Ktoś wypelnial wniosek o dopuszczenie programu nauczania?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ala.forum
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Ktoś wypelnial wniosek o dopuszczenie programu nauczania?

Postautor: ala.forum » 2009-09-10, 13:46

elizabeth a plan rozwoju zawodowego napisalas? niedlugo musisz go oddac...

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-11, 17:43

Słuchajcie jestem juz po radzie. Powiem wam o co z tym chodzilo. To o czym pisałam wam to okazalo się byc programami nauczania- trzeba bylo podac program nauczania wybrany przez siebie dla klasy 1wszej idaca nowa podstawa programowa. Wybralam tez inny program dla klasy 4rtej. Bo poprzednie klasy miały jedna godzine tygodniowo i program którym szly nie uwzglednial programu kontynuacyjnego tylko początkowy. Dla klasy czwartej która ma ksiązkę Sky High 1 wybrałam program nauczania proponowany przez Longmana, czyli wydawce ksiązki.

W pozostalych klasach programy miały zostac jakie byly wczesniej, ale... okazalo sie ze poprzedni anglista ( sprawdzalam to w wykazie programow nauczania ubieglego roku) wpisał w ogole dla klas1-3 program nauczania przeznaczony dla klas 4-6! Jak to mozliwe??

Mowie to dyrektorce, a ona na to, zebym wybrala sobie jakis program nauczania dla tycvh klas i wpisała na tej karcie która trzeba bylo wypelnic.. No i teraz moje pytanie: czy jezeli ksiazki dla klas 1-3 mam z wydawnictwa Macmillan to wybrac program nauczania z tego wydawnictwa czy szukac czegos innego?

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-11, 17:51

I jeszcze jedna sprawa...

W klasach 1-3 ide podrecznikami z Macmillana Superword ( są trzy częsci). Przerobienie trzech części to przerobienie programu nauczania proponowanego przez macmillana. W szkole juz drugi czy trzeci rok zeby rodzice nie kupowali podrecznikow caly czas, zadecydowano ze bedzie sie w trzy lata przerabialo dwa podręczniki ( a wiec ta ostatnia częśc nie). I moje pytanie jest takie: jak mam zrealizowac program nauczania skoro nie bede przerabiala ostatniej ksiązki?? Z tego wynika ze musze sama tworzyc rozklady materialu i meczyc sie z wymyslaniem czegos nowego na zrealizowanie tresci nie objetych w ksiazkach 1-2? A to oznacza niemoznosc wydrukowania gotowego rozkladu materialu tylko sleczenie po nocach i wymyslanie samemu tematow itd...? Szlag mnie chyba trafi..

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-11, 19:23

jak mam zrealizowac program nauczania skoro nie bede przerabiala ostatniej ksiązki??
a kogo obchodzi czy zrealizowałaś program czy nie??

Ile masz godzin tygodniowo na język?? ile tematów proponuje rozkład macmillana?

ostatecznie możesz podublować numery przy niektórych tematach uznając, że dany lekcje należy zrobić na dwóch jednostkach lekcyjnych.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
Ewryl

Postautor: Ewryl » 2009-09-11, 20:46

elizabethmorgan, jeśli korzystasz z podręczników Macmillan'a to najlepiej wybierz program tego samego wydawnictwa, ze względu na to, że podręczniki są dostosowane do realizacji dokładnie tego programu. Poza tym, w wielu szkołach jest tak, że w ciągu trzech lat przerabia się dwie książki, a nie trzy, także tym się nie przejmuj.
Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.

Ricardo Reis

tigerlily

Postautor: tigerlily » 2009-09-19, 19:05

Mam w sumie podobny problem, dostalam taki wniosek i nie wiem co mam z nim zrobic, czy jesli korzystam z programu nauczania Melanie Ellis i spolki to musze ten wniosek wypelniac? I gdzie w ogole znajde jego tresc, pamietam ze kiedys ten program czytalam, ale teraz nie moge znalezc :(

Wróć do „Języki obce”