Stan nieczynny nauczyciela

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

zdro1
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

POMOCY!!!!!!!!!

Postautor: zdro1 » 2011-08-23, 15:44

Od 1 września będę przebywać w stanie nieczynnym. Znalazłam pracę w innej szkole. Podpisałam umowę do końca lutego. Dyr. obiecał podpisanie drugiej od 1 marca ( tak stanowi prawo) do końca roku szkolnego tj czerwiec. Pytanie brzmi - czy na przyszłe wakacje zostanę bez pieniążków czy coś mi się należy?

edzia

Re: Stan nieczynny nauczyciela

Postautor: edzia » 2011-08-23, 19:53

Oprócz tego, że strasznie chaotycznie napisałaś posta, nie mogłaś go chociaż normalnie zatytułować?

nitka07
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: nitka07 » 2011-08-23, 21:41

Sytuacja wyglądała tak, że mnie zwolnili z powodu braku godzin (mamy 7u językowców a klas mniej i grupy jakieś łączone wymyślili - prawie po 24 osoby w grupie! ) . POtem okazało się, że koleżanka w październiku rodzi i cały rok jej nie będzie, więc będę miałą umowę na zastępstwo a jak ona wróci to ja "pa, pa". A czemu akurat ja? Bo jestem najmłodsza stażem ze wszystkich (pracuję w szkole od 2005 roku). No i jedyna kontraktowa...

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2011-08-24, 08:50

rozumiem, ale jeśli ona w październiku rodzi, to w momencie jak Ty dostawałaś wypowiedzienie, to jej ciążę już było widać:) a więc równie dobrze, mogłaś żadnego wypowiedzenia nie dostawać tylko pracować na jej godzinach. W momencie jak postanowiłaby wrócić, dyrektor tak samo mógłby podjąć decyzję, kogo zwolnić.

nitka07
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: nitka07 » 2011-08-25, 13:25

Tak, masz rację! A wiesz jak się dyro usprawiedliwiał? że co będzie jak ona poroni, a jak nie będzie naboru do szkoły dobrego, a to a tamto. Załatwił mi niby pracę w innej szkole, ale w wakacje się okazało,że tamta oferta jest nieaktualna... Może taki mój los:) powinnam chyba coś prywatnego otworzyć, mam rok na przemyślenie... Jestem też w trakcie robienia kolegium językowego, tym razem angielski, kończę w tym roku jak się uda , może w jakiejś podstawówce sie załapię...

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-25, 22:22

głupie tłumaczenie.

A u Was z ang jest jeszcze praca? Bo we Wrocławiu to tylko na zastępstow znajdziesz jako anglista

edzia

Postautor: edzia » 2011-08-25, 23:11

Nie takie głupie, przecież dyrektor mając dziewczynę w ciąży musi zapewnić jej pracę, zatem zwalnia (bądź ogranicza) innego. Jak ciężarna idzie na zwolnienie, wówczas może tego zwolnionego zatrudniać, ale to już jest na zastępstwo. Ale musi mieć miejsce dla ciężarnej nawet na wypadek gdyby nie korzystała już ze zwolnień lekarskich.

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-08-26, 09:31

czyli wiedział, że tamta jest w ciąży, a nie potem okazało się, że jest w ciąży. W tej sytuacji mógł nie dawać wypowiedzenia autorce pytania, bo i tak są godziny. Wierzysz w to, że dziewczyna wróci zimą do pracy mając 4,5 miesięczne dziecko? Zapewne nie będzie jej cały r.szk., więc wypowiedzenie mógłby wręczyć za rok któremuś germaniście. A po ciązy czyli po macierzyńskim/wychowawczym zawsze można wręczyć wypowiedzenie jeśli nie ma godzin - tu nie ma ochrony.

Poza tym w trakcie tego r.szk, który się zacznie, różne rzeczy wydarzyć się mogą, a może inna germanistka być w ciązy, a może zechce ktoś pójść na zdrowotny i znów będą godziny?

Dla mnie trochę bez sensu działanie dyrektora - moim zdaniem chciał zapewnić sobie komfort i wyzbyć się pracownika póki ten jest kontraktowy, bo z mianowanym tak łatwo by nie poszło.

madzik2107
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

stan nieczynny a praca poza zawodem

Postautor: madzik2107 » 2011-08-27, 11:23

Od września przechodzę w stan nieczynny. Czy moge na ten okres podjąc prace poza zawodem np. w Urzędzie Miasta?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-08-27, 11:39

Karta Nauczyciela Art.19

7. Dyrektor szkoły ma obowiązek przywrócenia do pracy w pierwszej kolejności nauczyciela pozostającego w stanie nieczynnym w razie powstania możliwości podjęcia przez nauczyciela pracy w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony lub na okres, na który została zawarta umowa, w tej samej szkole, na tym samym lub innym stanowisku, pod warunkiem posiadania przez nauczyciela wymaganych kwalifikacji. Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy.

8. W wypadkach podyktowanych koniecznością realizacji programu nauczania w tej samej lub w innej szkole lub zapewnienia opieki w placówce opiekuńczo-wychowawczej nauczyciel pozostający w stanie nieczynnym może, na swój wniosek lub na wniosek dyrektora szkoły, podjąć pracę zgodnie z wymaganymi kwalifikacjami w niepełnym lub w pełnym wymiarze zajęć, jednak na okres nie dłuższy niż okres stanu nieczynnego. Z tytułu wykonywania pracy nauczycielowi przysługuje odpowiednie do wymiaru zajęć wynagrodzenie, niezależnie od pobieranego wynagrodzenia z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.

madzik2107

Postautor: madzik2107 » 2011-08-27, 11:48

Wszystko rozumiem, ale tu jest mowa tylko o pracówkach szkolnych, a ja pytam o pracę poza zawodem

madzik2107

Postautor: madzik2107 » 2011-08-29, 08:51

ja jestem kontraktowym i przeszłam w stan nieczynny. najważniejsze umowa na czas nie określony oraz 18/18. mój dyrektor trzykrotnie zmieniał decyzje przejścia w stan nieczynny. skończylo sie w Sądzie i wyszlo na moje :)

pch1

stan nieczynny nauczyciela

Postautor: pch1 » 2012-04-23, 15:19

Witam.
Mam taki problem:
Parę dni temu podpisałem w szkole pismo o zmniejszeniu mi wymiaru godzin na przyszły rok szkolny z 18 na 12. Jednakże dziś się dowiedziałem że najprawdopodobniej bedzie to 4/18 etatu plus jakieś ewentualne godziny jeszcze w świetlicy.
Czy w takim przypadku moge się ubiegać o przeniesienie mnie w stan nieczynny (bo za takie pieniądze nie utrzymam rodziny)?
Jesli zostanę przeniesiony w stan nieczynny to jakie wynagrodzenie mi będzie przysługiwać?
i czy będąc w stanie nieczynnym mogę podjąć pracę w innym zawodzie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

pch1

Postautor: pch1 » 2012-04-23, 15:24

dodam tylko że jestem nauczycielem kontraktowym w trakcie stażu.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2012-04-23, 15:28

pch1 pisze:Parę dni temu podpisałem w szkole pismo o zmniejszeniu mi wymiaru godzin na przyszły rok szkolny z 18 na 12. Jednakże dziś się dowiedziałem że najprawdopodobniej bedzie to 4/18 etatu plus jakieś ewentualne godziny jeszcze w świetlicy.
Czy w takim przypadku moge się ubiegać o przeniesienie mnie w stan nieczynny (bo za takie pieniądze nie utrzymam rodziny)?
Jeżeli nie wyrazisz zgody na ograniczenie wymiaru zatrudnienia, to otrzymujesz wypowiedzenie i jesteś zatrudniony tylko do 31 sierpnia.
Najpóźniej do połowy okresu wypowiedzenia możesz złożyć wniosek o przeniesienie w stan nieczynny.
pch1 pisze:Jesli zostanę przeniesiony w stan nieczynny to jakie wynagrodzenie mi będzie przysługiwać?

Za cały etat, skoro teraz jesteś zatrudniony w pełnym wymiarze.
pch1 pisze: czy będąc w stanie nieczynnym mogę podjąć pracę w innym zawodzie?

W innej lub tej samej szkole, ale nie dłużej niż do końca stanu nieczynnego.

Wróć do „Prawo oświatowe”