie to z kolei kłopot dla mnie bo nie mam papieru ze szkoły

alicja23

Postautor: alicja23 » 2014-07-21, 23:08

Kamila86,
co do pierwszego punktu masz racje, moze to zajac duzo czasu ( ale niektorym to na reke bo "lekcja leci")
drugi punkt - sprobuj zachecic i pomoc tym dzieciom ktore uwazaja ze nie potrafia
trzeci - drukowanie i wycinanie to przygotowywanie materialow do pracy a to jest twoj obowiazek jakby nie patrzec

Kamila86

Postautor: Kamila86 » 2014-07-22, 09:18

Tak wiem, że przygotowanie materiałów jest naszym zadaniem, ale codziennie drukowanie na swoim papierze, na swojej drukarce w domu to trochę za dużo. Bo za to mi nie płacą.

Wróć do „Języki obce”