Co do "materiałów ćwiczeniowych" stworzonych specjalnie do podręcznika MEN przez inne wydawnictwa, to na stronach internetowych widzę na razie "Lokomotywę" GWO, "Mój własny elementarz" Didasko, "Ćwiczenia do podręcznika MEN" Operonu i "Moje ćwiczenia dostosowane do podręcznika MEN" WSiP'u.
Osobiście stawiam na Didasko. Zakochałam się w ich książkach. Wprawdzie na stronie, nie ma dostępnej całej publikacji, jest tylko kilka przykładowych stron, ale patrząc na nie jest nadzieja, że reszta będzie w tym samym stylu, w którym były podręczniki "pakietowane" - "Od A do Z". Czyli dość duża kreatywność, rozwój wyobraźni i twórczego myślenia. Na plus zasługuje możliwość samodzielnego tworzenia "niby elementarza" przez dzieci oraz zawartość tekstów do nauki czytania - dla dzieci, które jeszcze nie potrafią czytać i dla tych czytających. Bo jak wiemy w samym elementarzu MEN'owskim nie jest ich zbyt dużo. Niestety na stronie internetowej nie ma żadnej informacji, czy oby na pewno zestaw proponowany przez panią Białobrzeską mieści się w cenie 49.50 zł. Po 11 czerwca będę się widziała z przedstawicielką, więc wtedy dowiem się więcej.
Materiały WSiP w ogóle do mnie nie przemawiają.
Operon - w miarę ok, ale dla 6 - latków chyba zbyt trudny, mogą sobie nie poradzić choćby z grafomotoryką, której jest mało, liniatura zbyt wąska.
Lokomotywa - całkiem, całkiem - choć ćwiczenia takie po prostu tradycyjne.
To takie moje pierwsze wrażenia - na pierwszy "rzut oka"
A jak to u Was?